Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Zhoršili vyhliadky tohtoročného rastu dopytu po rope

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ako dôvod uviedli nižší než pôvodne očakávaný dopyt po surovine v krajinách Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ako aj pokles aktivity v oblasti výroby.

Paríž 12. apríla (TASR) - Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) zhoršila odhad rastu dopytu po rope na tento rok. Ako dôvod uviedla nižší než pôvodne očakávaný dopyt po surovine v krajinách Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ako aj pokles aktivity v oblasti výroby. Informovala o tom agentúra Reuters.

IEA znížila svoj odhad tohtoročného rastu dopytu po rope o 130.000 barelov denne (1 barel = 159 litrov) na 1,2 milióna barelov/deň. Uviedla, že napríklad výrazne zvýšený dopyt po rope v Číne, ku ktorému došlo po ukončení protipandemických opatrení, už takéto tempo nedosahuje.

Celkovo je dopyt po rope zo strany viacerých štátov slabší. "Údaje o dodávkach suroviny pre viaceré krajiny vykazujú slabé čísla, keďže nezvyčajne teplá zima viac než zvyčajne obmedzila spotrebu vykurovacieho oleja v krajinách OECD," uviedla IEA. "Navyše, aj pokračujúci pokles aktivity v oblasti výroby v priemyselne rozvinutých ekonomikách naďalej obmedzuje dopyt po priemyselných palivách," dodala organizácia.

Spomaľovanie rastu dopytu po rope bude pokračovať aj v roku 2025, dodala IEA. Očakáva, že na budúci rok dosiahne rast dopytu 1,1 milióna barelov denne. Na daný rok IEA odhaduje stabilný ekonomický rast, zároveň však počíta so zrýchlením expanzie elektrických áut.