Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Žiga: Naftogaz by mal vážiť slová o slovenskej justícii

Na archívnej snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga. Foto: TASR Pavel Neubauer

Naftogaz prehral v roku 2012 arbitrážny spor s talianskou firmou IUGAS, ktorá svoju pohľadávku previedla na dve rôzne zahraničné firmy.

Bratislava 13. novembra (TASR) – Minister hospodárstva SR Peter Žiga (Smer-SD) vníma exekúciu plynu ukrajinskej spoločnosti Naftogaz na území Slovenska, ako spor dvoch zahraničných komerčných firiem, ktorý neohrozuje energetickú bezpečnosť našej krajiny. Nepáčia sa mu však vyhrážky ukrajinského dodávateľa plynu, ktorý pre údajné sporné rozhodnutie slovenského súdu avizoval, že zváži zastavenie nákupu plynu cez Slovensko. Na Ukrajinu tiekol zo Slovenska plyn najmä v čase, keď Rusko dodávky nášmu východnému susedovi obmedzilo.

"Trošku ma zarazili veľmi ostré vyjadrenia Naftogazu a chcem taký varovný prst dvihnúť, nech vážia slová a nespochybňujú justíciu na Slovensku," povedal Žiga v stredu po rokovaní vlády. "Nemám pocit že by bola nejakým spôsobom z tohto titulu ohrozená energetická bezpečnosť," dodal minister.

Naftogaz prehral v roku 2012 arbitrážny spor s talianskou firmou IUGAS, ktorá svoju pohľadávku previedla na dve rôzne zahraničné firmy. Naftogaz bol podľa stanoviska pre médiá ochotný pokryť dlh legitímnemu veriteľovi, nemohol to však urobiť, pretože bol súčasne vymáhaný dvoma subjektmi. O určenie legitímneho nároku na tento dlh sa doteraz vedú súdne spory. Následne sa na Slovensku začal exekvovať plyn patriaci ukrajinskej firme.