Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

ZMOS realizuje audit a prieskumy kompetencií obcí

Ilustračná snímka Foto: TASR Pavol Ďurčo

Prieskum sa realizuje od pondelka do 15. novembra na celkovej reprezentatívnej vzorke 480 samospráv zo všetkých deviatich veľkostných kategórií obcí.

Bratislava 28. októbra (TASR) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) začalo s realizáciou auditu kľúčových originálnych kompetencií obcí a zároveň realizuje prieskumy zamerané na túto oblasť. TASR o tom informoval hovorca ZMOS Michal Kaliňák.

ZMOS sa v troch prieskumoch zaujíma o oblasti koncepcie rozvoja a tvorby strategických dokumentov, územnoplánovacej dokumentácie, sceľovania pozemkov, integrovaného sčítania, verejnej dopravy, miestnych komunikácií, verejného osvetlenia, životného prostredia, sociálnych služieb, športu, kultúru, zdravotníctva, pohrebníctva, finančného riadenia, správy daní a poplatkov, správy majetku, bezpečnosti a ochrany, o ktorú sa stará mestská polícia a dobrovoľní hasiči. Výsledky prieskumu poslúžia pracovným tímom v oblasti auditu kľúčových originálnych kompetencií a následne ich tiež budú porovnávať s legislatívnou platformou v rámci miestnej územnej samosprávy krajín V4.

Prieskum sa realizuje od pondelka do 15. novembra na celkovej reprezentatívnej vzorke 480 samospráv zo všetkých deviatich veľkostných kategórií obcí.

Výsledky prieskumu poslúžia na formulovanie Nového komunálneho manažmentu, teda návrhu nového usporiadania miestnej územnej samosprávy, v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy. Súčasťou formulovaných záverov z prieskumu bude aj takzvané druhostupňové triedenie dát, aby bolo možné určiť postoje starostov a primátorov podľa jednotlivých krajov a veľkostných kategórií obcí.