Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

FORTUNA LIGA: Žilina bez výraznejších zmien v kádri

Na snímke tréner MŠK Žilina Pavol Staňo počas úvodného zrazu zimnej prípravy futbalistov MŠK Žilina na zimnom štadióne v Žiline 7. januára 2020. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Najväčšia zmena v tíme nastala na trénerskom poste. Po odchode Jaroslava Kentoša k reprezentačnému výberu do 21 rokov prišiel k mužom Pavol Staňo.

Žilina 7. januára (TASR) - Aj futbalisti aktuálne druhého tímu Fortuna ligy začali v utorok so zimnou prípravou pred jarnou časťou sezóny 2019/2020. S výnimkou Samuela Petráša, Kristiána Valla, Adama Kopasa, Branislava Sluku, Jána Bernáta a Dávida Ďuriša, ktorí sú pri reprezentácii do 21 rokov v Turecku, začal prípravu kompletný káder nového trénera Pavla Staňa.

Najväčšia zmena v tíme nastala na trénerskom poste. Po odchode Jaroslava Kentoša k reprezentačnému výberu do 21 rokov prišiel k mužom Pavol Staňo, ktorý v klube pôsobil ako asistent a videoanalytik v projekte B+U19. "Neprichádzam do úplne nového prostredia. Hráčov už poznám, ale kvalitu hráča a kvalitu jeho osobnosti človek spozná až v kritických momentoch. Na to, akí hráči skutočne sú, nám dá odpoveď až tréningový proces," prezradil tréner A-tímu MŠK. V novom prostredí sa neocitnú ani asistenti, kormidlo tímu bude popri Staňovi držať slovensko-talianske duo Mário Auxt a Attila Malfatti. "Realizačný tím bol doplnený ľuďmi, ktorí už v štruktúrach klubu pôsobili. Asistentmi budú Mário Auxt a Attila Malfatti," doplnil Staňo. Pri tíme zostáva aj tréner brankárov Miroslav Seman a zvyšní členovia pôvodného realizačného tímu. Prípadné odchody zatiaľ nie sú na programe dňa, v kádri MŠK nepribudla ani žiadna nová tvár: "Futbal je dynamický na ihrisku aj v zákulisí. Prípadné zmeny sa vylúčiť nedajú, začíname však s kádrom, ktorý skončil jesennú časť. Doplnia ho aj noví hráči z B-mužstva," dodal Staňo.





Najväčší otáznik visel nad budúcnosťou Róberta Boženíka. Útočník MŠK sa po medializovaných problémoch objavil na prvom tréningu Staňovho tímu. "Momentálne neriešim prestup, v tejto chvíli som hráčom Žiliny, a kým som v Žiline, budem odvádzať sto percent. Zatiaľ o serióznych ponukách neviem, je to skôr otázka na vedenie klubu," reagoval na otázku o najbližších týždňoch slovenský reprezentant. Boženíka prekvapil odchod trénera Kentoša k reprezentácii do 21 rokov, na príchod Pavla Staňa k A-tímu reagoval rodák z Terchovej pozitívne: "Ja ho poznám už trochu dlhšie, je to výborný odborník s bohatými hráčskymi skúsenosťami. Verím, že ich využije aj v trénerskej praxi. Je to navyše veľmi dobrý človek, som rád, že práve on nahradil trénera Kentoša, ktorý tu odviedol vynikajúcu robotu."

Prvý prípravný zápas čaká na Žilinčanov o týždeň, 14. januára proti Podbrezovej na domácom trávniku. Ani tentokrát nebude v príprave chýbať sústredenie v Spojených arabských emirátoch. „Prvé dva týždne budú o tvrdej práci, ktorá bude prepletená taktickými vecami. Do Emirátov už pôjdeme so snahou ukázať natrénovaný herný prejav v zápasoch s náročnými súpermi," uviedol Staňo.



Ambíciou tímu do ďalšej časti sezóny je aj atraktívnejší herný prejav. "Diváci vyžadujú nasadenie, behavosť a srdce. Vždy som tvrdil, že divák odpustí chybičku krásny, ak vidí ochotu pracovať. Aj s tým ideme do prípravy," povedal žilinský tréner, ktorý načrtol aj výsledkové ambície tímu, ktorému momentálne v tabuľke patrí druhé miesto tabuľky s 10-bodovou stratou na prvé miesto: "Budeme sa snažiť udržať si aktuálnu 2. pozíciu či prípadne 'poštekliť' prvý Slovan. Herný prejav by však mal ísť ruka v ruka s výsledkami, preto sa budeme snažiť oprieť ich práve o predvedenú hru."

MŠK sa v príprave stretne aj s majstrom Lotyšska či 4. tímom najvyššej súťaže v Kazachstane. Na sústredení čaká tím aj súper z Uzbekistanu či Malajzie. Generálku absolvujú "šošoni" doma proti poľskému GKS Tychy, prvý duel jarnej časti Fortuna ligy je na programe 16. februára, opäť doma, proti Zlatým Moravciam.

Prípravné zápasy:


14. januára: MŠK Žilina - Podbrezová (Štadión MŠK Žilina)

18. januára: Baník Ostrava - MŠK Žilina (Ostrava, 13.00)

sústredenie v SAE:

25. januára: dvojzápas: FC Tobol - MŠK Žilina (11.00 SEČ), FK Pachtakor Taškent - MŠK Žilina (13.30)

29. januára: dvojzápas: FC Riga - MŠK Žilina (12.00), Johor DT FC - MŠK Žilina (14.30)

8. februára: MŠK Žilina - GKS Tychy (generálka, Štadión MŠK Žilina, 14.00)