Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

Fortuna liga hrá fér pokračuje, kapitáni si vymenia pásky

Na snímke vpravo kapitán Vasil Božikov (Slovan) a Adam Morong (Sereď) v zápase 16. kola futbalovej Fortuna ligy medzi ŠK Slovan Bratislava a ŠKF Sereď. Bratislava, 23. novembra 2019. Foto: TASR - Michal Svítok

Hráči vyjadrili svoj odmietavý postoj ku korupcii či snahám o manipulovanie športových zápasov.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Záverečné 18. kolo jesennej časti futbalovej Fortuna ligy 2019/2020 bude mať netradičný úvod. Na šiestich štadiónoch naprieč Slovenskom od Michaloviec až po Senicu vyšlú futbalisti všetkých dvanástich účastníkov ligy jasný odkaz, že futbal je nádherný šport, ale iba v prípade, ak sa o tom, kto je lepší, rozhoduje výhradne na ihrisku.

Výrazné hráčske osobnosti FL Tomáš Ďubek, Dominik Greif, Erik Grendel, Zsolt Kalmár, Viktor Pečovský a Igor Žofčák už v spoločnom videu vyjadrili svoj odmietavý postoj ku korupcii či snahám o manipulovanie športových zápasov. Počas nadchádzajúceho víkendu sa k nim pridajú aj všetci ich spoluhráči a súperi.

"V priebehu jesennej časti Fortuna ligy sme spoločne so Slovenským futbalovým zväzom a s podporou nášho generálneho partnera odštartovali projekt Fortuna liga hrá fér. Pokračujeme v ňom ďalej, na sériu školení v kluboch teraz nadväzujú aktivity v rámci 18. kola Fortuna ligy," povedal v tlačovej správe výkonný riaditeľ Únie ligových klubov (ÚLK) Michal Mertinyák a pridal Podrobnosti: „9. december je vyhlásený za Medzinárodný deň boja proti korupcii. Táto téma je veľmi dôležitá aj v športe. My, vo futbalovom hnutí, sa k nej chceme postaviť čelom, čo symbolicky zdôraznia aj futbalisti pred zápasmi 18. kola Fortuna ligy. Kapitáni budú mať špeciálne kapitánske pásky, ktoré si po nástupe na trávnik vymenia na znak vzájomného rešpektu, ale aj jednoty v zdieľaní hodnôt fair play. Každé mužstvo bude mať aj symbolický hashtag s mottom kampane „#HRAMEFER“, s ktorým sa hráči oboch tímov spoločne odfotia."

Projekt Fortuna liga hrá fér sa s kalendárnym rokom 2019 nekončí. „V súlade s hodnotami fair play treba hrať a žiť neustále. Aj tento projekt má dlhodobý charakter a pozostáva zo série konkrétnych krokov. Pri boji proti korupcii je kľúčová prevencia a vzdelávanie, a práve v takýchto aktivitách budeme pokračovať. V spolupráci so SFZ pripravujeme napríklad e-learningové riešenie, ktoré bude slúžiť na vzdelávanie v tejto oblasti pre širokú masu futbalistov, nielen pre hráčov najvyššej slovenskej súťaže," dodal Michal Mertinyák.