Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Fortunaliga

Slovanisti do jarnej časti s obmeneným kádrom, chcú vyhrať ligu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Tím úradujúceho majstra opustili počas zimnej prestávky dvanásti hráči, opačným smerom prišla polovica.

Bratislava 24. februára (TASR) - Futbalisti ŠK Slovan Bratislava vstúpia do jarnej časti Fortuna ligy 2014/2015 s výrazne obmeneným kádrom. Tím úradujúceho majstra opustili počas zimnej prestávky dvanásti hráči, opačným smerom prišla polovica. "Belasí" strácajú na jesenného majstra zo Žiliny 12 bodov, napriek tomu má vedenie klubu len tie najvyššie ciele.



"Po nie ideálnej jeseni sme odštartovali proces zmien, a to nielen v manažmente a hráčskom kádri. Prijali sme novú organizačnú štruktúru, máme nové organizačné oddelenie. Cieľom je obroda Slovana, chceme ísť modernou cestou profesionálneho klubu. Samozrejme, máme tie najvyššie ambície, radi by sme vyhrali ligu i získali pohár. Ciele však nie sú len krátkodobé, z dlhodobého hľadiska chceme vybudovať silný klub, dostavať nový štadión a postupne zostaviť mužstvo, ktoré bude konkurencieschopné na domácej i medzinárodnej scéne," otvoril utorkovú tlačovú konferenciu generálny riaditeľ Dušan Tittel.

Medzi tuctom hráčov, ktorí počas zimy odišli zo Slovana, boli aj bývalé opory Igor Žofčák, Juraj Halenár, Marko Milinkovič či Kristián Kolčák. Za najväčšie posily sa dajú označiť slovenský reprezentant do 21 rokov Adam Zreľák a obranca Kornel Saláta, ktorý má skúsenosti z pôsobenia v národnom mužstve SR. "Počas zimy nastala obmena kádra, odišlo viac hráčov ako prišlo. Myslím, že konkurencia v tíme stúpla. My tréneri sme súhlasili s filozofiou vedenia klubu a chceme budovať tím s mladými hráčmi. Skladba mužstva je dobrá, kvalitná, ak sa nám budú vyhýbať zranenia, tak bude všetko v poriadku. Radi by sme hrali behavejší, atraktívnejší futbal," uviedol tréner Slovana Jozef Chovanec.

"Belasí" v príprave odohrali desať duelov s bilanciou päť výhier, dve remízy a tri prehry. Najlepšími strelcami boli trojgóloví Zreľák a Tomáš Jablonský. "Príprava splnila účel, najmä čo sa týka objemu. To, čo sme si naplánovali, sme naplnili, vyhýbali sa nám aj zranenia. Proces prípravy sme organizovali tak, aby vygradoval pred prvým ligovým zápasom," dodal Chovanec. Slovan čaká v úvodnom jarnom kole jesenný majster zo Žiliny, duel je na programe v piatok 27. februára na bratislavských Pasienkoch. "Každé mužstvo potrebuje na začiatok pozitívny impulz. Čaká nás však náročný proces zapracovania nových hráčov, ktorí si musia zvyknúť na nový herný štýl či odlišný spôsob hry. Duel proti Žiline bude mať prestížny náboj, do druhej časti sezóny chceme vstúpiť víťazne," naznačil ambície Slovana kouč Chovanec.

Slovan sa na jeseň trápil nielen v domácej súťaži, ale aj na európskej scéne. V skupinovej fáze Európskej ligy UEFA prehral všetkých šesť duelov. "Výsledky boli vyvrcholením toho, čo na nás počas jesene spadlo. Odohrali sme vysoký počet zápasov. Mužstvo je teraz omladené, živšie, až čas ukáže, či to bola správna voľba, alebo nie. Príprava bola čo sa týka objemu i dĺžky naplnená. To, čo sme mali naplánované, sme si odbehali. Pre nás hráčov je najdôležitejší ten najbližší zápas, v piatok sa viac menej rozhodne, či budeme Žilinu naháňať do konca sezóny alebo nie," naznačil ambície Slovana brankár Dušan Perniš.

Súpiska ŠK Slovan Bratislava pre jarnú časť Fortuna ligy 2014/2015:
brankári: Dušan Perniš, Dominik Greif, Martin Krnáč
obrancovia: Branislav Niňaj, Erik Čikoš, Martin Dobrotka, Tomáš Jablonský, Nicolas Gorosito, Kornel Saláta, Michal Sipľak, Juraj Kotula
stredopoliari: František Kubík, Karol Mészáros, Samuel Štefánik, Seydouba Soumah, Lukáš Gašparovič, Adrián Čermák, Slobodan Simovič, Matej Jakúbek, Richard Lásik
útočníci: Adam Zreľák, Filip Oršula, Filip Ďuriš, Róbert Vittek, Lester Peltier


zmeny v kádri:

príchody: Martin Dobrotka (prestup zo Slavie Praha), Filip Oršula (prestup zo Spartaka Myjava), Kornel Saláta (návrat z hosťovania v DAC Dunajská Streda), Slobodan Simovič (prestup z Dinama Minsk), Adam Zreľák (prestup z MFK Ružomberok), Martin Krnáč (hosťovanie z FKS Stal Mielec)

odchody: Pavel Fořt (prestup do 1. FK Příbram), Erik Grendel (prestup do Górniku Zabrze), Juraj Halenár, Igor Žofčák (obaja prestup do FC Nyíregyháza), Mamadou Bagayoko, Marko Milinkovič (obaja ukončenie zmluvy), Matúš Putnocký (prestup do Ruchu Chorzów), Tomáš Bagi (hosťovanie v Banants Jerevan), Dávid Hudák (hosťovanie v FC Újpest), Kristián Kolčák (hosťovanie v TS Podbeskidzie Bielsko-Biala), Martin Polaček (hosťovanie v DAC Dunajská Streda), Timotej Záhumenský (hosťovanie v ŽP Šport Podbrezová)