Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Fortunaliga

Žilinčania o titule nahlas nehovoria, ale pre jeho zisk urobia maximum

Adrián Guľa. Foto: TASR/ Pavol Ďurčo

Žilinčania si vďaka veľmi dobrým výkonom v jesennej časti vybojovali pozíciu, ktorá ich predurčuje útočiť na titul.

Žilina 25. februára (TASR) – Po neúspešnej minulej sezóne sú futbalisti MŠK Žilina v tej aktuálnej po jeseni na čele Fortuna ligy 2014/2015. Svoje postavenie v tabuľke berú ako fakt, ktorý neočakávali v takom krátkom čase, ale tajne v neho verili.

Šošoni" si vďaka veľmi dobrým výkonom v jesennej časti vybojovali pozíciu, ktorá ich predurčuje útočiť na titul. O samotnom slove titul sa však v Žiline nehovorí nahlas. "Chceme využiť šancu, ktorá sa nám na jeseň naskytla a chceme všetko zvládnuť tak, aby sme boli spokojní. Nechceme, aby naše slová vyznievali alibisticky, ale nemôžeme sa ani skrývať pred cieľom, ktorý máme a ktorý je na dosah. Je to realita a my budeme bojovať a snažiť sa urobiť všetko, aby sme ho získali," povedal na stredajšej tlačovej konferencii pred začiatkom jarnej časti športový manažér MŠK Žilina Karol Belaník.

Zásahy do hráčskeho kádra boli počas zimnej pauzy minimálne a skôr s výhľadom do budúcnosti. Pod Dubeň prišli slovenskí mládežnícki reprezentanti Nikolas Špalek a Lázslo Bénes, do bratislavského Slovana cez poľskú okľuku zamieril gólman Martin Krnáč.

Doterajšieho lídra súťaže a šesťnásobného majstra Slovenska preverili počas prípravy, ktorá prebiehala v kvalitných domácich podmienkach i na sústredeniach v Prahe a v Turecku, kvalitní súperi. Z desiatich duelov vyhrali "žlto-zelení" päť zápasov, v troch remizovali a dva sa pre nich skončili prehrou. "Hľadali sme ťažšie výzvy, a preto sme radi, že klub nás podporil v dvoch sústredeniach, čo v dnešnej dobe nie je jednoduché. Pražské zápasy nám priniesli dôležité poznatky, kde a v čom sa máme v tréningovom procese posunúť a zlepšovať. Na tureckom sústredení, zameranom viac na hru, nás výborne preverilo trio kvalitných súperov. Som rád, že si hráči zažili v príprave aj prehry, lebo máme hráčov, ako napríklad Viktor Pečovský, ktorý prehral počas polroka jediný zápas, čo je až neuveriteľné. Fyzicky, technicky aj takticky sme pripravení na majstrovské zápasy, ale mentálne sa to dá nastaviť iba veľmi ťažko, to si musíme zažiť," prezradil viac o príprave tréner Adrián Guľa.

Zdravotne sú na tom Žilinčania v poriadku, ale problémy sa im v príprave nevyhýbali. So srdcom sa trápi Jakub Paur, ktorý čaká na operáciu. Menšie problémy s achilovkou mal kapitán Viktor Pečovský, no v posledných dvoch dueloch prípravy už hral naplno, po dvojročnom hernom výpadku spôsobenom viacerými operáciami sa do formy opäť dostáva aj Adam Žilák. Po artroskopii kolena sa dal v rýchlom čase do poriadku pilier obrany Jozef Piaček, naopak, tréningový výpadok má jesenný kanonier Matej Jelič. "Najskôr ho trápili kiahne, kvôli ktorým sa neskôr zapojil do tréningu, neskôr sa k tomu pridal zápal achilovky a menšie zdravotné problémy má aj teraz. Veríme, že bude čo najskôr k dispozícii. Kvôli chorobe vypadol iba Michal Klec, ostatní by mali byť, okrem spomínaných hráčov pripravení nastúpiť," doplnil Guľa.

Žilinu čaká naozaj ostrý štart do jari, už v piatok večer nastúpi na pôde bratislavského Slovana. "V žrebe sa žiadnemu súperovi nevyhnete. Hneď prvá jarná výzva je pre nás zaujímavá. Slovan je pre nás veľká výzva, je to derby, bude to kvalitný zápas a ja verím, že aj na kvalitnej ploche,“ povedal kouč MŠK Žilina.

Káder MŠK:
brankári: Miloš Volešák, Patrik Le Giang, Dominik Holec, Filip Bajza
obrancovia: Ernest Mabouka, Jozef Piaček, Andrej Kadlec, Denis Vavro, Martin Králik, Milan Škriniar, Tomáš Hučko, Bojan Letič, Adam Žilák
stredopoliari: Michal Škvarka, Jakub Paur, Miroslav Káčer, Viktor Pečovský, Peter Lupčo, Michal Klec, Jakub Michlík, Lászlo Bénes
útočníci: Jaroslav Mihalík, Lukáš Čmelík, William de Oliveira, Matej Jelič, Nikolas Špalek, Dávid Hancko

pohyb v kádri:
odišli: Martin Krnáč (Stal Mielec, 2. liga Poľ., hosťovanie Slovan Bratislava), Dávid Guba (AS Trenčín, uplatnenie opcie na prestup)
prišli: Nikolas Špalek (Spartak Trnava), Lászlo Bénes (Györ), Dávid Hancko, Jakub Michlík, Filip Bajza (všetci z dorastu)