Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

Trnava doma vyhrala, Košice remizovali s Dunajskou Stredou

Na snímke vpravo hráč Trnavy Martin Mikovič a hráč Trenčína Peter Čögley v zápase 15. kola Fortuna ligy FC Spartak Trnava - AS Trenčín 25. októbra 2014 v Trnave. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Futbalová Fortuna liga dnes pokračovala zápasmi 15. kola.

Trnava 25. októbra (TASR) - Prvú dobrú príležitosť mali domáci už v 8. minúte, keď Vlasko dostal peknú prihrávku do šestnástky, uvoľnil sa, no lopta z jeho kopačky sa dorazila od pravej žrde už prekonaného brankára Šemrinca. Vedúce mužstvo tabuľky sa v Trnave predstavilo presnou kombináciou, ktorou sa snažili držať domácich na dištanc od svojej brány, ale v útoku narážali Trenčania na pozornú obranu domácich.

Zápas sa tak v prvých 25 minútach odohrával medzi šestnástkami. Vzruch prišiel v 27. minúte po rohu hostí, keď gólovú hlavičku Rundiča vytlačil pozorný Rusov na roh. O 10 minút neskôr po centri Janečku zahral v pokutovom území Simon rukou a nariadený pokutový kop Sabo bezpečne premenil. Trenčania sa v záverečných minútach prvého polčasu snažili o vyrovnanie, ale pozorná obrana domácich ich do gólovej šance nepustila.

V úvode druhého polčasu sa po akciách Trenčína a zmätkoch v trnavskej obrane našťastie pre domácich skóre nemenilo. V 56. minúte sa ocitol Hajradinovič sám pred Rusovom, ale jeho pokus o prehodenie trnavského gólmana mu nevyšiel. O chvíľu si Rusov poradil aj so strieľaným centrom Simona. V 65. minúte na opačnej strane po centri Mikoviča gólovú hlavičku Saba vyrazil Šemrinec na roh. Potom pred zakončujúcim Jairom zachraňoval Rusov. Od 72. minúty hrali hostia oslabení o vylúčeného Simona, ktorému rozhodca ukázal druhú žltú kartu. V 74. minúte ohrozil trenčiansku bránu dobrou strelou striedajúci Jendrišek. V poslednej štvrťhodine sa nepodarilo ani jednému z mužstiev gólovo presadiť a tak si Trnavčania pripísali dôležité tri body. Trenčín prehral druhýkrát v sezóne, ale zostane lídrom.
Spartak Trnava - AS Trenčín 1:0 (1:0)
Gól:
37. Sabo (z 11 m). Rozhodca: Vlk, ŽK: Vyskočil, Vlasko, Špalek, Bortel - Čögley, Simon, Lobotka. ČK: 72. Simon (Trenčín) po druhej ŽK. 2613 divákov.

zostavy a striedania:
Spartak Trnava:
Rusov - Janečka, Bortel, M. Tóth, Čonka - Casado - Špalek (84. Siva), Sabo, Vlasko, Mikovič (90.+ Farrugia) - Vyskočil (58. Jendrišek)

AS Trenčín: Šemrinec - Čögley, Kleščík, Rundič, Holúbek - Lobotka - Guba (90. Mondek), Hajradinovič, Mišák (58. Bero), Simon - Jairo (90. James)

Hlasy po zápase
Juraj Jarábek, tréner Trnavy:
"Tešíme sa z víťazstva a zisku troch bodov, pretože zdolať Trenčín, ktorý je momentálne lídrom ligy, je veľmi cenné. Škoda nevyužitej Vlaskovej šance a Vyskočilovej pološance v prvom polčase. V druhom polčase sme zbytočne otvárali obranu a čisté konto sme si udržali len vďaka výbornému výkonu brankára Rusova. Vzhľadom na to, že máme stále množstvo zranených hráčov a pred sebou ťažké zápasy ceníme si víťazstvo a tri body."
Ivan Vrabec, tréner Trenčína: "Videli sme bojovný zápas s množstvom osobných súbojov, ale nie so šťastným koncom pre nás. Chceli sme v Trnave získať nejaké body, ale nepodarilo sa nám to. Domáci na začiatku nastrelili žrď a v závere polčasu sa dostali do vedenia z pokutového kopu. My sme v prvom polčase prakticky nemali žiadnu šancu. Do druhého polčasu sme nastúpili so snahou streliť gól. Nepodarilo sa nám to a navyše nás pribrzdilo vylúčenie Simona."


MFK Košice - DAC Dunajská Streda 1:1

V košickom Čermeli sa hralo v ideálnych podmienkach. Od úvodu stretnutia však obidve družstvá predovšetkým bránili a po brejkoch sa šance rodili iba sporadicky. V 10. minúte Bukata dlhým pasom za obranu hostí vyzval k zakončeniu Nováka, ten síce preloboval vybiehajúceho Perneckého, no lopta išla mimo bránu hostí. Najväčšiu príležitosť prvého polčasu si vypracovali domáci hráči v 22. minúte, keď Huk z pravej strany poslal loptu na kopačku Škutku, ale ten z päťky poslal loptu iba do brvna. Hosťujúceho brankára o päť minút neskôr poriadne natiahol Viazanko, ktorého strelecký pokus z 30 metrov tečoval jeden z hráčov hostí. V ďalšom priebehu sa hra vyrovnala, s ďalekonosnými strelami však brankári obidvoch družstiev nemali väčšie problémy.

Druhé dejstvo odštartovala ďalekonosná strela Štepanovského, ale košický brankár Stijakovič nemal veľa práce. Na opačnej strane to skúšal v 51. minúte tvrdou strelou zvnútra šestnástky Novák, Pernecký si postrážil priestor pri ľavej žrdi. V 56. minúte dostal na polovici ihriska loptu Černák, prešiel s ňou až do šestnástky domácich, jeho zakončenie však minulo priestor troch žrdí. Po rohovom kope v 60. minúte zahodil najväčšiu šancu stretnutia hosťujúci Kwin, ktorý tvrdou strelou približne z ôsmich metrov nechal vyniknúť Stijakoviča. Hostia ožili a kombinačnou hrou sa čoraz častejšie dostávali do streleckých príležitostí.

Zahrmelo však na opačnej strane, keď v 66. minúte Bukata poslal loptu na Škutku, ten špičkou kopačky na Nováka, ktorý strelou cez troch brániacich hráčov otvoril skóre duelu - 1:0. Tréner hostí využil tri striedania na posilnenie ofenzívy. Práve striedajúci Sabler vyrovnal v 86. minúte po štandardnej situácii a stanovil rezultát zápasu - 1:1.
MFK Košice - DAC Dunajská Streda 1:1 (0:0)
Góly:
66. Novák - 86. Sabler. Rozhodoval: Valášek, ŽK: Šinglár, Sekulič - Turňa, Štepanovský, Szarka, Brašeň, 1025 divákov.

zostavy a striedania:
MFK Košice:
Stijakovič - Šinglár, Kavka, Ostojič, Sekulič - Huk, Bukata - Novák (85. Skvašík), Haskič (88. Diaby), Viazanko (70. Korijkov) - Škutka

DAC 1904 Dunajská Streda:
Pernecký - Turňa, Kwin, Saláta, Brašeň - Krišto, Straka (75. Horváth) - Ujlaky, Černák (83. Jurčo), Štepanovský (76. Sabler) - Szarka

Hlasy po zápase
Radoslav Látal, tréner MFK Košice:
"Nebol to z našej strany dobrý zápas. V prvom polčase sme mali v úvode pološancu vďaka Novákovi, neskôr stopercentnú príležitosť Škutku, ktorá by sa mala premieňať. V druhom dejstve sme dali prvý gól, no inkasovali po štandardke, stalo sa nám to už po niekoľkokrát. Ide o nedisciplinovanosť hráčov. Lopta nesmie spadnúť na zem, stopéri ju musia ihneď odvrátiť."
Mikuláš Radványi, tréner DAC Dunajská Streda: "Ustáli sme prvých 15 minút zápasu, keď nás domáci zatlačili. Nemali sme dobrý pohyb, ale chceli sme to zmeniť. Druhý polčas sme začali aktívnejšie a mali sme i šance najmä vďaka Kwinovi, či Szarkovi. Inkasovali sme, no som rád, že sa podarilo vyrovnať striedajúcemu Sablerovi. Mohli sme i zvíťaziť, ale môžeme byť radi i za bod."


Spartak Myjava - MŠK Žilina 1:4

Zápas sa začal expresne rýchlim gólom Žiliny. Už v úvodnej minúte obišiel Mihalík brániaceho hráča na ľavej strane a následnú prihrávku pred bránu využil Čmelík – 0:1. Domáci skúšali pohroziť v 9. minúte, no Oršulova strela z otočky zaletela privysoko. V nasledujúcich minútach sa hra odvíjala bez väčších príležitostí. Až prišla 29. minúta a v nej najskôr testoval Solničkovu pozornosť Jelič, na opačnej strane vypadla Volešákovi z rúk centrovaná lopta, Pekár pohotovo zareagoval, no bránu netrafil. V 32. minúte vyboxoval Solnička loptu za 16-tku, no Škvarka ju okamžite poslal smerom na bránu a tá zapadla do siete – 0:2. Znížiť rozdiel skóre mohol v 42. minúte Oršula, ktorý sa dostal za obranu hostí, preloboval vybehnutého Volešáka, no lopta nemierila do priestoru troch žrdí. Gól do šatne vsietili napokon hostia spod Dubňa, ďalekonosný projektil vyslal v 45. minúte Pečovský a zvýšil na 0:3.

Kopaničiarom sa podarilo skórovať v 52. minúte, keď Danielovu prihrávku dokázal využiť striedajúci Duga strelou k žrdi – 1:3. Potom však prišli šance "šošonov" a v permanencii bol domáci gólman. V 55. minúte sa predviedol pri zakončení Mihalíka a v 60. aj pri Maboukovej "jedovke". V 61. minúte však už nemal šancu na ukážkovú strelu Mihalíka spoza pokutového územia – 1:4. Hostia boli naďalej pri chuti, v 73. minúte netrafil z dobrej pozície bránu Škvarka. V 80. minúte videli diváci najskôr strelu Williama, ktorého vychytal Solnička a dorážku Škvarku nepustil do brány Jánošík. Hostí to však mrzieť nemuselo a v Myjave jednoznačne zvíťazili.
Spartak Myjava – MŠK Žilina 1:4 (0:3)
Góly:
52. Duga - 1. Čmelík, 32. Škvarka, 45. Pečovský, 61. Mihalík. Rozhodoval: Hrčka, 1252 divákov

zostavy a striedania:
Spartak Myjava:
Solnička – Beňo, Jánošík, Častulín, Kastelovič (46. Duga) – Ciprys, Sládek (69. Bruško), Pekár, Marček, Daniel – Oršula (73. Kuzma)

MŠK Žilina:
Volešák - Mabouka, Piaček, Škriniar, Letič – Pečovský – Mihalík, Škvarka (83. Paur), Káčer (90. Klec), Čmelík (69. William) – Jelič

Hlasy po zápase
Peter Gergely, tréner Myjavy :
"Dnešný zápas sme si predstavovali určite trochu inak. Hneď z prvej akcie sme dostali gól a Žilina potom ukázala svoju kvalitu. Chceli sme hrať futbal, zápas bol otvorený. Akcie, ktoré sme mali v krídelných priestoroch, sme nedotiahli. Žilina je trošku ďalej, čo sa týka organizácie hry a vidieť tam koncepčnú robotu. Inkasovaným gólom predchádzali naše chyby, ktoré sme nemuseli urobiť. Hostia to využili. Pokiaľ by sme to zamurovali, možno by sme neprehrali 4:1. Výsledok je pre nás možno krutý. Víťazstvo súpera je zaslúžené."
Adrián Guľa, tréner Žiliny : "Na krásnom trávniku sme odohrali vynikajúci prvý polčas, boli sme vyvážení ako v obrane, tak v útoku. Boli sme kreatívni, dostatočne efektívni, strelili sme 3 góly a prakticky sme určili smer toho zápasu. V druhom polčase sme na chvíľočku zaváhali. Súper dnes chcel hrať, mal na to, aby nám strelil minimálne jeden gól. Nakoľko sa nám podarilo streliť štvrtý gól, zápas sme definitívne rozhodli a dohrali sme ho do krásneho víťazstva, ku ktorému chlapcom gratulujem. Odviedli sme veľmi dobrú tímovú prácu."



FK Senica - FC ViOn Zlaté Moravce 2:0

V prvom polčase boli Záhoráci smerom dopredu aktívnejší, vypracovali si veľké množstvo šancí, no presadili sa iba raz. V úvodnej štvrťhodine sa ocitol dvakrát v zakončení Hlohovský, lopta si však nenašla cestu do siete ani v jednom prípade. V 21. minúte nastrelil Kóňa spoza šestnástky pravú žrď Kováčovej brány, následne prestrelil opäť Hlohovský po priťuknutí od Pirosku. Záhoráci sa napokon dočkali gólu v 26. minúte, keď im vyšla pekná kombinačná akcia. Na Piroskovu prihrávku si nabehol Kalabiška a efektným lobom prekonal hosťujúceho brankára - 1:0. Jedinú vážnejšiu príležitosť si Zlatomoravčania vypracovali v 36. minúte, po centri Pintéra hlavičkoval z päťky osamotený Nikolič nad Šullovu bránu. Do polčasu zahodili Seničania ešte tri veľké príležitosti. Po centri Chvátala pálil do Kováča z voleja Mazáň, ktorý neumiestnil do siete ani následnú dorážku. V 44. minúte bol po prihrávke Kalabišku v ďalšej šanci Kosorín, nechal však vyniknúť brankára ViOn-u.

V druhom polčase Záhoráci kontrolovali hru. Hosťom priveľmi nepomohli ani dve polčasové striedania, keď tréner Mráz poslal na ihrisko ofenzívnych Pavelku a Valentu. Seničania aj po zmene strán zahodili viacero gólových šancí. V 52. minúte po Chvátalovom krásnom prieniku nedotlačili loptu do siete Piroska ani Mazáň. O dve minúty Piroska rýchlo rozohral priamy kop, Kalabiška preskočil brankára Kováča a loptu poslal do prázdnej brány - 2:0. Senica mohla ešte v závere duelu prikrášliť výsledok, no Hlohovského vychytal v 89. minúte Kováč a dvakrát neuspel ani kapitán domácich Piroska.
FK Senica - FC ViOn Zlaté Moravce 2:0 (1:0)
Góly:
26., 54. Kalabiška. Rozhodoval: Marhefka, ŽK: Mazáň - Pintér, 1005 divákov

zostavy a striedania:
FK Senica:
Šulla - Chvátal, Pavlík, Pillár, Mazáň - Hušek - Hlohovský (89. S. Mráz), Kóňa, Piroska, Kalabiška (79. Gava) - Kosorin (83. Mukendi)

FC ViOn Zlaté Moravce: Kováč - Pilát, Nikolič, Pintér, Chren - Djuričič (46. Pavelka) - Orávik, Sabo, Charizopulos - Mikinič (46. Valenta) - P. Ďurica (76. Mujkoš)

Hlasy po zápase
Pavel Hapal, tréner Senice:
"Zápas mohol skončiť oveľa vyšším gólovým rozdielom. V koncovke nám nejde. Veľakrát sme zbytočne stratili loptu. Na druhej strane som však s prácou svojho tímu dnes spokojný. Boli sme agresívni, teším ma, že sme si vypracovali veľa príležitostí, najviac v prebiehajúcom ročníku ligy. Prvýkrát v sezóne sme vyhrali o viac ako dva góly. Až na niektoré straty lôpt a nepremenené šance som spokojný."
Branislav Mráz, tréner Zlatých Moraviec: "Zápas nám nevyšiel. Chýbala nám agresivita, zaostávali sme v pohybe. Musím priznať, že sme súperovi zápas dnes veľmi uľahčili. Hovorím chalanom, stále hráme o záchranu. Musíme hrať preto inak ako dnes. Prehrali sme 0:2, no musím povedať, že prehra je pre nás ešte lichotivá. Súper mohol dať viac gólov."