Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Fortunaliga

Slovenský majster začne v 2.predkole LM, do EL pôjdu tri mužstvá

Na snímke uprostred Gino Van Kessel (AS), vľavo Viktor Pečovský a vpravo Miroslav Káčer (obaja MŠK) v zápase 21. kola futbalovej Fortuna ligy MŠK Žilina - AS Trenčín 8. marca 2015 v Žiline. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V tomto smere ide teda o tohtosezónnu novinku, ktorá sa udiala na základe zmenených pravidiel Európskej ligy UEFA.

Bratislava 13. mája (TASR) - V európskych pohároch budú slovenský futbal v ročníku 2015/2016 reprezentovať štyri kluby. V 2. predkole Ligy majstrov začne víťaz Fortuna ligy a už v 1. predkole Európskej ligy trojica mužstiev, ktoré sa v tabuľke vrcholiacej domácej súťaže umiestnia na druhej, tretej a štvrtej priečke.

"Na základe triumfu AS Trenčín v Slovnaft Cup-e a vzhľadom na to, že Trenčania sa už s určitosťou kvalifikujú do pohárovej Európy aj z ligovej súťaže, situácia je taká, že do Európskej ligy UEFA sa kvalifikuje v poradí štvrtý tím fortunaligovej tabuľky," objasnil výkonný riaditeľ Únie ligových klubov Michal Mertinyák pre oficiálnu stránku ÚLK.

V tomto smere ide teda o tohtosezónnu novinku, ktorá sa udiala na základe zmenených pravidiel Európskej ligy UEFA. Pri starom systéme by Senica ako finalista pohára hrala Európsku ligu. "Ide o pravidlo, ktoré neriešia slovenské futbalové predpisy a v tomto musíme rešpektovať pravidlá Európskej ligy UEFA, ktoré vo Všeobecných ustanoveniach čl. 3, bod 3.04, hovoria jasne, že v prípade, ak sa víťaz pohárovej súťaže kvalifikuje do európskych súťaží, postupuje do Európskej ligy najvyššie umiestnený tím v rámci najvyššej súťaže. Na základe pravidiel UEFA je to tak vo všetkých európskych krajinách," dodal Mertinyák.