Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

Derby Slovan - Trnava pre nespôsobilý terén odložili, zrejme na jar

Podmočený trávnik (na snímke) neumožil odohrať najväčšie slovenské futbalové derby medzi ŠK Slovan Bratislava a Spartakom Trnava. Hlavný rozhodca Pavol Chmura (na snímke nie je)uznal terén za nespôsobilý, náhradný termín nedeľňajšej dohrávky 14. kola Fortuna ligy 2014/2015 zatiaľ nie je známy, pravdepodobne sa však uskutoční až po Novom roku. Foto: TASR/Martin Baumann

Šláger Slovana s Trnavou mal uzavrieť jesennú časť najvyššej domácej súťaže.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Podmočený trávnik neumožil odohrať najväčšie slovenské futbalové derby medzi ŠK Slovan Bratislava a Spartakom Trnava. Hlavný rozhodca Pavol Chmura uznal terén za nespôsobilý, náhradný termín nedeľňajšej dohrávky 14. kola Fortuna ligy 2014/2015 zatiaľ nie je známy, pravdepodobne sa však uskutoční až po Novom roku.

Šláger Slovana s Trnavou mal uzavrieť jesennú časť najvyššej domácej súťaže. Silný popoludňajší dážď však neumožnil jeho odohratie, lopta na viacerých miestach ihriska stála, nekotúľala sa a hráči preto po rozcvičke ani nevyšli zo šatní.

"My sme stav hracej plochy monitorovali už dve hodiny pred stretnutím. Jej stav sa zhoršoval, bola značne podmočená. Navyše rozhodca by mal dbať aj na zdravie hráčov. Terén v čase výkopu nebol spôsobilý na odohratie zápasu," uviedol rozhodca Chmura.

Arbitrovo rozhodnutie kvitovali obe strany. Kouč Spartaka Juraj Jarábek: "My sme veľmi chceli hrať, tešili sme sa na derby, na ktoré sme sa pripravovali celý týždeň. Chceli sme prelomiť zlú sériu z ihrísk súperov, na ktorých sme na jeseň ani raz nebodovali naplno. Zvíťazil však zdravý rozum, pretože tu išlo o zdravie hráčov. Na tomto teréne by to rozhodne nebol pekný futbal. Navyše pred štadiónom zadržali našich fanúšikov, ktorých prišlo okolo tisíc, takže vlastne ani neviem, pre koho by sa hralo... Za desať minút by sa z ihriska stalo oranisko, bola by to len prekopávaná a súboje, takže rozhodca urobil rozumné riešenie. Futbal sa hrá pre ľudí."

Domáci kormidelník Jozef Chovanec pripravoval hráčov na šláger, ktorý mal byť generálkou na štvrtkový duel I-skupiny Európskej ligy UEFA proti SSC Neapol, no počasie bolo proti. "Počasie sa s nami zahráva. Snažili sme sa cez týždeň šetriť ihrisko a trénovali sme na inej ploche, ale napokon naše úsilie vyšlo nazmar. Počasie neovplyvníme, je december a väčšinou v tomto období býva škaredé počasie. My sme sa pripravovali na zápas a nepremýšľali sme nad tým, či sa bude alebo nebude hrať. To, že sa napokon nehralo, však považujem za rozumné riešenie."

Do Bratislavy vypravili z Trnavy špeciálny vlak s odchodom o 15.00 h, no do sektoru sa hosťujúci fanúšikovia nedostali. Podľa informácií na facebookovom konte Fortuna ligy ich policajti a tažkoodenci vytlačili späť k vlaku, pričom prišlo k zraneniam troch ľudí. "Trnavskí fanúšikovia údajne vtrhli na štadión, prevalili bránu a dostali sa do konfliktu s usporiadateľmi. Podľa informácií fanúšikov bolo medzi priaznivcami Spartaka po zásahu polície zranených niekoľko ľudí," uvádza sa na stránke.

Jesenným lídrom FL je MŠK Žilina, ktorý má trojbodový náskok pred AS Trenčín. Na poslednej priečke figuruje Dukla Banská Bystrica, no iba horšie skóre ju delí od MFK Ružomberok. Slovan je na 5. mieste, Trnave patrí 6. priečka, obaja však odohrali o zápas menej.

Jarná časť najvyššej súťaže by sa v prípade priazne počasia mala začať 28. februára 2015, majster bude známy najneskôr 30. mája, keď je na programe záverečné 33. kolo.

"Odložené derby Slovan - Trnava zrejme na jar", lístky platia

Šláger Slovana Bratislava so Spartakom Trnava mal uzavrieť jesennú časť najvyššej slovenskej futbalovej súťaže, no silný popoludňajší dážď neumožnil jeho odohranie.

Lopta na viacerých miestach ihriska stála, nekotúľala sa a hráči preto ani nevyšli zo šatní. Hlavný rozhodca Pavol Chmura po zrelej úvahe a posúdení stavu trávnika rozhodol, že sa dohrávaný súboj 14. kola Fortuna ligy 2014/2015 neuskutoční. "Rešpektujeme rozhodnutie hlavného rozhodcu stretnutia pána Chmuru, ktorý uznal terén na Pasienkoch za nespôsobilý. S oboma klubmi sme zároveň komunikovali o možnostiach náhradného termínu dohrávky, pričom sme dospeli k tomu, že tento duel sa s najväčšou pravdepodobnosťou uskutoční až v priebehu jarnej časti sezóny, no definitíva padne až na najbližšom rokovaní Prezídia ÚLK. Zároveň čakáme aj na správu delegáta, najmä s ohľadom na problémy pri sektore hosti," ozrejmil prezident Únie ligových klubov Ivan Kozák, ktorého doplnil výkonný riaditeľ ÚLK Michal Mertinyák: "Na najbližšie decembrové rokovanie Prezídia ÚLK pripravilo nové vedenie únie úpravu vyžrebovania podľa Bergerových tabuliek a to z dôvodu, aby už nedochádzalo k termínovým stretom zápasov našich zástupcov v pohárovej Európe, čo aj tentoraz spôsobilo viacero zmien. V nasledujúcej sezóne by tak už Fortuna liga, aj v prípade postupov mužstiev v európskych pohárových súťažiach, mala mať plynulejší priebeh."

ŠK Slovan Bratislava zároveň informuje všetkých divákov, ktorí mali zakúpené lístky na stretnutie proti Trnave, že ich vstupenka bude platná aj na dohrávaný termín. V prípade, že vlastník lístka nebude mať záujem alebo možnosť zúčastniť sa na zápase, môže požiadať o vrátenie vstupného.

Trnave na jeseň chýbala efektivita, Slovanu vlastní fanúšikovia

Futbalisti Slovana Bratislava prezimujú až na 5. mieste fortunaligovej tabuľky, tradičný rival Spartak Trnava dokonca o jeden schodík pod nimi. Paradoxne sa však hodnotenie jesennej časti sezóny nieslo v pozitívnejšom duchu u kormidelníka "bílích andelov" Juraja Jarábka ako u jeho kolegu na "belasej" lavičke Jozefa Chovanca.

"Škoda niektorých zápasov vonku, v ktorých sme neboli ďaleko od víťazstva. Myslím, že sme mohli pozbierať nejaké ďalšie body aj na ihriskách súperov a pohľad na tabuľku by vyzeral inak, ale s prvou časťou sezóny som spokojný rovnako ako s účinkovaním mužstva v Európskej lige UEFA, v ktorej sme sa prebojovali do baráže. V nej bol nad naše sily veľmi kvalitný tím FC Zürich. Proces vývoja a výstavby mužstva pokračuje, už sa tešíme na jar," povedal Jarábek, ktorého tím nazbieral v osemnástich zápasoch Fortuna ligy 26 bodov, o dva menej ako Slovan, s ktorým mal v nedeľu skompletizovať jesenný harmonogram súťaže. Silno podmočený terén na štadióne na Pasienkoch však neumožnil odohranie súboja, ktorý sa uskutoční pravdepodobne až na jar budúceho roka.

Podľa Jarábka bola najväčšou slabinou mužstva efektivita v útoku. "Erik Jendrišek k nám prišiel v rozbehnutej sezóne a jeho góly, ktoré teraz dáva, nám chýbali. Chceme sa cez zimu posilniť, ale pôjde len o minimálne zmeny v kádri zamerané na kvalitu. Sledujeme aj hráčov v našej juniorke, kde ich pár šikovných vyskočilo. Na jar chceme byť doma prinajmenšom takí úspešní ako na jeseň a verím, že vonku sa polepšíme. Spôsob hry je dobrý, ale opakujem, chýbajú nám góly. Futbal sa nehrá na krásu," konštatoval trnavský kouč.

Slovan vstúpil do sezóny pod taktovkou Františka Straku, ktorý mužstvo cez The New Saints a Šeriff Tiraspoľ priviedol do play off Ligy majstrov. Vypadnutie pred bránami skupinovej fázy s BATE Borisov však spustilo výsledkový pád, ktorý už onedlho stál Straku miesto. Oživenie mal priniesť Jozef Chovanec, ani jemu sa to však nepodarilo. V skupinovej fáze Európskej ligy UEFA 2014/2015 si Slovan "ušil" poriadny kabát hanby, keď v piatich kolách nezískal ani bod a má katastrofálne skóre 1:17. Na silných európskych protivníkov rangu SSC Neapol, Sparty Praha a Young Boys Bern momentálne slovenský šampión nemá, no smutnejšie je konštatovanie, že paberkuje aj na domácej ligovej scéne, kde by ho kvalita kádra a zázemie mali predurčovať každoročne na boj o majstra. Realita je taká, že Slovan figuruje na 5. mieste tabuľky s 12-bodovým mankom na jesenného kráľa MŠK Žilina.

Trpezlivosť stratili aj najskalnejší fanúšikovia Slovana, ktorí "odsabotovali" posledné domáce zápasy jesennej časti. Na šláger s Trnavou, ktorý sa napokon pre nespôsobilý terén neodohral, ich prišla azda len necelá stovka. "Je to všeobecný problém Slovana, že ľudia nechodia na štadión. Musíme v prvom rade zlepšiť výkony, len tak ich pritiahneme na tribúny a naučíme ich chodiť na Slovan," uviedol pre TASR Chovanec. Podľa neho sú individuálne chyby kameňom úrazu psychicky ubitého mužstva. "Individuálne chyby nás stoja zápasy, príkladom bol aj minulý pohárový duel s Young Boys Bern. V ňom sme naznačili zlepšenie, mali sme veľa striel, ale chyby v defenzíve nás zrážajú do kolien. Jesenná časť z nášho pohľadu nebola optimálna a preto s prípravou na tú jarnú začneme čo najskôr, aby sme mali pred súpermi náskok. Prípravné zápasy sú v štádiu vybavovania, ešte predtým nás však čaká zápas v Neapole, ktorý chceme zvládnuť," povedal Chovanec.