Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Fortunaliga

Prvý seniorský titul pre Vitteka, Halenár: Rozhodli sme sa už na jeseň

Robert Vittek (Slovan). Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zverenci trénerov Jozefa Valoviča a Dušana Galisa mohli získať majstrovskú definitívu podstatne skôr, ale v predchádzajúcich dvoch ligových kolách prehrali.

Bratislava 11. mája (TASR) - Futbalisti Slovana Bratislava zdolali v sobotu na Pasienkoch ViOn Zlaté Moravce (2:0) a tri kolá pred koncom Corgoň ligy získali ôsmykrát slovenský titul.

Špeciálnu príchuť má majstorvský primát pre ofenzívneho lídra a odchovanca belasých Róberta Vitteka, pretože je pre neho prvým na seniorskej úrovni.

Tridsaťdvaročný Vittek kývol v roku 2003 na ponuku nemeckého klubu 1. FC Norimberg, kde hrával spoločne s Marekom Mintálom, no neskôr pôsobil aj v OSC Lille, Ankaragücü, Trabzonspore a Istanbule BBSK. Nikde však nezískal ligový titul, až v materskom klube.

"Samozrejme, že ma to veľmi teší. Moja radosť je o to väčšia, že sa mi to podarilo práve v Slovane. Dočkal som sa v 32 rokoch toho, čo sa mi predtým nepodarilo v Slovane ani v zahraničí. Myslím si však, že vzhľadom na kvalitu hráčskeho kádra bolo aj povinnosťou pre Slovan získať slovenský titul," povedal slovenský reprezentant. "Je to môj prvý seniorský titul, takže ho radím veľmi vysoko. Futbal je predsa len kolektívny šport, preto je majstrovský titul dôležitejší ako nejaké individuálne ocenenia."

Zverenci trénerov Jozefa Valoviča a Dušana Galisa mohli získať majstrovskú definitívu podstatne skôr, ale v predchádzajúcich dvoch ligových kolách prehrali. Najskôr s Ružomberkom (1:2), potom so Žilinou (0:2) a medzi tým im nepridala na sebavedomí ani prehra 1:2 s Košicami vo finále Slovenského pohára - Slovnaft Cupu. Belasí tak dali majstrovskú bodku až teraz v sobotu proti ViOn-u.

Galéria: Duel Slovan - Zlaté Moravce



"Chýbal nám ten posledný krok, ktorý býva často najťažší. Ten posledný krok sme urobili proti ViOn-u, hoci to nebolo jednoduché a dlho sme sa trápili. Hrať však o majstrovský titul v takej komornej kulise a atmosfére je však skutočne náročné. Napokon sme to však zvládli. Teraz by sme sa mali začať sústrediť na pohárovú Európu, pretože tam sú ďalšie méty pre Slovan," uviedol Vittek, ktorý v sobotu nehral pre zranenie kolena. "Myslím, že tú ligovú sezónu treba hodnotiť komplexne a nielen na základe posledných dvoch týždňov. Celkovo sa nám vydarila sezóna, v ktorej sme mali v jednom momente dokonca náskok 14 bodov. Potom sme sa síce trochu uspokojili, ale to sa stáva aj mnohým iným európskym klubom."

Na snímke Juraj Halenár (Slovan)
Foto: TASR/Martin Baumann
Špecifickú príchuť mala sezóna aj pre ďalšieho útočníka Slovana Juraja Halenára, ktorý v apríli zaznamenal jubilejný 120. ligový gól a vyrovnal tak slovenský rekord Róberta Semeníka. Zatiaľ, čo 41-ročný Semeník strieľal góly v Dukle Banská Bystrica, 1. FC Košice a FC Nitra, Halenár obliekal dresy Interu Bratislava, Artmedie Petržalka a Slovana.

"Samozrejme, že to poteší, keď dosiahnete takúto métu, ale dôležitejšie je, že sme získali majstrovský titul," povedal pre TASR Halenár, ktorý k majstrovskej sezóne dodal: "Na konci sezóny nás trápili početné zranenia, ale napokon sme to zvládli. V posledných ligových sme síce mali šnúru troch nevydarených zápasov, ale dobre to dopadlo. Myslím si, že rozhodujúci náskok sme si vypracovali už na jeseň, potom sme ho ešte zvýšili a udržiavali. Sme radi, že sme získali titul a teraz ho môžeme oslavovať."

Slovanisti splnili prvú dôležitú úlohu v sezóne, ale v tej novej ich už čaká v podstate tradičná výzva - pohárová Európa. O Lige majstrov sa však v kabíne slovenského šampióna príliš nahlas nehovorí.

"Ešte je to ďaleko. Je potrebné urobiť kvalitnú letnú prípravu a dať káder dokopy. Hráči ako Fořt, Vittek alebo Žofčák nám chýbajú. Sú to kľúčoví hráči mužstva a bez nich to nebude fungovať. Taká je jednoducho realita, tak to je. Verím, že chlapci sa do tímu vrátia a budeme silní ako na jeseň," povedal Halenár. "Slovan by sa mal vhodne posilniť, pretože to, čo nám stačí doma, nestačí na európskej scéne. To je aspoň môj názor. Treba sa posilniť o troch-štyroch hotových hráčov. Potom treba absolvovať kvalitnú prípravu a na ihrisku potrebujeme všetko zrýchliť," dodal Vittek, ktorý má so Slovanom platnú zmluvu do augusta.