Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Fortunaliga

Slovan výhrou nad Žilinou spečatil majstrovský osud Trenčína

V 31. kole futbalovej Fortuna ligy hrala doma MŠK Žilina so Slovanom Bratislava, v Žiline 20. mája 2015. Na snímke brankár hostí Dušan Perniš (v strede) proti dvom domácim hráčom Matejovi Jeličovi (č.9) a Lukášovi Čmelíkovi. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Trnava prevalcovala Myjavu, naopak Ružomberku sa v zápase so Senicou nedarilo.

Žilina 20. mája (TASR) - Šampiónmi najvyššej slovenskej súťaže sa prvýkrát v histórii stali futbalisti AS Trenčín. Na tróne ich definitívne potvrdilo zakopnutie jediného zostávajúceho konkurenta v boji o titul MŠK Žilina, ktorý v stredajšom zápase 31. kola Fortuna ligy 2014/2015 prehral doma s detronizovaným majstrom Slovanom Bratislava 1:2.



Už po 45 sekundách hry mohol skórovať pred zápasom ocenený autor najkrajšieho aprílového gólu a kanonier súťaže Matej Jelič, ale loptu v malom vápne poslal iba vedľa brány. V 13. min. najskôr domáca obrana hasila pred Zreľákom po dobrom centri Oršulu z ľavej strany, aby sa pri následnom brejku Čmelíka s Jeličom vyznamenali "belasí" zadáci s Pernišom. Hra dostala spád, útoky sa prelievali z jednej strany na druhú a diváci sa nenudili. V 22. min. hostia nedokázali dostať loptu na hrane 16-tky do bezpečia, Pečovský ju vybojoval pre Káčera a ten pohotovo spoza hráčov namieril po zemi presne k pravej žrdi. Žilinčania kontrolovali hru a Slovan príliš do šancí nepúšťali. V 39. min. Čmelíkov dobrý prudký center z pravej strany neumiestnil medzi tri žrde Mihalík a keďže sa neujali ani niektoré sľubné akcie hostí, do kabín šli spokojnejší žlto-zelení.

V úvode druhej časti sa oba tímy herne trochu hľadali. V 58. min. domáci urobili vzadu chybu a Zreľák sa po vysunutí od Gorosita rútil sám na Volešáka. Žilinský gólman však zareagoval včas a nohami vyrazil loptu do bezpečia. Hostia začali mať viac z hry a postupne si vytvárali ďalšie šance. Po jednej z nich sa už Slovan aj radoval z gólu, ale ten pre ofsajd neplatil. Belasí sa dočkali vyrovnania v 72. min., keď si loptu po centri z priameho kopu nešťastne zrazil špičkou do vlastnej brány Škriniar a na diaľku tak nechtiac pomohol Trenčanom k predčasnej radosti zo zisku prvého ligového titulu v ich histórii. Žilinčania sa mohli opäť dostať do vedenia v 79. min., keď sa po Káčerovej prihrávke ocitol sám s loptou Jelič, ale z diaľky poslal loptu iba vedľa pravej žrde Pernišovej brány. Zahrmelo však na druhej strane. K priamemu kopu sa postavil Milinkovič a ľavačkou trafil loptu prekrásne do ľavého rohu. Otrasení domáci už nedokázali gólovo zareagovať a Slovan sa tak tešil z prvých bodov v tomto ročníku v súbojoch so Žilinou.

Pozrite si galériu zo zápasu:


MŠK Žilina – ŠK Slovan Bratislava 1:2 (1:0)
Góly: 22. Káčer – 72. Škriniar (vl.), 81. Milinkovič. Rozhodoval: Vlk, ŽK: Hučko – Gorosito, Saláta, 2157 divákov.

zostavy a striedania:
MŠK Žilina: Volešák – Mabouka, Piaček, Škriniar, Hučko – Pečovský, Káčer – Škvarka (78. Bénes) – Čmelík (82. William), Jelič, Mihalík (70. Paur)

Slovan Bratislava: Perniš – Gorosito, Niňaj, Saláta, Čikoš – Simovič – Oršula (66. Lásik), Milinkovič (83. Peltier), Soumah (90. Štefánik) – Mészáros, Zreľák

Trnava zdolala Myjavu 3:0


Myjava 20. mája (TASR) - V spartakovskom derby sa po úvodnom oťukávaní ako prví ofenzívne prejavili hostia, keď v 8. min. napriahol z 20 metrov Sabo a lopta opečiatkovala brvno. Individuálny prienik predviedol o štyri minúty neskôr Mikovič, prešiel cez troch protihráčov, no stopku jeho snahe vystavil včasným vybehnutím Solnička. Hra sa v nasledujúcich minútach odvíjala zväčša v strede poľa. Pre domácich sa zaujímavo črtala situácia z 24. min., na Kolárov center pred bránu však Kuzma nedosiahol.
Do veľkej šance sa v 32. min. dostal Greššák, zvnútra pokutového územia bránku minul. V 35. min. fauloval Jánošík v 16-tke Clebera a Trnava mala výhodu pokutového kopu. Ten s prehľadom premenil Sabo a aktívnejší hostia sa ujali vedenia – 0:1. V závere polčasu zle vykopol loptu Solnička, do úniku sa dostal Cleber, ale svoju šancu nevyužil.
Vstup do druhého dejstva hry, v ktorom sa výdatne rozpršalo, vyšiel lepšie Myjavčanom. V 50. min. aj dosiahli gól, ale Kuzma bol v ofsajde. Rovnako pochodili aj trnavskí hráči v 62. min., keď sa v postavení mimo hry ocitol Sabo. Zvýšiť náskok "červeno-čiernych" mohol v 72. min. po Vlaskovej prihrávke Mikovič, ale bránu netrafil. V 76. min. došlo k súboju Častulína s Vlaskom v pokutovom území a hlavný arbiter po druhý raz nariadil penaltu. Tú Vlasko premenil strelou k žrdi - 0:2. V samom závere ešte po chybe v defenzíve "kopaničiarov" spečatil výhru Trnavy striedajúci Vojtuš – 0:3.

Spartak Myjava – FC Spartak Trnava 0:3 (0:1)
Góly: 36. Sabo (z 11 m), 77. Vlasko (z 11 m), 90. Vojtuš. Rozhodoval: Valášek, ŽK: Marček, Častulín - Bortel, 1896 divákov

zostavy a striedania: Spartak Myjava: Solnička – Švec (66. Peňaška), Jánošík, Častulín, Kolár – Bílovský (82. Kastelovič), Marček – Ciprys, Pekár, Daniel – Kuzma
Spartak Trnava: Kelava – Tóth, Nikolič, Bortel, Čonka – Casado – Mikovič, Vlasko (85. Sládek), Greššák (89. Hlinka), Sabo – Cleber (79. Vojtuš)


Ružomberok podľahol Senici 2:4


Senica 20. mája (TASR) - Pred zápasom sa funkcionári Senice rozlúčili s končiacimi hráčmi Kóňom, Opielom a Čermákom. Domáci teda nastúpili opäť v omladenej zostave a v prvom polčase podali sympatický výkon. Hlavne v úvodnej polhodine boli aktívnejší a chceli hrať futbal. Už v prvej minúte nepotrestali zlé vybehnutie brankára Nikoliča, na druhej strane po zaváhaní Šullu prestrelil z päťky Masaryk. V 38. minúte po polocentri Dolného netrafil v sklze loptu do prázdnej brány Pillár. Hostia z Ružomberka mohli ísť do vedenia v 41. minúte, Nagyovu nepríjemnú strelu Šulla vyrazil a rovnako úspešne si poradil aj s dorážkou Masaryka. Záhoráci mali v prvom dejstve viacero štandardných situácií a po jednej takej sa im podarilo v nadstavenom čase streliť úvodný gól zápasu. Na Hlohovského priamy kop si ideálne nabehol stopér Pillár a loptu poslal za Nikoliča - 1:0.

Druhý polčas priniesol výborný útočný futbal a diváci sa mali na čo pozerať. Aktívnejšie začali hostia, bolo vidieť, že chcú s výsledkom niečo urobiť. V 49. minúte nastrelil Boszorád ľavú žrď Šullovej brány. Seničania však nezaostávali, smerom dopredu boli nebezpeční a riadne podkurovali ružomberskej obrane. Na 2:0 zvýšil v 51. minúte Kalabiška, ktorý si na zadnej žrdi počkal na loptu po rohu Hlohovského. O tri minúty mohol dvakrát streliť gól Hlohovský, najskôr jeho krásna strela z 20 metrov letela tesne vedľa ľavej šibenice a o chvíľu išiel sám na brankára, ktorého sa snažil obstreliť, no mieril len do brvna. Do tretice mu to už vyšlo v 69. minúte, keď priamo z rohu poslal loptu do siete. V záverečných desiatich minútach sa dostali k slovu aj Ružomberčania. Najskôr Zošáka v gólovej šanci vychytal Šulla, no potom si senická obrana nedala pozor na Masaryka, ktorý dvomi gólmi v priebehu troch minút zdramatizoval zápas. Konečnú podobu dal výsledku v nadstavenom čase striedajúci Tomáš Komara.


Eduard Pagáč, tréner FK Senica: "Pre nás to bol dôležitý zápas aj z hľadiska mentality hráčov. Dlhšie sme nevyhrali a na chalanoch bolo cítiť, že ho potrebujú. Šli si dnes za víťazstvom, samozrejme, k futbalu patrí aj kus šťastia, a to sa k nám dnes priklonilo. Myslím, že sme videli veľmi dobrý zápas, padlo šesť gólov. Som rád, že chalani ukázali vôľu po víťazstve."

Ivan Galád, tréner Ružomberka: "Z našej strane to bol dobrý prípravný zápas, bez súbojov. Vypracovali sme si šesť šancí, súperovi sme umožnili streliť štyri góly, čo sa nám pred tým nikdy nestalo. Vnímal som to ako prípravný zápas, čo ma veľmi mrzí."


FK Senica - MFK Ružomberok 4:2 (1:0)
Góly: 45.+1 Pillár, 51. Kalabiška, 69. Hlohovský, 90.+2 Komara - 85. a 88. Masaryk. Rozhodoval: Trutz, ŽK: Privrel, Kalabiška - Boszorád, Nagy, 1255 divákov

zostavy a striedania:
FK Senica: Šulla - Pitner, Pavlík, Pillár, Privrel (68. Mráz) - Hušek, Krč (70. Ventúra) - Dolný (90.+1 Komara, Hlohovský, Kalabiška - Kosorín

MFK Ružomberok: Nikolič - Boszorád, J. Maslo, Kružliak, Lupták - Zošák, Nagy - Turčák (66. Gerec), Janič (46. J. Vavrík), Lovás (54. Almaský) - Masaryk