Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Futbal

Bombová hrozba prerušila kongres FIFA, ten bude pokračovať

Prezident FIFA Blatter hovorí počas 65. kongresu FIFA vo Švajčiarsku. Foto: TASR/AP

Hrozba bombového útoku sa objavila okolo obeda.

Zürich 29. mája (TASR) - Švajčiarska polícia vyšetruje bombovú hrozbu ohlásenú na piatkový kongres Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), na ktorom je naplánovaná voľba prezidenta organizácie. Informovali agentúry Reuters a DPA, ktoré sa odvolávajú na komunikačné oddelenie mestskej polície v Zürichu. Podľa najnovších informácií však bude kongres pokračovať.

Hrozba bombového útoku sa objavila okolo obeda. "Môžem potvrdiť, že sme dostali varovanie o bombovej hrozbe týkajúcej sa kongresu FIFA," cituje Reuters slová hovorkyne policajného oddelenia. Členovia mediálneho tímu FIFA potvrdili, že polícia evakuovala sálu štadióna Hallen v Zürichu ako aj priestory určené pre novinárov pre potreby vyšetrovania.

Oddiely pyrotechnikov spoločne so špeciálne vycvičenými psami následne prehľadávali kongresové centrum. Po čase však polícia priestory uvoľnila a ako informuje DPA, kongres bude ďalej pokračovať podľa plánu, avšak s 90-minútovým meškaním. "Je to vyriešené. Bola to anonymná hrozba, rozhodli sme sa evakuovať všetky miestnosti. Vykonali sme potrebné náležitosti, priestory vyčistili špecialisti," uviedol generálny sekretár FIFA Jerome Valcke.

Počas celého dňa prebiehajú v uliciach Zürichu demonštrácie aktivistov, ktorí okrem iného upozorňujú na porušovanie ľudských práv robotníkov pracujúcich na výstavbe štadiónov pre MS 2022 v Katare. Priebeh kongresu narušili aj dve ženy, ktoré vnikli priamo do haly. Začali pokrikovať na súčasného šéfa FIFA Seppa Blattera a mávali palestínskymi vlajkami. Bezpečnostní pracovníci na jeho príkaz protestujúce napokon vyviedli z budovy.

O miesto prezidenta strešnej organizácie svetového futbalu sa uchádzajú dvaja kandidáti - súčasný šéf Blatter a jordánsky princ Ali bin Al-Hussein. Voľba by mala prebehnúť v popoludňajších, respektíve podvečerných hodinách.