Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Futbal

Grécko zakázalo tlačené vstupenky, nahradia ich identifikačné QR kódy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Týmto krokom chce prispieť k potlačeniu násilia a výtržností zo strany chuligánov.

Atény 9. apríla (TASR) - Grécka vláda v utorok zakázala používanie tlačených vstupeniek na všetky futbalové zápasy najvyššej ligovej súťaže. Týmto krokom chce prispieť k potlačeniu násilia a výtržností zo strany chuligánov.

Ligové futbalové zápasy v Grécku sa od februára hrajú bez divákov, krajina k tomuto opatreniu pristúpila po opakovaných výtržnostiach a vyhrážok na adresu rozhodcov. V súvislosti s incidentmi na športových podujatiach zomreli vlani dvaja fanúšikovia a jeden policajt, ktorý podľahol zraneniam spôsobeným svetlicou.

Podľa nových pravidiel budú mať fanúšikovia povolený vstup na štadióny iba prostredníctvom vládou vydaného QR kódu, ktorý bude slúžiť na identifikáciu osôb. Návštevníci duelov si budú musieť kúpiť lístky online a nákup sa bude overovať v štátnej aplikácii, ktorá sa používa na platenie daní či prístup k vládnym službám. Nový elektronický systém sa týka aj držiteľov permanentiek.

Podľa ministra digitálnej správy Dimitrisa Papastergiua bude postupné vyradenie tlačených vstupeniek trvať mesiac, pričom výnimky majú maloleté osoby a seniori. Nový systém sa má po lete rozšíriť aj na ďalšie športové podujatia. "Cieľom je tiež zbaviť grécku políciu potreby, aby na zápasy posielala stovky policajtov. Polícia nebude potrebná pri vstupoch na štadióny," citovala Papastergiua agentúra AP.