Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Futbal

VIDEO: Kozák chystá na zápas s Ruskom zmeny

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák. Foto: TASR/Michal Svítok

Šesťdesiatdvaročný kormidelník slovenského debutanta na ME avizoval, že zrejme v základe proti "zbornej" pristúpi k určitým zmenám.

Vichy 13. júna (TASR) - Tréner slovenských futbalistov Ján Kozák si nemyslí, že by záležitosť so zrušeným letom fanúšikov do Bordeaux narušila prípravu na prvý zápas na ME proti Walesu (1:2). Na mediálnom termíne tiež potvrdil, že pre druhý duel B-skupiny proti Rusom (streda 15. júna, Lille, 15.00 SELČ) uvažuje o zmenách v základnej zostave.




Proti "drakom" poslal Kozák do ohňa osvedčenú zostavu, v ktorej ale chýbal ľavý obranca Tomáš Hubočan. Toho pred EURO trápilo zranenie, nahradil ho Dušan Švento, momentálne ale zadák Dinama Moskva riadne trénuje s tímom. "Hubočan trénuje už prakticky riadne. Do zápasu som ho nedal, ale je v plnom tréningu a bol k dispozícii na zápas s Walesom a je plne k dispozícii aj na zápas s Ruskom," povedal tréner "sokolov".

Šesťdesiatdvaročný kormidelník debutanta na ME avizoval, že zrejme v základe proti "zbornej" pristúpi k určitým zmenám: "Verili sme si. Chceli sme si to rozdať otvorene a futbalovo a práve po tej futbalovej stránke predčiť Wales. Išla takto nastavená zostava. Ťažko teraz povedať niečo konkrétne. Určite nejaké zmeny chystám, ale uvidíme po ďalších tréningoch."

Šéf realizačného tímu SR sa tiež úplne otvorene a zreteľne vyjadril na "horúcu" tému pokazeného lietadla, ktoré malo do Bordeaux priviesť rodinných príslušníkov hráčov či členov SFZ. "Dosť dlho sme spolu na to, aby sme sa sústredili na niečo iné, na čo sme sem prišli. Hráči sa samozrejme tešili, že prídu rodinní príslušníci. Veď je to zážitok, a možno už nikdy ich neuvidia na takomto šampionáte. Ale stáva sa to. Pravdu povediac, neriešili sme to. Dostali echo, že let je zrušený, a potom sa sústredili na to, kvôli čomu sme sem prišli. Futbal je prioritou. Nepripravovali sme sa dvadsať dní, aby nás to rozladilo, že niekto nepríde. Sú to profesionáli. Pán Boh zaplať, že sa nestala horšia vec. Horšie by bolo, ak by lietadlo vyletelo a niečo sa stalo potom. Toto my nevieme ovplyvniť a veci, ktoré neviem ovplyvniť, vypúšťam z hlavy," uzavrel Kozák.

Nemec: Na prekonanie ruskej defenzívy by mohol platiť vyšší pressing

Podľa útočníka Adama Nemca by na prekonanie ruskej defenzívy, ktorej budú čeliť slovenskí futbalisti v stredajšom zápase B-skupiny EURO 2016 v Lille, mohol platiť vyšší pressing. Stopérske duo "zbornej" má síce dostatok medzinárodných skúseností, 36-ročný Sergej Ignaševič a jeho o tri roky mladší kolega zo stredu obrany Vasilij Berezuckij by však mohli byť citlivejší na pohyb a nepríjemné dobiedzanie ofenzívnych tykadiel, ktorých má slovenský tím dostatok.

Na archívnej snímke zľava Adam Nemec (Slovensko) a Otar Kakabadze (Gruzínsko) počas prípravného futbalového zápasu medzi Slovenskom a Gruzínskom pred ME vo Francúzsku.
Foto: TASR/Michal Svítok


"Na videu som si všímal najmä to, akým štýlom hrá obrana ruského tímu. Myslím si, že by na ňu mohol platiť vyšší pressing, lebo v rozohrávke robili viacero nepresností. Momentálne však ťažko povedať, ako budeme hrať a akú taktiku určí tréner. Všetci veríme, že takú, ktorá nám prinesie osoh a prvé body," povedal Nemec na pondelňajšom mediálnom termíne vo Vichy.

Tridsaťročný ofenzívny hrot "sokolov" zasiahol v prvom zápase proti Walesu do diania po hodine hry a svojím príchodom na ihrisko výrazne oživil hru slovenského tímu. Následne už o pár desiatok sekúnd stredopoliar Ondrej Duda vyrovnal, napokon sa však šťastie prilepilo na Walesanov, ktorí gólom Hala Robsona-Kanua strhli víťazstvo 2:1 na svoju stranu. "Vstup do šampionátu sme si predstavovali inak, počítali sme s nejakými bodmi zo zápasu s Walesom. Realita je však taká, že máme na konte nulu. Herne to nebolo zlé, boli tam dobré pasáže hry, na ktoré chceme nadviazať. Našťastie je ale stále o čo hrať. Už sme Wales hodili za hlavu a snažíme sa nachystať na zápas s Ruskom, lebo času na prípravu je málo. Verím, že zdravotne aj psychicky budeme na tom dobre a zvládneme tento pre nás veľmi dôležitý zápas," poznamenal legionár holandského klubu Willem II Tilburg.

Rusi vstúpili do finálového turnaja remízou 1:1 s favorizovaným Anglickom. Mužstvo Leonida Sluckého ukázalo nezlomnú vôľu, keď sa mu podarilo vyrovnať gólom Vasilija Berezuckého v nadstavenom čase. Má však aj svoje slabšie stránky. "Vieme o nich, ale detailnejšia taktická príprava na zápas nás ešte len čaká. Máme už k dispozícii nejaké analýzy zo zápasu s Anglickom a videli sme silné aj slabšie stránky ruského tímu. Ideme do zápasu s tým, že potrebujeme body, ktoré nám proti Walesu utiekli. Snažíme sa však nepridávať si na svoje plecia tlak. Body potrebujeme nielen my, ale aj ďalšie tímy našej skupiny vrátane Rusov. Myslím si, že to bude zaujímavý zápas," dodal Nemec, ktorý v najcennejšom drese odohral 23 zápasov a nastrieľal šesť gólov. Naposledy zaznamenal až dva presné zásahy v predšampionátovej príprave, ktorými zaťažil konto Gruzínska pri víťazstve 3:1.

Baťalík: V tíme je pohoda


Vždy usmiaty a dobre naladený lekár slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Baťalík na pondelňajšom mediálnom termíne potvrdil, že všetci hráči sú zdravotne v poriadku. Problémy Tomáša Hubočana vyriešil vytrhnutý zub, tvrdý atak Neila Taylora na Mareka Hamšíka opore Slovákov zranenie nespôsobil. Teraz sa už len musí tím dobre naladiť na dôležitý najbližší súboj EURO 2016 s Ruskom a podľa Baťalíka sa už iba hľadá ten, kto urobí čo najlepšiu náladu pred súbojom v Lille.

Na snímke sprava slovenský futbalista Marek Hamšík a slovenský hokejista Michal Handzuš prichádzajú k hotelu na majstrovstvách Európy vo futbale vo francúzskom Vichy 12. júna 2016. FOTO TASR - Michal Svítok
Foto: TASR Michal Svítok


"V tíme je pohoda a musíme sa koncentrovať na to, čo príde. Nemáme nikoho, koho by sme systematicky liečili. Všetci hráči sú v pohode a v poriadku, neriešime nič. Žiadne zdravotné problémy, čo by som mohol konkretizovať. 'Hubo' je v poriadku, ten zub sme pred deviatimi dňami vyriešili," povedal lekár, ktorý je pri tíme od roku 2012. Zápas s Walesom bol mimoriadne fyzicky náročný a bolo v ňom dosť tvrdých osobných súbojov. Po jednom z nich od Neila Taylora mal menšie problémy aj špílmacher Marek Hamšík. Tréner Ján Kozák ale môže spať pokojne, stav hviezdy SSC Neapol nevyžaduje cielenú liečbu: "Marek udával bolesti na vnútornej strane kolena, robíme s ním bežné rehabilitačné úkony, ale neriešime ho, nedávame mu lieky, udával len minimálnu bolesť. Už to viac nerozoberal, hoci sme za ním viackrát boli. Povedal, že cítil skôr taký diskomfort. Ešte to budeme riešiť, budeme robiť magnetickú rezonanciu, zameriame sa na to, ale nevyžaduje to cielenú liečbu. Hoci to bol dosť divoký kontakt."

Hráči v súboji s Bordeaux nabehali veľa kilometrov, v závere sa dostávali do kŕčov. Baťalík vysvetlil: "Skôr to bolo podmočeným terénom, a aj tie predtým boli podmočené. Potom sa ťažisko posúva trošku dozadu, nohy sa viac zabárajú a väčšiu váhu môžu nosiť na zadných stehnách. Mali to viacerí. Ale dali sme im špeciálne minerály proti kŕčom."

"Draci" vyhrali 2:1, slovenský debutant na EURO s prehrou na úvod nepočítal. Lekár je v takýchto prípadoch aj psychológom, logicky teda padla otázka, čo robí s vnútorným rozpoložením národného tímu: "S chalanmi nebolo treba robiť nič, skôr s realizačným tímom. Lebo nepočítali sme s tým, človek automaticky ide do zápasu, že počíta s inými vecami. Trochu som na nich videl, že bolo napätie. To pomaly rozpúšťame. Skôr hráči sú tí, ktorí si veria a ukľudňovali nás, že sú profesionáli a idú do toho stále naplno," dodal Baťalík, ktorý tiež priblížil, s kým má v tíme najviac práce: "Kľúčoví hráči chodia najmenej. Tí presne vedia, čo potrebujú, kedy prísť na masáž, kedy na regeneráciu. Presne zadefinujú problém. Ale my robíme so všetkými, lebo nikdy nevieme, kto nastúpi do zápasu. Viac sa sústredíme na tých, ktorí nechodia a pýtame sa ich či, dáme 'magnet', či budeme laserovať. S profíkmi je najmenej práce."