Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Futbal

Leverkusen sa priblížil k spečatenia prvého titulu, Xhaka: Je to sen

Zo zápasu nemeckej Bundesligy Union Berlín - Bayer Leverkusen v sobotu 6. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Futbalisti Bayeru Leverkusen využili zakopnutie Bayernu Mníchov a na čele nemeckej Bundesligy zvýšili svoj náskok už na priepastných 16 bodov.

Mníchov 7. apríla (TASR) - Futbalisti Bayeru Leverkusen využili zakopnutie Bayernu Mníchov a na čele nemeckej Bundesligy zvýšili svoj náskok už na priepastných 16 bodov. "Farmaceuti" uspeli 1:0 na pôde Unionu Berlín, ktorý hral od nadstaveného času prvého polčasu bez vylúčeného Robina Gosensa. Bavori prekvapivo prehrali 2:3 na pôde nováčika 1. FC Heidenheim.

Leverkusen môže získať svoj premiérový titul v histórii najvyššej nemeckej súťaže už budúci víkend. Mužstvu španielskeho trénera Xabiho Alonsa stačí zdolať na domácom ihrisku Werder Brémy. "Môj plán získať titul bol o niečo neskôr. Situácia je pre nás veľmi dobrá a možno budeme môcť v nedeľu oslavovať. Predtým nás však čaká Európska liga a na to sa musíme sústrediť," uviedol Xabi Alonso na tlačovej konferencii.

Suverén prebiehajúcej sezóny nenašiel premožiteľa v žiadnom z 28 duelov Bundesligy. Titul môže získať aj deň pred duelom s Brémami, ak Mníchovčania nezvíťazia nad Kolínom nad Rýnom. "Mali by sme sa všetci hanbiť. Mali by sme zabezpečiť, aby sme dôstojnejšie reprezentovali logo Bayernu," povedal Max Eberl, člen predstavenstva Bayernu pre agentúru dpa. V Heidenheime odohral svoj 700. duel za Bayern ofenzívny univerzál Thomas Müller. Viac stretnutí v histórii klubu odohral iba bývalý brankár Sepp Maier (709). "Všetci zainteresovaní si uvedomujú, že sa nenachádzame v najlepšom období v histórii klubu. Mali sme rovnaký počet príležitostí ako Heidenheim, ale súper napokon duel otočil a my sme už nedokázali streliť žiadny gól," poznamenal Müller.

Leverkusen je krok od ukončenia 11-ročnej nadvlády Bayernu. Víťazstvom na pôde Unionu vyrovnal rekord Bayernu z ročníka 2013/14, keď Bavori neprehrali v 28 zápasoch ligového ročníka. "Musíme si uvedomiť, že od tohto dňa môžeme hovoriť o titule. Môžeme sa zapísať do histórie, čo je sen mnohých ľudí," povedal stredopoliar Leverkusenu Granit Xhaka.

Bayer vedie šesť kôl pred koncom sezóny o 16 bodov. Na druhý Bayern sa dotiahol VfB Stuttgart, ktorý zvíťazil na pôde Borussie Dortmund (1:0). Svoj 24. presný zásah v sezóne zaznamenal druhý najlepší strelec súťaže Serhou Guirassy. Stuttgart v minulom ročníku bojoval v baráži o udržanie sa v najvyššej súťaži, no v súčasnosti mieri za spečatením účasti v skupinovej fáze Ligy majstrov. Pred piatym Dortmundom si vypracoval náskok siedmich bodov. "Je to slušný rozdiel. Vieme však, že je pred nami ešte šesť duelov," vyjadril sa stredopoliar Angelo Stiller.