Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Futbal

V predbežnej nominácii Anglicka na EURO je aj päť spoluhráčov Škrtela

Futbalisti Anglicka, archívne foto Foto: TASR/AP

Konečný zoznam okresaný o tri mená musí Európskej futbalovej únii oznámiť do 31. mája.

Londýn 16. mája (TASR) - Tréner anglickej futbalovej reprezentácie Roy Hodgson v pondelok zverejnil predbežnú 26-člennú nomináciu na blížiace sa majstrovstvá Európy vo Francúzsku. Konečný zoznam okresaný o tri mená musí Európskej futbalovej únii (UEFA) oznámiť do 31. mája.

Angličanov pred záverečným turnajom preveria Turci, Austrálčania a Portugalčania. V základnej B-skupine narazia postupne na Rusov, Walesanov a Slovákov. Kapitán národného tímu SR Martin Škrtel sa 20. júna v St. Étienne stretne možno až s piatimi klubovými spoluhráčmi z FC Liverpool. Hogson totiž nominoval zadáka Nathaniela Clynea, záložníkov Jordana Hendersona, Adama Lallanu a Jamesa Milnera, ako aj útočníka Daniela Sturridgea. Prekvapujúceho víťaza Premier League Leicester City zastupujú stredopoliar Danny Drinkwater s kanonierom Jamiem Vardym.

"Nominovaním 26 futbalistov som si skomplikoval život, keďže troch musím vyradiť. Jasno o konečnej nominácii chcem mať po prípravnom zápase s Austráliou 27. mája. Zranenie Dannyho Welbecka mi narušilo plány, jednou z alternatív na jeho miesto je mladík Marcus Rashford," citovala Hodgsona BBC.

Kouč "troch levov" nepovolal zdravotne indisponovaných hráčov: "Otáznik visel nad Jackom Wilshereom a Jordanom Hendersonom, obaja sú fit. Rozprával som sa s Leightonom Bainesom, Michaelom Carrickom či Theom Walcottom, nebolo jednoduché vynechať ich," priznal 68-ročný Hodgson.

Predbežná nominácia anglickej futbalovej reprezentácie na majstrovstvá Európy 2016 vo Francúzsku:

brankári: Joe Hart (Manchester City), Fraser Forster (Southampton), Tom Heaton (Burnley)

obrancovia: Ryan Bertrand (Southampton), Gary Cahill (FC Chelsea), Nathaniel Clyne (FC Liverpool), Danny Rose, Kyle Walker (obaja Tottenham Hotspur), Chris Smalling (Manchester United), John Stones (Everton)

stredopoliari: Dele Alli, Eric Dier (obaja Tottenham Hotspur), Ross Barkley (Everton), Fabian Delph, Raheem Sterling (obaja Manchester City), Danny Drinkwater (Leicester City), Jordan Henderson, Adam Lallana, James Milner (všetci FC Liverpool), Andros Townsend (Newcastle United), Jack Wilshere (Arsenal Londýn)

útočníci: Harry Kane (Tottenham Hotspur), Marcus Rashford, Wayne Rooney (obaja Manchester United), Daniel Sturridge (FC Liverpool), Jamie Vardy (Leicester City)


Hodgson pripomenul Dánsko, Grécko, Leicester: Každý musí veriť

Anglická futbalová reprezentácia netriumfovala na vrcholnom podujatí od roku 1966. Čakanie sa po polstoročí pokúsi ukončiť na majstrovstvách Európy na území svojho historického rivala - vo Francúzsku. Tréner Roy Hodgson však "troch levov" nestavia k Španielom či Nemcom do úlohy popredného favorita.

"Na každý turnaj musíte ísť s vierou vo víťazstvo. Všetky tímy vám povedia, že to môžu dokázať. Nikto neočakával úspech Dánska v roku 1992, Grécka v roku 2004 či prvenstvo Leicestru City v Premier League. Potrebujete sen a vieru. Nebudem predpovedať, koncentrujeme sa na okolnosti, aké vieme ovplyvniť. S hráčmi komunikujem v súkromí a rozhodne dôverujú vlastným schopnostiam," povedal Hodgson pre BBC po pondelňajšom zverejnení predbežnej 26-člennej nominácie na blížiaci sa kontinentálny šampionát.

Angličanov pred ním preveria Turci (22. mája), Austrálčania (27. mája) a Portugalci (2. júna). Práve na prípravu kladie 68-ročný kormidelník veľký dôraz: "Treba sa poctivo nachystať, ako sme to v tomto ročníku videli na príklade Leicestru. Ľudia čakali, kedy príde pokles formy. Tvrdo sa pripravovali a výsledkom bola schopnosť zvíťaziť v každom vystúpení. Ak sa to podarí aj nám, do Francúzska pôjdeme s reálnou šancou uspieť."

V základnej B-skupine narazí Anglicko na Rusov, Walesanov a Slovákov. Kapitán národného tímu SR Martin Škrtel sa stretne možno až s piatimi spoluhráčmi z FC Liverpool. Vo výbere totiž figurujú Nathaniel Clyne, Jordan Henderson, Adam Lallana, James Milner i Daniel Sturridge. Leicester zastupujú Danny Drinkwater s Jamiem Vardym.

Hodgson povolal veľmi mladý káder, o post v konečnej nominácii zabojuje napríklad aj 18-ročný útočník Manchestru United Marcus Rashford, ktorý sa do základnej zostavy na klubovej úrovni prepracoval iba v druhej polovici sezóny. Prekvapením je tiež zaradenie stredopoliara londýnskeho Arsenalu Jacka Wilsherea. Ten bol pre zlomeninu nohy mimo hry od augusta a do akcie sa vrátil až v záverečných kolách.

Naopak, chýbajú roky stabilné mená Phil Jagielka, Leighton Baines, Michael Carrick, Theo Walcott či Jermain Defoe. Miesto napriek vydarenému ročníku nezvýšilo ani záložníkovi West Hamu United Markovi Nobleovi, čo na sociálnych sieťach vyvolalo negatívne ohlasy anglických fanúšikov.

Hodgsona sa však na twitteri zastal bývalý skvelý reprezentant Gary Lineker: "Plno talentovaných mladíkov získa cenné skúsenosti. Treba im dať voľnosť, zbaviť ich tlaku. Nech sa zabavia a uvidíme, kam to dotiahnu."