Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Slovákom sa bod z duelu s Walesom málil, Hapal: Boli sme lepší

Na snímke tréner SR Pavel Hapal v zápase 7. kola skupiny E kvalifikácie EURO 2020 Slovensko - Wales v Trnave 10. októbra 2019. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenskí futbalisti sú po šiestich odohraných dueloch v tabuľke E-skupiny na druhom mieste s 10 bodmi za vedúcim Chorvátskom, ktoré zdolalo doma Maďarsko a má pred SR trojbodový náskok.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Slovenskí futbalisti chceli a potrebovali vo štvrtkovom kvalifikačnom zápase EURO 2020 s Walesom v Trnave zvíťaziť, napokon remizovali 1:1. V zaujímavom súboji pred vypredaným hľadiskom síce uťali sériu troch prehier s "drakmi", ale keďže boli väčšinu duelu lepším tímom, bod sa im málil.

Slováci sú po šiestich odohraných dueloch v tabuľke E-skupiny na druhom mieste s 10 bodmi za vedúcim Chorvátskom, ktoré zdolalo doma Maďarsko a má pred SR trojbodový náskok. Wales má sedem bodov a päť odohraných zápasov, so Slovenskom bude mať v prípade rovnosti bodov lepšiu bilanciu, keďže ho v marci v Cardiffe zdolal 1:0.



Český tréner Slovenska Pavel Hapal hodnotil remízu s rozporuplnými pocitmi: "Zápas sa mi hodnotí veľmi zložito, pretože sme nebodovali naplno, aj keď sme si to po tom výkone, ktorý sme predviedli zaslúžili. Prevláda sklamanie, pretože ak by sme zvíťazili, bola by to oveľa lepšia východisková pozícia do ďalších bojov. Tabuľka sa opäť vyrovnala, štyri tímy ešte môžu postúpiť. Zápas to bol vynikajúci, mali sme množstvo šancí, bohužiaľ sme ich zahadzovali. Súper udrel z jednej situácie, keď krátko predtým nám Bale trafil brvno. Gól sa dal ubrániť, minimálne ten hráč mal byť pod väčším tlakom v šestnástke a nie takto ľahko zakončiť. S vypätím všetkých síl sme sa snažili zápas otočiť a od 30. minúty prvého polčasu sme dominovali, boli sme oveľa lepší, vytvárali sme si situácie, ale zahadzovali sme ich."

Slovákom sa naozaj nedarilo v efektivite, viaceré šance Róberta Maka, Juraja Kucku či Alberta Rusnáka zostali nevyužité a to sa ukázalo ako rozhodujúce. "Nepovedal by som, že to boli dva rozdielne polčasy. V úvode sme boli trochu nervózni, hrali sme zdĺhavo, potom sme začali hrať viac kolmo. V prvom polčase sme mali minimálne dve-tri stopercentné gólové šance, ktoré sme zahodili. A Wales ohrozil našu bránu dvakrát a gól strelil. V prestávke som hráčov nabádal, že aj oni musia cítiť, že sa dá zápas zvládnuť a otočiť. Nakoniec sa nám podarilo vyrovnať, ale bohužiaľ druhý gól sme nepridali," uviedol Hapal na pozápasovej tlačovke.

Z aktérov na trávniku bolo jasne cítiť, že túžia po víťazstve, ktoré by im otvorilo cestu na európsky šampionát. "Obe mužstvá hrali na víťazstvo a chceli vyhrať. My sme chceli vyhrať nátlakovou hrou a kombinačným futbalom, chceli sme sa dostávať do situácií po presnej kombinácii. Wales chcel hrať z kvalitnej defenzívy a ísť do rýchlych protiútokov, pretože na to má typológiu hráčov. Postavili vysokého útočníka, aby si pomohli, nechceli prechádzať stredom ihriska kombináciou, ale chceli si pomôcť dlhým nákopom. Rozhodlo to, že sme inkasovali. Dnes to bolo otvorenejšie ako na ME, tam to bolo opatrnejšie z oboch strán. Obaja teraz chceli vyhrať, bolo to hore-dolu," povedal kouč SR.

Postupová matematika je stále komplikovaná a o dvojici postupujúcich sa s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodne až v novembri. Hapal je optimistom a verí, že po posledných výkonoch jeho zverencov je v ich silách vyhrať v dôležitej konfrontácii v Rijeke nad vicemajstrami sveta (16. novembra), resp. v záverečnom domácom stretnutí s Azerbajdžanom: "Stále vidím otvorené šance. Po prvom zápase s Chorvátskom (0:4 v Trnave) asi nikto nepredpokladá, že by sme tam mohli byť úspešní, že by sme tam mohli vyhrať. Ja si myslím, že každý zápas je iný. Verím, že mužstvo po týchto dvoch výkonoch v Maďarsku a teraz, hoci dnes nebolo odmenené výsledkom, s trochou šťastia môže vyhrať v Chorvátsku. Skupina je vyrovnaná a môže sa to stať. Ideme ďalej, máme dva zápasy pred sebou, samozrejme budeme sledovať zápasy ostatných mužstiev a pokúsime sa urobiť všetko preto, aby sme sa na EURO dostali. Remízu ako prehru neberiem, vidím, že mužstvo má silu, urobili sme čo sme mohli, boli sme lepší a mali sme vyhrať. No mohli sme byť ešte smutnejší, ak by súper v 90. minúte využil veľkú šancu."

Pred duelom rezonovala téma náhrady vykartovaného stopéra Denisa Vavra, realizačný tím sa rozhodol pre Norberta Gyömbéra z druholigovej talianskej Perugie. "Rozhodli sme sa z jednoduchého dôvodu, myslíme si, že má viac skúseností. V Serii B hrá veľmi dobre. Mysleli sme si, že bude v dobrom rozpoložení a to sa aj potvrdilo, hral veľmi slušne, aj keď ho vylúčili. Aj keď neviem, či to boli karty na vylúčenie, musím sa na to ešte pozrieť. Myslím si, že sme sa v jeho prípade rozhodli dobre," vysvetlil Hapal.

Gyömbér: Remízu musíme ju zobrať


Slovenským futbalovým reprezentantom sa málila remíza vo štvrtkovom stretnutí kvalifikácie budúcoročných majstrovstiev Európy s Walesom (1:1). V Trnave sa neodplatili za marcovú prehru z Cardiffu (0:1) a v prípade rovnosti bodov v konečnom účtovaní E-skupiny budú mať s týmto súperom horšiu vzájomnú bilanciu.

Zverenci Pavla Hapala figurujú v tabuľke naďalej na druhom mieste, no minimálne do nedele stratili pozíciu, keď mali postupovú hru vo vlastných rukách. Walesania zaostávajú o tri body, ale disponujú zápasom k dobru, 13. októbra privítajú lídra poradia z Chorvátska. Slováci zabojujú o posledných šesť bodov v novembri v Chorvátsku a doma proti Azerbajdžanu.



"Získali sme bod a musíme sa pozerať dopredu. Samozrejme, mrzí nás to, ale myslím si, že sme odohrali výborný zápas. Škoda, že sme nepremenili ešte nejakú šancu, ale na keby sa nehrá. Musíme byť realisti, v novembri na nás čakajú dva náročné duely, treba sa dívať na ne. Celý druhý polčas sme boli lepší a dominantnejší, ak budeme hrať takto, môžeme zdolať každého," povedal Róbert Boženík, ktorý na hrote útoku zvádzal tvrdé súboje s obrancami hostí. Z jeho napádania vznikla aj vyložená príležitosť Róberta Maka v úvode stretnutia: "Pre mňa to bol ťažký zápas. Je to britská škola, ostrovný futbal je založený na súbojovosti. Vedeli sme, že to je najsilnejšia stránka Walesu. Aj napriek tomu sme si vypracovali dostatok šancí, ktoré sme, žiaľ, nepremenili. Bola výborná atmosféra, nezažívam to často. Určite sme sa chceli fanúšikom revanšovať za zápas s Chorvátskom, škoda, že sme sa im neodvďačili víťazstvom."

Na opačnom konci ihriska absolvoval súboje s útočiacimi hráčmi súpera Norbert Gyömbér, ktorý pri disciplinárnom treste Denisa Vavra doplnil stopérsku dvojicu po boku Milana Škriniara. Dva takéto súboje "ocenil" hlavný arbiter Carlos del Cerro Grande zo Španielska žltými kartami a slovenský obranca nedohral svoje prvé reprezentačné vystúpenie po vyše roku. "Celý zápas sme zvádzali s útočníkom tieto súboje, v prvom polčase som dostal asi päť, šesť lakťov. Rozhodca to neposudzoval a za moje fauly dal hneď dve žlté karty. Nič sa nedá robiť," povedal Gyömbér, ktorý skončil po jednom zo súbojov s tržnou ranou na obočí.

Okrem 88. minúty, keď videl červenú kartu, ho mrzel inkasovaný gól. Slováci nepokryli útočníka Kieffera Moorea a aj pre tento moment boli po záverečnom hvizde spokojnejší hostia: "Škoda toho výsledku, myslím si, že najmä v prvom polčase sme mali veľa vyložených šancí, ktoré sme, žiaľ, nepremenili. Naopak, inkasovali sme dosť lacný gól. Walesania sú veľmi dobre bežecky vybavení, či už Bale, James, alebo striedajúci Wilson. Je naša zásluha, že sme ich nenechávali rozbehnúť sa a ináč sme ich dosť dobre pokrývali." Juraj Kucka vyrovnal po zmene strán volejom, na 2:1 však už domáci neotočili a body musia najbližšie naháňať na pôde najväčšieho favorita na prvenstvo v skupine: "Remíza sa nám možno máli, ale musíme ju zobrať. V zápase s Chorvátmi pôjdu všetci na doraz, budú chcieť získať tri body a potom ich potvrdiť doma proti Azerbajdžanu."