Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Autor dublinského hetriku Vittek po postupe: Rusi budú iný kaliber

Zľava hráči Slovana Róbert Vittek oslavuje gól s Markom Milinkovičom v odvetnom zápase druhého predkola Európskej ligy UEFA UC Dublin - ŠK Slovan Bratislava v írskom Dubline 23. júla 2015. Foto: TASR/Michal Svítok

V súboji o účasť v baráži o skupinovú fázu EL vyzvú Slovanisti ruský FK Krasnodar.

Bratislava 24. júla (TASR) - Futbalisti bratislavského Slovana napokon potvrdili úlohu favorita a podľa očakávania sa prebojovali do 3. predkola Európskej ligy UEFA 2015/2016. Írskeho druholigistu UC Dublin po trápení v prvom zápase na Pasienkoch zdolali v odvete presvedčivo 5:1 a v súboji o účasť v baráži o skupinovú fázu EL vyzvú ruský FK Krasnodar.



Aj vo štvrtok sa potvrdilo, že Slovan pod vedením trénera Dušana Tittela strieľa viac gólov vonku ako doma. Gibraltárskemu súperovi College Europa FC nasúkali belasí v 1. predkole na jeho ihrisku šesť gólov, študenti z Dublinu v odvete dostali od Slovákov "päťku". Slovan sa síce vo štvrtok pomalšie rozbiehal, ale v druhom polčase nad húževnatým írskym mužstvom jasne dominoval. "Síce sa nám v úvodných minútach nepodarilo streliť gól, potom sme však boli efektívnejší ako súper a zaslúžene vyhrali. Myslím, že diváci videli veľmi dobrý zápas s množstvom šancí na oboch stranách," hodnotil duel kouč Tittel. Na Gibraltáre sa prezentoval hetrikom Karol Mészáros, v Írsku zopakoval trojgólovú kanonádu Róbert Vittek. Skúsený útočník tak najlepším možným spôsobom oslávil podpis novej zmluvy, ktorú uzavrel so Slovanom začiatkom týždňa. "Tri góly Roba ma samozrejme potešili. Vrátil sa k nám po dlhej dobe a sme radi, že hneď sa mu v pohárovej Európe podarilo streliť gól a dnes dal dokonca hetrik. Myslím, že je to dobré pre Róberta i pre Slovan," povedal Tittel. Jeho zverenci sa napriek vysokému víťazstvu nevyhli v zápase hluchým miestam. "Boli pasáže, keď sme hrali veľmi dobre a skórovali po veľmi pekných akciách. Ale za stavu 2:0 bola situácia, keď sme zbytočnou stratou lopty dostali súpera späť do hry. Inkasovali sme, domáci potom ožili, mali ďalšie dve šance. V tých momentoch nás podržal aj brankár Ján Mucha. Ale taký je futbal, musíme rešpektovať silu súpera, že sa snažil a deväťdesiat minút bojoval zo všetkých síl," dodal kouč slovanistov.



Róbert Vittek skompletizoval hetrik dvoma presnými zásahmi v nadstavenom čase. Jeho prvý gól zo 40. minúty belasých upokojil a bol základom pre druhopolčasovú ofenzívnu smršť. "Dôležité bolo, že sme tu vyhrali a s prehľadom postúpili do ďalšieho kola. Góly ma tešia, od útočníkov sa očakávajú. Trošku dlhšie nám trvalo pokiaľ sme skórovali, ale sami ste mohli vidieť, že Íri boli húževnatí, nevzdávali sa za žiadneho stavu. Ani keď bolo 3:1, 4:1, stále išli naplno," povedal Vittek. Aj on si bol vedomý, že ruský Krasnodar v treťom predkole bude súper inej kvality. "Proti ďalšiemu súperovi si nebudeme môcť dovoliť zaváhanie, ktoré dnes predchádzalo gólu do našej siete. Aj samotná hra bude musieť vyzerať trochu inak. Ale je iné hrať proti takýmto hráčom, motivácia tam vzadu v hlavách je iná. Verím, že s Rusmi to bude iné, Krasnodar je iný kaliber. Môžme sa na ten dvojzápas iba tešiť." Skúsený kanonier prekonal komplikované problémy s kolenom a v útoku sa mu opäť darí. "Teraz mi to tam padá. Ale treba to potvrdzovať od zápasu k zápasu. Verím, že hetrik psychicky pomôže nielen mne, ale aj celému mužstvu, a budeme len rásť," dodal.



Marko Milinkovič bol ako správny kapitán pri všetkom podstatnom, čo sa udialo až do jeho odchodu z ihriska v 84. minúte, keď ho vystriedal Lukáš Gašparovič. Srbský stredopoliar najskôr asistoval Vittekovi na prvý gól, ten druhý sám strelil a tretí "posadil" na hlavu Kornela Salátu, ktorý využil Milinkovičov presný pas z rohového kopu. "Úvod nebol z našej strany najlepší, ale pomohol nám gól v závere prvého polčasu. Do druhého polčasu sme vstúpili oveľa lepšie. Pomohlo nám, že domáci otvorili hru, veď nemali už čo stratiť. Škoda, že sme urobili chybu a inkasovali, ale myslím, že naše víťazstvo 5:1 je úplne zaslúžené. Päť gólov je vysoký počet, ale presne to som čakal, že dáme veľa gólov," nechal sa počuť. So svojím kapitánom súhlasil aj útočník Adam Zreľák. "V úvode sme nehrali dobre, boli sme pod určitým tlakom. Síce sme viedli 1:0, ale zápas sa mohol všelijako zmeniť. Našťastie, dali sme prvý gól, ktorý nás ukľudnil a potom sme hrali svoju hru," povedal Zreľák. Aj jeho potešil Vittekov hetrik. "Som za Roba rád, že sa rozstrieľal. Verím, že tými gólmi nám bude pomáhať. Už v nedeľu nás čaká v lige Myjava. Máme dva dni na oddych a na to, aby sme sa zodpovedne pripravili. Určite do toho duelu pôjdeme na sto percent," dodal Zreľák.



Prvý duel 3. predkola EL medzi Slovanom a FK Krasnodar je na programe 30. júla v Rusku, odveta 6. augusta na Pasienkoch.