Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Pod Urpínom ožíva univerzitný hokej

Na snímke nástup mužstiev na ľadovú plochu pred začiatkom stretnutia. Foto: TASR/Dušan Hein

Mesto Banská Bystrica ožíva univerzitným hokejom a hráči UMB v ňom neráčia byť len štatisti.

Banská Bystrica 5. novembra (TASR) - Náhodný návštevník banskobystrického zimného štadióna by si rozdiel v stredu večer oproti extralige nevšimol. Plné tribúny, ako pridaná hodnota svetelná i ohňová šou, v hľadisku mažoretky, všetko dokonale harmonizovalo s ligovými zápasmi, na ktoré sa pod Urpínom navyklo. Odlišnosti sa však našli a nasvedčovali, že sa dialo niečo iné, originálne. O slávnostné vhadzovanie sa postaral minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Pellegrini, a v poltopánkach to na ľade naozaj nemal jednoduché, vekový priemer na ľade i na tribunách kopíroval študentský. Na domácom ľade si odbyli premiéru v nadnárodnej Európskej univerzitnej hokejovej lige hráči UMB Hockey Team Banská Bystrica proti City University Gladiators Trenčín a tento nevšedný zážitok nezostal bez primeranej odozvy.

Pozornosť vzbudila aj hokejistka Diana Pápešová v trenčianskom tíme. Koľko žien zakotví v lige, ktorá sa nástojčivo hlási o slovo už druhý rok, je otázne. Isté zostáva len jedno, hrajú amatéri s bohatou, či nepatrnou hokejovou históriou, a vekom obmedzení, aby sa nezrodili veční hokejisti, ktorí by si štúdium spestrovali hokejom donekonečna.

Banskobystrický tím stmeľoval dlhé mesiace do načasovanej podoby tréner Lukáš Opáth. Nemal to jednoduché, no teraz si sviatok s premiérovým zápasom na domácom ľade užíval. "Od novembra minulého roka sme tvorili tím a zháňali všetkých, ktorí by nás podporili. Pomohla samotná škola, zopár firiem, sponzori i mesto. Potrebovali sme výstroj, v tomto nám vyšli v ústrety samotní hráči, väčšinou s hokejovou minulosťou. Na jednom sme si dali záležať, aby sme vystupovali jednotne aj mimo ľadu, preto tie vaky, obleky, kravaty, vyriešiť sa za pochodu snažíme hokejky, rukavice."

Z hokejových nadšencov si tréner pozorne vyberal. "Cením si hlavne snahu niečo ešte na ľade dokázať, oprášiť výstroj, oddať sa popri štúdiu tréningom a samotnej hre. Aj keď sa občas niečo zľahčuje, a v tomto by mal nastať postupne tiež obrat k lepšiemu, šanca zahrať si poriadny zápas mimoriadne inšpiruje. Celému projektu verí každý jeden z nás a ja ho považujem za akúsi revolúciu vo vysokoškolskom živote."

Okolo univerzitného tímu sa to varí, pečie do takej miery, že ľudí ochotných pracovať pribúda. "Potrebujeme, aby realizačný tím šliapal dokonale," dodáva tréner. "Ktovie, aká budúcnosť nás čaká, myslím si však, že sa rozprúdi snaha vytvárať čo najsilnejšie tímy, dôstojne reprezentovať svoje univerzity, zaslúžiť si aj štipendiá. Pre mňa sa taktiež niečo nové otvorilo, šesť rokov trénujem v banskobystrickom HC'05 predprípravku, pred dvoma rokmi som pracoval aj pri tréneroch Vladovi Országhovi a Miroslavovi Chudom, zhŕňal som materiál na doktoranské štúdium a bola to pre mňa obrovská škola. No a v minulosti som bol brankárom, teda tým, ktorý zo svojho postu vidí najviac, každú jednu chybičku krásy."

Mesto Banská Bystrica ožíva univerzitným hokejom a hráči UMB neráčia byť v ňom len štatisti. Lukáš Opáth: "Pevne verím, že postúpime do play off a možno aj od finále. Za opory v tíme považujem najmä Martina Indrycha, Dominika Ferleťjaka, brankára Radovana Juraštíka a kapitána Lukáša Plešavského. Nepochybujem, že popri nich porastú aj ďalší, majú na to dostatok času, až do hraničného veku 30 rokov. A nevylučujem, že po niektorých možno siahnu aj profesionálne kluby."