Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Hokej

Slovákov prijal veľvyslanec v Bielorusku, prezreli si budovu BOV

Na snímke vpravo Miroslav Šatan odovzdáva reprezentačný dres Slovenska prvému viceprezidentovi Bieloruského olympijského výboru Igorovi Račkovskému, uprostred prezident SZĽH Igor Nemeček a vpravo v pozadí veľvyslanec Slovenskej republiky v Bielorusku Miroslav Mojžita. Foto: TASR/ Pavel Neubauer

Keďže slovenská ambasáda v Minsku má obmedzené priestory, stretnutie sa konalo v budove Bieloruského olympijského výboru (BOV), ktorá sa nachádza neďaleko hlavnej Minsk arény.

Minsk 18. mája (TASR) - Slovenskí hokejisti mali v nedeľu na MS v Minsku voľnejší program. Plánovaný tréning zmenil tréner Vladimír Vůjtek na dobrovoľný a zúčastnilo sa na ňom iba osem hráčov. Popoludní čakal reprezentantov spoločenský program, výprava prijala pozvanie od veľvyslanca SR v Bielorusku Miroslava Mojžitu.

Keďže slovenská ambasáda v Minsku má obmedzené priestory, stretnutie sa konalo v budove Bieloruského olympijského výboru (BOV), ktorá sa nachádza neďaleko hlavnej Minsk arény. "Som rád, že príkladne reprezentujete Slovensko a jeho hokej, ktorý majú ináč Bielorusi veľmi radi. Získali ste si ich sympatie a ako ste si všimli, miestni fanúšikovia vám počas zápasov fandia. Chcel by som sa vám poďakovať za doterajšie účinkovanie na šampionáte, hráte výborne, i keď v niektorých zápasoch ste mali trochu smoly. Ak by sa vám podarilo postúpiť do štvrťfinále, Minsk bude patriť evidentne Slovensku," uviedol veľvyslanec SR v Bielorusku Miroslav Mojžita.

Na stretnutí s hokejistami nechýbal ani prvý viceprezident Bieloruského olympijského výboru Igor Račkovskij, ktorý sprevádzal slovenskú výpravu pri prehliadke priestorov budovy. V nej si hráči najprv prezreli Sieň slávy bieloruského olympijského športu a potom navštívili i kongresovú sálu, kde sa od utorka bude konať výročný kongres Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). Račkovskij prijal od prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Igora Nemečka hokejku a od kapitána národného tímu Miroslava Šatana dres s podpismi všetkých hráčov.

Slovenskí hokejisti prišli do budovy Bieloruského olympijského výboru na pozvanie veľvyslanca Slovenskej republiky v Bielorusku Miroslava Mojžitu 18. mája 2014 počas voľného dňa na majstrovstvách sveta v Minsku. Na snímke slovenskí hokejisti Juraj Valach (vľavo) a Marek Ďaloga si prezerajú Sieň slávy bieloruského olympijského športu.
Foto: TASR/ Pavel Neubauer


"Ahoj," pozdravil hokejistov po slovensky prvý viceprezident BOV. "Už ste určite zaregistrovali, že bieloruskí fanúšikovia vám na tribúnach fandia a držia vám palce. Naše krajiny síce delí 500 kilometrov, no srdcom ste nám blízki," uviedol Račkovskij.

Hráčov zaujala najmä bohatá expozícia s medailami, víťaznými pohármi a plaketami popisujúcimi úspechy bieloruských športovcov. Po celom obvode okrúhlej kongresovej sály viseli na stenách podobizne osobností bieloruského športu, z tých súčasných napríklad tenistky Viktorie Azarenkovej či biatlonistky Darie Domračevovej. "Vidno, že Bielorusi si svoje športové úspechy cenia a každému venujú jednu vitrínu. Expozíciu majú krásne zoradenú, za 20 minút si človek zmapuje celú históriu tunajšieho športu. Bolo zaujímavé to vidieť, aj veľvyslanec nás veľmi dobre pohostil. Bola to pre nás príjemná zmena," pochvaľoval si Ivan Švarný.

Deň voľna padol hráčom vhod. "Niektorí chalani sme ani nešli na zimák. Pomaly sa však začíname koncentrovať na utorkový dôležitý súboj s Dánskom, v ktorom chceme získať tri body. Samozrejme, budeme dúfať, že súperi nám pomôžu a podarí sa nám nakoniec postúpiť do vytúženého štvrťfinále," dodal 29-ročný obranca.