Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Hokej

Braňo je rarita, povedal Švarný o Mezeiovi

Na snímke radosť hráčov Nitry po úvodnom góle v šiestom zápase semifinále play off Tipos extraligy medzi HK Nitra a HK Dukla Ingema Michalovce 13. apríla 2024 v Nitre. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Nitrania po vyradení Dukly Trenčín v predkole play off (3:2 na zápasy), šokovali víťaza základnej časti z Popradu (4:2).

Nitra 14. apríla (TASR) - Hokejisti Nitry mieria do šiesteho finále z uplynulých desiatich dohraných sezón najvyššej slovenskej súťaže. Pri dosiaľ jedinom úspešnom bol aj terajší kapitán "corgoňov" Branislav Mezei, ktorý v 22. apríla 2016 zodvihol Pohár Vladimíra Dzurillu vo veku 35 rokov, 6 mesiacov a 2 týždne. Po uplynutí ôsmich rokov je naďalej platný člen nitrianskej defenzívy a jeho prínos vyzdvihol aj asistent trénera Ivan Švarný.

Nitrania po vyradení Dukly Trenčín v predkole play off (3:2 na zápasy), šokovali víťaza základnej časti z Popradu (4:2). Rovnakým výsledkom napokon zdolali v sérii aj Michalovce. Podľa historických štatistík je to okrem šiesteho postupu do finále, pre Nitru aj jubilejné 100. víťazstvo vo vyraďovacej fáze, v ktorej "corgoni" odohrali spolu 189 stretnutí (vrátane predkôl). "Vyhŕkli mi dve slzy, nebudem to tajiť, pretože aj chlapi si môžu poplakať. Ako sme sa objali celý realizačný tím, to bolo pekné a dosť som to precítil. Doprial som to chalanom za ich bojovnosť, ktorú predvádzajú v uplynulých mesiacoch. Je to veľmi zomknuté na tréningoch aj zápasoch a bol som veľmi rád za celý tím," uviedol Švarný bezprostredne po spečatení postupu.

Veľký podiel na tom má aj 43-ročný Mezei. Ten nastúpil na všetky zápasy tohtoročnej play off a je stabilný člen prvej obrany. Vo štvrťfinále a semifinále svietia pri jeho mene štyri plusové body a okrem nich aj jeden gól a jedna asistencia. "Chcel by som ešte do Nitry priniesť titul. Keďže sme sa dostali do finále, sme k tomu blízko. Ktovie, či sa to v mojej kariére ešte bude opakovať, preto to chcem využiť naplno a chcem ho jednoznačne vyhrať," povedal Mezei a po zápase vyzdvihol aj prácu Švarného, ktorý v priebehu minulej sezóny ukončil aktívnu hráčsku kariéru a plynule sa zo zostavy Nitry presunul na trénerskú pozíciu. Podľa Mezeia mu začiatok novej hokejovej etapy vychádza: "Ivan sa toho zhostil výborne. Na to, že trénuje prvý rok, tak nazbieral veľa informácií a veľa vecí si naštudoval. Vodcovská osobnosť bol už na ľade, preniesol si to aj do trénovania. Veciam, ktoré má na starosti, sa venuje naplno. Nie je ani vidieť, že to robí prvý rok. Počas toho, ako sezóna plynie, tak naberá skúsenosti a klobúk dole pred jeho prácou."

Slová chvály si priamo v mixzóne spoza novinárov vypočul aj Švarný, ktorého ešte len čakal rozhovor pred kamerami. "Počul som ho, pokojne mohol ešte viac povedať, ale nie. Braňo je rarita. Nie je veľa hokejistov na svete, ktorí hrajú v 43 rokoch a v takejto výkonnosti. Vracia sa mu všetko to, čo vložil do hokeja, všetky poctivo odmakané letá. Pre seba nevidí žiadnu úľavu, stravuje sa zodpovedne, nepije alkohol, to je cesta aj pre mladých hráčov. Drží kabínu, veľa toho nenahovorí, ale keď už niečo povie, má to obrovskú váhu. My sme veľmi radi za to, že ho máme," dodal Švarný.