Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Špirko, Haščák, Miklík menia kluby, upísali sa Amuru Chabarovsk

Na snímke Michel Miklík Foto: TASR/Pavel Neubauer

Trojica hráčov sa dohodla na dvojročnom pôsobení v tíme.

Chabarovsk 5. mája (TASR) - Trio slovenských hokejistov bude v budúcej sezóne pôsobiť v klube KHL Amur Chabarovsk. Dvojročné kontrakty s tímom, ktorý obsadil v nedávno skončenej sezóne celkovú poslednú priečku, podpísali Rastislav Špirko, Marcel Haščák a Michel Miklík.

"Rokovania prebehli v priebehu posledných dní, vlastne tak narýchlo. Amur prišiel s konkrétnou ponukou, ktorej som nemohol odolať, alebo som ju nemohol neprijať. Nechcel som čakať, keď bol takýto priamy záujem, je lepšie mať zmluvu uzavretú. Človek má pokoj a nemusí sa tým ďalej rozptyľovať," uviedol Miklík.

Pri rozhodovaní zavážil fakt, že v tíme bude hrať s dvoma krajanmi, ako aj referencie od Romana Kukumberga, ktorý v Amure pôsobil v sezóne 2010/11. "Určite to bol jeden z rozhodujúcich aspektov. Predsa len, nebudem tam sám, ale budeme tam traja. Dúfam, že to bude len dobré. Roman Kukumberg tam pôsobil, tak som si to s ním všetko prebral. Hovoril, že je to tam všetko na úrovni a nie je tam žiadny problém. Možno jediný je to dlhšie cestovanie, ale myslím, že to sa dá zvládnuť," dodal Miklík.

Dvadsaťdeväťročný Špirko pôsobil v uplynulom ročníku v Spartaku Moskva, ktorého fungovanie však poznačili finančné problémy a klub sa po odchode kľúčových hráčov neprebojoval do play off. V minulosti obliekal v KHL ešte dresy Jekaterinburgu či Leva Poprad. V sezóne 2009/2010 získal majstrovský titul v českých Pardubiciach.

Pre Marcela Haščáka to bude po pôsobení v Diname Riga druhý angažmán v nadnárodnej súťaži. Pred troma rokmi získal titul v slovenskej extralige s HC Košice a z helsinského šampionátu z roku 2012 si odniesol striebornú medailu.

Cenný kov získal vo fínskej metropole aj Michel Miklík, ktorý má na konte až dva extraligové tituly s "oceliarmi" a posledné dve sezóny obliekal dres slovenského účastníka KHL Slovana Bratislava. Tridsaťjedenročný krídelník reprezentoval Slovensko na februárových ZOH v Soči a národné farby bude hájiť aj na blížiacom sa svetovom šampionáte v Bielorusku.



Švarný v Diname Minsk

Slovenský hokejista Ivan Švarný, ktorý sa prebojoval do záverečnej nominácie trénera Vladimíra Vůjteka na MS v Bielorusku, bude najbližšie dve sezóny pôsobiť pod vedením Ľubomíra Pokoviča v tíme Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) Diname Minsk.

"Už to je vonku? Tak teda áno, je to pravda," reagoval Švarný na otázku o prestupe na záverečnom zraze reprezentácie pred odletom na šampionát. "Zmluva je na dva roky. Ponuka prišla v sobotu večer. Agent mi oznámil, že je takáto možnosť, že si to mám rozmyslieť a že by radi vedeli odpoveď hneď. Tak som doma zasadol s rodinou, predebatovali sme to a asi za dve hodiny som volal agentovi späť, že to beriem," opísal bleskovú dohodu.

Dvadsaťdeväťročný zadák obliekal v uplynulom ročníku dres chorvátskeho nováčika v KHL Medveščaku Záhreb. S tímom sa prebojoval do play off, kde však v 1. kole nestačil na neskoršieho finalistu bojov o Gagarinov pohár Lev Praha a prehral 0:4 na zápasy.

Prostredie v Minsku pozná z KHL a teraz sa s ním bližšie zoznámi práve na MS. "Minsk má dobré zázemie, mesto je nádherné a nie je až tak ďaleko od Slovenska, ako sú iné ruské kluby. Myslím, že to boli faktory, ktoré ma 'prinútili' podpísať zmluvu," pokračoval.

Okrem Pokoviča sa v Diname stretne aj s ďalším krajanom Tomášom Surovým. Pred podpisom sa chcel poradiť aj s nimi, no nepodarilo sa mu to. "S trénerom som v kontakte nebol, snažil som sa dovolať Tomášovi Surovému, ale mal vypnutý telefón. Nakoniec som sa pýtal na pár vecí Jožka Stümpela, ktorý tam hrával a povedal mi veľmi pozitívne veci. Aj to mi pomohlo k podpisu," uviedol.

Švarný priznal, že v hre bol aj iný klub. "Bola aj druhá ponuka, ale nebudem o nej hovoriť. Nechcel som čakať, agentovi som povedal, že by som mal rád podpísané už pred majstrovstvami, aby som na ne išiel s čistou hlavou," dodal Švarný, ktorý sa po šampionáte ešte vráti späť na Slovensko.

V minulosti obliekal dresy Nitry, Třinca, Litvínova a Slovana Bratislava, s ktorým získal pred odchodom do KHL v sezóne 2011/2012 extraligový titul.

Švarného povedie v Diname Minsk slovenský kormidelník Ľubomír Pokovič. Ten sa prednedávnom dohodol s klubom na predĺžení kontraktu, dres Dinama oblieka aj Tomáš Surový, v uplynulej sezóne tam pôsobil aj Richard Lintner.