Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Hokej

Colorado podľahlo Winnipegu 0:7, Hellebuyck má 37. shutout v kariére

Ľavé krídlo Winnipegu Jets Alex Iafallo, vľavo, gratuluje brankárovi Connorovi Hellebuyckovi po hokejovom zápase NHL proti Coloradu Avalanche, sobota 13. apríla 2024, v Denveri. Foto: TASR/AP

V akcii bol aj Juraj Slafkovký, slovenský útočník nebodoval.

New York 14. apríla (TASR) - Hokejisti Washingtonu zdolali v zámorskej NHL Tampu Bay 4:2. Vďaka triumfu sa posunuli na pozíciu druhej divokej karty vo Východnej konferencii. Capitals majú rovnaký počet bodov ako Detroit a Philadelphia a jednobodový náskok pred Pittsburghom. Slovenský obranca Martin Fehérváry odohral 27:06 minút a vytvoril si kariérové maximum. Jeho krajan Tomáš Tatar sa vrátil do zostavy Seattlu a pripísal si bod za asistenciu. Kraken však podľahli Dallasu 1:3, Stars si vďaka víťazstvu zabezpečili prvé miesto v Centrálnej divízii.

Slovenský útočník vynechal uplynulé tri zápasy a bez bodu bol sedem duelov. Na ľade Dallasu sa po chybe súpera zmocnil puku a peknou prihrávkou našiel Kailera Yamamota, ktorý v 55. minúte prekonal Jakea Oettingera a upravil na konečných 1:3 z pohľadu Kraken. Bola to 15. asistencia Tatara v sezóne a 23. bod. Dallas vyhral jedenástykrát z posledných trinástich zápasov. Gólom a dvomi asistenciami prispel k úspechu Miro Heiskanen, Jason Robertson mal bilanciu 1+1 a Jake Oettinger zaznamenal 26 zákrokov. “Je skvelé, že sme si zabezpečili prvé miesto v divízii, ale naša misia sa zďaleka nekončí. Toto bol len prvý krok, pred nami je dlhá cesta,” povedal Heiskanen pre nhl.com. Dallas je so 111 bodmi na čele Západnej konferencie, ale z trónu ho môže ešte teoreticky zosadiť Vancouver. Dallas vyhral divíziu jedenástykrát v klubovej histórii, ale prvýkrát od sezóny 2015-16. Tatar bol na ľade 11:05 minúty, zaznamenal plusový bod.

V akcii bol aj Juraj Slafkovský, slovenský útočník nebodoval. Jeho Montreal prehral v kanadskom derby na ľade Ottawy 4:5 po nájazdoch. Duel dostal do predĺženia obranca “senátorov” Thomas Chabot, ktorý 65 sekúnd pred koncom tretej tretiny vyrovnal úspešným tečom na 4:4. “Bol to zaujímavý zápas, verím, že divákov bavil. Som rád, že sme napokon uspeli pred vlastnými fanúšikmi,” povedal kapitán Ottawy Brady Tkachuk, ktorý strelil dva góly a pridal aj asistenciu. Trojbodový večer zažil aj Jake Sanderson (0+3). Za Montreal skóroval dvakrát Cole Caufield a o jeden zásah vylepšil svoje maximum z minulej sezóny. Brankár Cayden Primeau zlikvidoval 40 striel, ale po zápase nebol spokojný. “Dostali sme tri góly v presilovke, brankár musí byť vašim najlepším hráčom v oslabení. Preto nie som spokojný,” povedal Primeau. Skóre duelu otvoril v oslabení Mike Matheson a stal sa deviatym obrancom v histórii Canadiens, ktorý dal v jednej sezóne aspoň dva góly v početnej nevýhode. Ottawa vyhrala nad Montrealom deviaty zápas za sebou. Slafkovský bol na ľade takmer 19 minút, zaznamenal jeden hit.

Okrem Fehérváryho sa vo Washingtone predstavil aj obranca Erik Černák. Odohral 15:19 minút a pripísal si 7 bodyčekov. Bodovo naprázdno tentoraz vyšiel najproduktívnejší hráč súťaže Nikita Kučerov. Dvomi gólmi pomohol Capitals k dôležitému víťazstvu Sonny Milano, skórovali aj John Carlson a Nic Dowd. Brankár Charlie Lindgren chytil 32 striel. “Charlie je náš kľúčový hráč, ktorý dokáže zmeniť zápas. V správnom momente vytiahne veľký zákrok a najmä vďaka nemu hráme stále o postup do play off,” povedal Carlson, ktorý krátko po uplynutí presilovky o dvoch hráčov strelil v 49. minúte víťazný gól na 3:2. Bol to jeho 150. zásah za Washington a dostal sa na prvé miesto v klubovej histórii medzi obrancami pred Kevina Hatchera. Washington ešte čakajú dva zápasy - doma s Bostonom a vo Philadelphii a svoj osud majú Capitals vo vlastných rukách. V prípade rovnosti bodov majú pred Detroitom výhodu, pretože vyhrali viackrát v riadnom čase. Za Tampu skórovali Anthony Duclair a Brandon Hagel, “blesky” prehrali tri z posledných štyroch zápasov. Nepríjemnou udalosťou duelu bolo zranenie obrancu Capitals Nicka Jensena, ktorý opustil duel na nosidlách. V závere prvej tretiny ho pri mantineli atakoval Michael Eyssimont, ale rozhodcovia ho po preštudovaní videa nepotrestali. Jensena odniesli z ľadu po niekoľkominútovom ošetrení a necelé dve minúty zo záveru prvej tretiny dohrali až po prvej prestávke. Jensen je podľa prvých správ v poriadku. “Bolo to desivé. Keď vidíte ako niekoho odnášajú na nosidlách, tak sa obávate najhoršieho. Našťastie to dopadlo dobre a mal by byť v poriadku. Bol sa prejsť s rodinou pred arénou a nemusel ísť do nemocnice, čo je veľmi pozitívne,” povedal tréner Capitals Spencer Carbery. Fehérváry zaznamenal v zápase päť hitov, jednu strelu a mal mínusový bod.

V zostave New Jersey nechýbal obranca Šimon Nemec, no jeho tím nestačil na Philadelphiu, prehral s ňou tesne 0:1. Domáci brankár Samuel Ersson mal 20 úspešných zákrokov, triumf "letcov" zariadil v oslabení Travis Konecny. Flyers sa vďaka víťazstvu udržali v hre o postup do play off, majú rovnako bodov ako Washington a Detroit, ale už ich čaká len jeden duel, kým súperov dva. “Hrali sme o to, aby utorňajší zápas s Washingtonom mal ešte nejaký zmysel. Vrátili sme sa k našej hre, ‘Ers’ chytal dobre a stále žijeme,” povedal tréner Philadelphie John Tortorella. Konecny rozhodol v polovici zápasu, svojim šiestym gólom v početnej nevýhode a v tejto štatistike je na čele NHL. Šesť gólov v oslabení dal naposledy Michael Grabner v sezóne 2018-19 za Arizonu Coyotes. Ersson je prvým brankárom Flyers od sezóny 2015-16 so štyrmi shutoutami v sezóne, naposledy to dokázal Steve Mason a ako nováčik mal v drese Flyers naposledy štyri čisté kontá Brian Boucher (1999-2000). Čestné buly pred zápasom vhodil Wayne Simmonds, ktorý ukončil kariéru a osem z 15 sezón v NHL odohral za Flyers.

Auston Matthews z Toronta strelil svoj 69. gól v sezóne, no Maple Leafs prehrali doma s Detroitom 4:5 po predĺžení. O dôležitom víťazstve Red Wings rozhodol svojim 33. gólom v sezóne kapitán tímu Dylan Larkin, keď v presilovke tečoval nahodenie Patricka Kanea. “Bol to jeden z najdôležitejších gólov mojej kariéry, ale dúfam, že v tejto sezóne ešte prídu aj dôležitejšie. Je to skvelý pocit, sme stále v hre,” povedal Larkin. Detroit viedol po prvej tretine 4:1, ale v prostrednej časti Toronto tromi gólmi vyrovnalo. Prehra v riadnom čase by Red Wings vyradila z hry o postup, vďaka dvom bodom sú šance otvorené. Detroit čakajú na záver základnej časti dva zápasy s Montrealom, najskôr doma a potom vonku. Matthews znížil v polovici duelu na 3:4 a skóroval v ôsmom zápase za sebou. Naposledy dal 69 gólov v NHL Mario Lemieux, ktorému sa to podarilo v sezóne 1995-96. “Počas zápasu ma požiadal či mu pustím jeden gól, tak som to spravil. Nepýtal si dva,” vtipkoval brankár Detroitu James Reimer, ktorý odchytal 500. zápas v NHL.

Pittsburgh prehral s Bostonom 4:6, prišiel o desaťzápasovú sériu s bodom a klesol na nepostupovú pozíciu. Góly Bruins si rozdelilo šesť rôznych strelcov, “medvede” sú na čele Atlantickej divízie o bod pred Floridou, ktorá zdolala Buffalo gólom Sama Reinharta 3:2 po predĺžení. Obranca Penguins Erik Karlsson zaznamenal asistenciu vo svojom 1000. zápase v NHL, Michael Bunting, Jevgenij Malkin a Drew O'Connor mali bilanciu 1+1. Alex Nedeljkovic dostal tri góly zo 16 striel a potom ho vystriedal Tristan Jarry. “Je dôležité, aby sme sa sústredili na ďalší zápas. Mali sme náročný program,” povedal tréner Pittsburghu Mike Sullivan. “Tučniaci” ešte odohrajú zápasy proti Nashvillu a na záver nastúpia na ľade NY Islanders. Debut v drese Bostonu absolvoval Pat Maroon, ktorého klub získal 8. marca výmenou z Minnesoty.

Colorado doma podľahlo Winnipegu hladko 0:7, brankár Connor Hellebuyck zastavil všetkých 30 striel "lavín". Dosiahol piate čisté konto v sezóne a 37. v kariére. Sean Monahan strelil dva góly a mal aj asistenciu, dvakrát skóroval aj Adam Lowry, Josh Morrissey nazbieral tri body (1+2). Jets vyhrali šiesty zápas za sebou. Už teraz je isté, že sa oba tímy sa spolu stretnú aj v play off.

Švajčiarsky obranca Roman Josi strelil dva góly, pridal dve asistencie a pomohol Nashvillu k víťazstvu 6:4 nad Columbusom. Dvakrát skóroval aj Tommy Novak. Prvý gól v NHL strelil James Malatesta, ktorý dostal Blue Jackets do vedenia 1:0. Dvakrát sa za Columbus presadil aj Trey Fix-Wolansky.

Edmonton prehral s Vancouverom 1:3, v treťom zápase za sebou chýbal Oilers kapitán Connor McDavid. Góly Canucks strelili Sam Lafferty, Pius Suter a Dakota Joshua, brankár Casey DeSmith zaznamenal 32 zákrokov.

Hokejisti New Yorku Islanders prehrali v mestskom derby na ľade Rangers 2:3 po samostatných nájazdoch. V rozstrele skórovali iba domáci Artemij Panarin a Vincent Trocheck. Oba góly hostí strelil Brock Nelson. Hoci Islanders neudržali v tretej tretine vedenie 2:1, aj zisk bodu im pomohol a majú na dosah miestenku do play off. Upevnili si tretiu priečku v Metropolitnej divízii, na konte majú 90 bodov, pričom do konca základnej časti odohrajú ešte dva zápasy.



NHL-sumáre:

New York Rangers - New York Islanders 3:2 pp a sn (0:0, 1:2, 1:0 - 0:0, 1:0)

Góly: 25. Schneider (Zibanejad, Kreider), 56. Panarin (Trocheck), rozh. náj. Panarin - 32. Nelson (Palmieri, Fasching), 40. Nelson (Fasching, Palmieri). Brankári: Šesťorkin - Sorokin, strely na bránku: 43:36.



Dallas Stars - Seattle Kraken 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

Góly: 20. Smith (Robertson, Heiskanen), 40. Robertson (Benn, Heiskanen), 53. Heiskanen (Pavelski, Harley) - 55. Yamamoto (TATAR). Brankári: Oettinger - Grubauer, strely na bránku: 30:27.



Colorado Avalanche - Winnipeg Jets 0:7 (0:4, 0:3, 0:0)

Góly: 6. Monahan (Ehlers, Pionk), 9. Vilardi (Connor, Morrissey), 16. Morrissey (Monahan), 16. Lowry (Gustafsson, DeMelo), 31. Toffoli (Connor), 36. Monahan (Morrissey, Ehlers), 37. Lowry (Gustafsson). Brankári: Georgijev (16. Annunen) - Hellebuyck, strely na bránku: 30:26.



Florida Panthers - Buffalo Sabres 3:2 pp (2:2, 0:0, 0:0 - 1:0)

Góly: 6. Lundell (Tkachuk, Cousins), 9. Stenlund, 64. Reinhart (Barkov) - 3. Jost (Dahlin, Jokiharju), 10. Quinn (Byram, Power). Brankári: Bobrovskij - Luukkonen, strely na bránku: 42:29.



Philadelphia Flyers – New Jersey Devils 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Gól: 31. Konecny (Laughton, Seeler). Brankári: Ersson - Kahkonen, strely na bránku: 21:20.



Washington Capitals - Tampa Bay Lightning 4:2 (2:2, 0:0, 2:0)

Góly: 10. Milano (Pacioretty, Lapierre), 14. Milano, 49. Carlson (Strome, Wilson), 57. Dowd (Malenstyn, van Riemsdyk) - 14. Duclair (Point, Raddysh), 17. Hagel (Stamkos, Cirelli). Brankári: Lindgren - Vasilevskij, strely na bránku: 34:34.



Ottawa Senators - Montreal Canadiens 5:4 pp a sn (1:1, 1:2, 2:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 14. Tkachuk (Sanderson, Giroux), 29. Pinto (Giroux, Tkachuk), 41. Tkachuk (Batherson, Sanderson), 59. Chabot (Batherson, Sanderson), rozh. náj. Batherson - 10. Matheson, 22. Caufield (Struble, Savard), 34. Caufield (Matheson, Newhook), 56. Newhook (Gallagher, Savard). Brankári: Korpisalo - Primeau, strely na bránku: 44:25.



Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings 4:5 pp (1:4, 3:0, 0:0 - 0:1)

Góly: 9. Marner (Nylander, Rielly), 30. Robertson, 31. Matthews (Marner, Rielly), 38. Tavares (Marner) - 11. DeBrincat (Raymond, Larkin), 14. Edvinsson (Perron, Petry), 18. DeBrincat (Compher, Fabbri), 20. Perron (Kane, Compher), 61. Larkin (Kane, Gostisbehere). Brankári: Samsonov - Reimer, strely na bránku: 36:32.



Nashville Predators - Columbus Blue Jackets 6:4 (3:1, 3:1, 0:2)

Góly: 3. Novak (Evangelista, Josi), 5. Josi (Nyquist, O'Reilly), 14. Novak (Beauvillier, McDonagh), 25. Glass (Carrier, Jankowski), 34. Forsberg (Josi, Nyquist), 36. Josi (Evangelista, Novak) - 3. Malatesta (Danforth), 30. Texier (Severson), 47. Fix-Wolansky (Danforth, Gudbranson), 60. Fix-Wolansky (Danforth, Malatesta). Brankári: Saros (41.-46. Lankinen) - Greaves, strely na bránku: 37:37.



Pittsburgh Penguins - Boston Bruins 4:6 (0:0, 2:4, 2:2)

Góly: 31. Rust (O'Connor, Crosby), 36. Bunting (Malkin, Karlsson), 45. O'Connor (Eller), 59. Malkin (Bunting, Rakell) - 29. DeBrusk (Peeke, Coyle), 29. Zacha (Grzelcyk, McAvoy), 32. Shattenkirk (Pastrňák, Zacha), 35. Marchand (Coyle), 55. Geekie (Lauko, Frederic), 58. Heinen (Pastrňák). Brankári: Nedeljkovic (32. Jarry) - Ullmark , strely na bránku: 32:31.



Edmonton Oilers - Vancouver Canucks 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)

Góly: 38. Kane (Brown, Nurse) - 20. Lafferty (Zadorov, Miller), 31. Suter (Myers), 59. Joshua (Lindholm, Garland). Brankári: Skinner - DeSmith, strely na bránku: 33:27.



Los Angeles Kings - Anaheim Ducks 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)

Góly: 23. Dubois (Arvidsson, Kempe), 31. Roy (Lizotte, Thomas), 58. Fiala - 52. Zegras (Zellweger, Fowler). Brankári: Rittich - Dostál, strely na bránku: 28:29.



San Jose Sharks - Minnesota Wild 2:6 (1:2, 1:3, 0:1)

Góly: 10. Rutta (Ferraro, Granlund), 36. Ferraro (Eklund, Granlund) - 6. Boldy (Kaprizov), 17. Chisholm (Merrill, Öhgren), 35. Öhgren (Brodin, Chusnutdinov), 40. Kaprizov (Faber, Brodin), 40. Kaprizov (Eriksson Ek, Boldy), 42. Johansson (Merrill, Goligoski). Brankári: Blackwood - Wallstedt, strely na bránku: 29:38.



Slováci v akcii:

Tomáš Tatar (Seattle) 11:05 0 1 1 +1 0 0
Juraj Slafkovský (Montreal) 18:56 0 0 0 0 0 0
Martin Fehérváry (Washington) 27:06 0 0 0 -1 1 0
Šimon Nemec (New Jersey) 21:53 0 0 0 0 0 0
Erik Černák (Tampa Bay) 15:19 0 0 0 +1 1 0



/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/

tímy s istou účasťou v play off:

Východná konferencia:

New York Rangers, Boston Bruins, Carolina Hurricanes, Florida Panthers, Toronto Maple Leafs, Tampa Bay Lightning

Západná konferencia:

Dallas Stars, Colorado Avalanche, Vancouver Canucks, Winnipeg Jets, Edmonton Oilers, Nashville Predators, Los Angeles Kings, Vegas Golden Knights