Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Hokej

Proti Rusku v bráne Janus, o kapitánovi sa rozhodne až pred zápasom

Z tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie 10. apríla 2014 v Bratislave. Na snímke v pozadí tréner reprezentácie Vladimír Vůjtek. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ruský tím je zložený výlučne z hráčov pôsobiacich v KHL.

Bratislava 10. apríla (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti nastúpia na úvodný zápas prípravy pred MS v Minsku v piatok proti Rusku v bránke s Jaroslavom Janusom. O kapitánovi sa rozhodne tesne pred duelom v bratislavskej Slovnaft aréne, ktorý sa začína o 17.00 h.

Po štvrtkovom dopoludňajšom tréningu to prezradil tréner reprezentácie Vladimír Vůjtek: "Môžem prezradiť, že brankári to už vedia. V piatok bude chytať Janus a v nedeľu Ján Laco."

Hlavný kouč sa vo štvrtok ráno dozvedel aj to, že v prvých týždňoch prípravy už definitívne nemôže počítať s dvojicou útočníkov Tomášom Tatarom a Tomášom Jurčom. Ich Detroitu totiž stačil na postup do play off zámorskej NHL aj zisk bodu po prehre 3:4 v nájazdoch s Pittsburghom, pričom "červené krídla" nebudú chýbať v nadstavbovej časti bojov o Stanleyho pohár už 23. sezónu v rade. Jurčo v zápase skóroval, Tatar si pripísal asistenciu.

"Tušil som to už celý týždeň. Detroit zbieral body, vrátili sa mu niektorí hráči a počítali sme s tým, že budú hrať v prvom kole play off. Teraz je otázka, ako to bude vyzerať po ňom. Prvé kolo sa končí desať či dvanásť dní pred MS, takže tam je ešte dosť času, aby sa hráči, ktorí budú chcieť reprezentovať a nebudú zranení, ešte zaradili do tímu," uviedol Vůjtek.



Rusi v Bratislave s Jerjomenkom i Medvedevom



Nový tréner ruskej hokejovej reprezentácie Olegs Znaroks berie do Bratislavy na prípravný dvojzápas so Slovenskom (11. a 13. apríla) dokopy 27 hráčov - dvoch brankárov, 10 obrancov a 15 útočníkov. V kádri zbornej figurujú aj dvaja účastníci ZOH 2014 v Soči - brankár Dinama Moskva Alexander Jerjomenko a obranca Jevgenij Medvedev z Kazane.

Ruskí hokejisti mali priletieť do Bratislavy vo štvrtok. V piatok a nedeľu sa o 17.00 h v rámci Euro Hockey Challenge predstavia proti Slovensku v bratislavskej Slovnaft aréne. Pre trénera Znaroksa, bývalého úspešného kouča Dinama Moskva, to bude premiéra na ruskej striedačke.

Jeho tím je zložený výlučne z hráčov pôsobiacich v KHL. Z kádra, ktorý sa pripravoval v Moskve, nechal skúsený lotyšský odborník napokon doma útočníka SKA Petrohrad a vnuka legendárneho trénera Viktora Tichonova. Do hlavného mesta SR necestovali ani brankár Emil Garipov (AK Bars Kazaň), obrancovia Dmitrij Kalinin (SKA Petrohrad), Gleb Korjagin (Dinamo Moskva) a útočníci Maxim Pestuško (Dinamo Moskva), Alexander Svitov (AK Bars Kazaň) a Artemij Panarin (SKA Petrohrad). Už dávnejšie sa pre zdravotné problémy trénerovi ospravedlnili hviezdni Iľja Kovaľčuk a Alexander Radulov.

Znaroks sa vo štvrtok nečakane rozlúčil aj s obrancom Petrohradu Jevgenijom Riasenským. Majster sveta z roku 2012 sa totiž nedostavil na dopoludňajší tréning. "Ak máme vrátiť ruský hokej na vrchol, je potrebná disciplína. Teraz prišlo k narušeniu pravidiel a trénerský štáb podľa toho reagoval," citoval denník Sport-Express tlačového hovorcu tímu Igora Larina.

Nominácia Ruska na prípravný dvojzápas v Bratislave (11. a 13. apríla 2014):
brankári - Alexander Jerjomenko (Dinamo Moskva), Stanislav Galimov (Atlant Mytišči)
obrancovia: Nikita Zajcev (CSKA Moskva), Vasilij Tokranov, Jevgenij Medvedev, Konstantin Kornejev (všetci AK Bars Kazaň), Denis Denisov (CSKA Moskva), Alexander Kutuzov (Sibir Novosibirsk), Michail Grigorjev (Torpedo Nižnij Novgorod), Roman Rukavišnikov (Atlant Mytišči), Maxim Čudinov (SKA Petrohrad), Andrej Mironov (Dinamo Moskva)
útočníci - Vladimir Galuzin (Torpedo Nižnyj Novgorod), Anton Glinkin (Traktor Čeľabinsk), Enver Lisin, Nikolaj Prochorkin (obaja CSKA Moskva), Alexander Burmistrov, Michail Varnakov, Kirill Petrov (všetci AK Bars Kazaň), Dmitrij Kugryšev (Sibir Novosibirsk), Iľja Zubov (Admiral Vladivostok), Sergej Kalinin, Sergej Širokov (obaja Avangard Omsk), Jevgenij Dadonov (Donbass Doneck), Vadim Šipačov (SKA Petrohrad), Fiodor Malychin (Avtomobilist Jekaterinburg), Maxim Karpov (Dinamo Moskva)
realizačný tím - Olegs Znaroks (tréner), Haris Vitolinš, Vladimir Fedosov, Rašit Davydov, Igor Nikitin, Jurijs Zdanovs, Oleg Kuprianov, Anatolij Bukatin (všetci asistenti trénera)