Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Janus upozorňuje na silu Rusov aj bez hviezd

Na snímke brankár Jaroslav Janus po tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie Foto: TASR/Martin Baumann

Po tom, čo sa zranili dvaja kľúčoví hráči Iľja Kovaľčuk a Alexander Radulov, sa nebudú až tak spoliehať na hviezdy a kvalitu rozložia do viacerých útokov.

Bratislava 9. apríla (TASR) - O miestenku na tohtoročné hokejové majstrovstvá sveta v bieloruskom Minsku sa pokúsi v príprave zabojovať aj Jaroslav Janus. Dvadsaťštyriročný brankár po skončení klubovej sezóny ešte týždeň so spoluhráčmi bratislavského Slovana trénoval, následne sa zapojil do banskobystrického reprezentačného kempu a po tom, čo si cez víkend oddýchol doma v Jarovniciach, už od utorka opäť naplno zarezáva s národným mužstvom v Bratislave.

"Voľný čas som strávil s rodinou a kamarátmi. Snažil som sa najmä dobre oddýchnuť a načerpať sily," uviedol Janus v rozhovore pre TASR. Premiéru na MS absolvoval už vlani, v Helsinkách si pripísal dva štarty. Tento rok má opäť silnú konkurenciu na brankárskom poste, v súčasnom reprezentačnom kádri sú okrem neho aj skúsení Ján Laco z Donbassu Doneck a Július Hudáček z Pardubíc. "Obaja sú to skvelí brankári. Každý z nás chce ísť na šampionát, ja sa tam tiež túžim dostať. Budeme mať niekoľko prípravných zápasov, aby sme sa dostali do patričnej formy a presvedčili trénera o nominácii. Potom bude len na ňom, koho na majstrovstvá sveta vezme," vyznal sa Janus.

Konkurencia medzi tromi žrďami môže ešte vzrásť. Šanca, že Washington postúpi v NHL do play off, je už iba malá a tak by sa po konci základnej časti mohol k národnému tímu pripojiť Jaroslav Halák. V prípade vypadnutia Montrealu v 1. kole by mohol reprezentáciu posilniť Peter Budaj, po skončení finálovej série Tipsport extraligy bude k dispozícii brankár Košíc Rastislav Staňa.

Janus sa tak bude musieť poriadne snažiť, pokiaľ chce získať miestenku do Minska. Svoje kvality bude môcť ukázať už v najbližšom prípravnom dvojzápase s Ruskom, s ktorými sa Slováci stretnú v bratislavskej Steel aréne v piatok a v nedeľu. Zborná bude podľa Janusa pre reprezentáciu výborným testom. "Rusi majú vynikajúci tím. Po tom, čo sa im zranili dvaja kľúčoví hráči Iľja Kovaľčuk a Alexander Radulov, sa nebudú až tak spoliehať na hviezdy a kvalitu rozložia do viacerých útokov. Mužstvo im budú ťahať všetky štyri lajny," domnieva sa brankár Slovana, ktorému sa po sezóna skončila zmluva. Ruských hráčov Janus dobre pozná zo súbojov z KHL: "Myslím si, že budú mať na šampionáte skvelé mužstvo. Majú nového trénera Olegsa Znaroksa a kopec nových hráčov, ale určite sa dobre pripravia. Neúspech zo zimnej olympiády zo Soči budú chcieť určite odčiniť."