Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Hokej

Smolný zápas s Kanadou, Slovákov pochovala tretia tretina

Na snímke smútok hráčov Slovenska po prehre 1:4 v zápase A-skupiny Kanada - Slovensko na MS 2014 v hokeji v Arene Čižovka v Minsku v sobotu 10. mája 2014. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenskí mladíci odohrali ďalší skvelý zápas na hokejových MS. Chyby mladého tímu však pochovali všetky nádeje na dobrý výsledok. S Kanadou sme prehrali 4:1.

Minsk 10. mája (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali vo svojom druhom zápase na majstrovstvách sveta v bieloruskom Minsku s Kanadou 1:4.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka hrali s favorizovaným súperom od začiatku vyrovnaný zápas a v 33. minúte sa ujali vedenia, keď v sieti skončila Slobodova strela. Pre čoskoro tridsaťjedenročného obrancu to bol prvý gól v národnom drese. Slovákom však vydržalo vedenie len päť minút a Ward sa postaral o vyrovnanie. V 48. minúte zlomil stretnutie v prospech Kanady Hodgson a v záverečnej dvojminútovke pridali ďalšie dva góly Bieksa a Ward.

Slovensko odohrá svoj tretí duel na šampionáte v pondelok o 15.45 SELČ proti Francúzsku. Kanaďanov čaká v rovnaký deň o 19.45 súboj s Českom.



A-skupina:

Kanada - Slovensko 4:1 (0:0, 1:1, 3:0)



Góly: 38. Ward (Garrison), 48. Hodgson (Garrison, Kadri), 58. Bieksa (Turris), 59. Ward - 33. Sloboda (Miklík). Rozhodcovia: Nord (Švéd.), Olenin (Rus.) - Puolakka, Suominen (obaja Fín.), vylúčení: 4:5 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0.

Kanada: Scrivens - Myers, Coburn, Bieksa, Garrison, Ellis, Gudbranson, Reilly - Read, Turris, Chimera - MacKinnon, Schenn, Burrows - Brouwer, Kadri, Hodgson - Ward, Monahan, Huberdeau - Scheifele

SR: Laco - Sloboda, Ďaloga, Čerešňák, Marinčin, Valach, Švarný, Brejčák - Šatan, Hrivík, Nagy - Pánik, Viedenský, Tatar - Miklík, Marcinko, Tybor - Skokan, Šťastný, Mikúš - Réway (od 41. minúty)



Priebeh zápasu

Úvodné minúty priniesli svižný a ofenzívny hokej s niekoľkými dobrými šancami na oboch stranách. Kanaďania hneď po úvodnom buly vyštartovali na súpera a prvú strelu na Laca si pripísali už v 12. sekunde. Po pol minúte prišla prvá väčšia možnosť "javorových listov". Turris prihral pred bránku Readovi, Lacovi zapadol puk k pravej žŕdke, nemal ho pod kontrolou a traja kanadskí hráči sa ho snažili dotlačiť do siete, na čo sa strhla prvá šarvátka. Slováci odpovedali v tretej minúte. Hrivík potiahol puk do útočného pásma, poslal výbornú krížnu prihrávku na Šatana, ale kapitán ani na dvakrát Scrivensa neprekonal. Vůjtekovi zverenci hrýzli aj ďalej. Mikúšov projektil Scrivens pohotovo vyrazil, no pri nenápadnom nahodení Marinčina pomedzi hráčov mal veľké šťastie, keďže si ho všimol až v poslednej chvíli a puk len tesne minul jeho sieť. Potom prebrali taktovku hry súperi, ktorí hrali typickým zámorskými štýlom s vysokým napádaním. Slováci navyše zbytočne faulovali, no tri oslabenia v prvej tretine zvládli bez ujmy. Veľký podiel na tom mal brankár Laco, ktorý zmaril šancu Schenna i pokus Brouwera.

Na snímke radosť Slovákov po strelení gólu. Sprava Karol Sloboda, Ladislav Nagy, Michel Miklík a Marek Hrivík v zápase A-skupiny Kanada - Slovensko na MS 2014 v hokeji v Arene Čižovka v Minsku v sobotu 10. mája 2014.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Z vedenia sme sa tešili päť minút

Hneď po prestávke si vyskúšali hru v početnej výhode aj slovenskí hokejisti. Nasťahovali sa do útočného pásma, ale chýbala streľba. V 27. minúte Tatar vystihol rozohrávku súpera a rútil sa na kanadskú bránku, no faulom ho zastavil Coburn. Počas presilovky však prišla veľká chyba Slobodu. Ako posledný obranca chcel prenechať puk spoluhráčom, no zmocnil sa ho Turris, ktorý bol sám pred slovenskou bránkou a Laco musel opäť hasiť. Vzápätí prišiel šikovný krížny pas Miklíka na Šatana, ale Scrivens sa stihol presunúť a jeho ranu z prvej vyrazil. Vůjtekovi zverenci hrali s favoritom veľmi vyrovnanú partiu. Zodpovedný výkon predvádzali najmä v obrane, Kanaďanov nepúšťali do vyložených streleckých pozícii a dobre čistili priestor pred bránkou. Nebezpeční boli aj smerom dopredu. V polovici zápasu si vytvorili tlak, ktorý vyvrcholil veľkou šancou Ďalogu, obranca však netrafil bránku. Slováci si to vynahradili počas ďalšej presilovky, keď od modrej vypálil ďalší bek Sloboda a puk skončil v sieti. Scrivens si naň síce siahol lapačkou, no gólu už nezabránil - 1:0. V 37. minúte prišla rýchla akcia Kanady a po Schennovej strele zazvonila žŕdka. O minútu neskôr však už Lacovi nepomohla ani konštrukcia bránky. Slovenský gólman najprv zneškodnil veľkú možnosť Reada, ale následne nestačil na teč Warda - 1:1.

Na snímke situácia pred bránou Slovenska v zápase A-skupiny Kanada - Slovensko na MS 2014 v hokeji v Arene Čižovka v Minsku v sobotu 10. mája 2014.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Pochovala nás tretia tretina a kanadská skúsenosť

V úvode tretej tretiny si oba tímy vypracovali gólové šance. Najprv Monahan napálil hornú žŕdku a vzápätí pálil v dobrej pozícii Ďaloga, no minul. V 47. minúte išla Kanada prvýkrát v zápase do vedenia. Po rýchlom prechode do útočného pásma vystrelil Hodgson spoza Marinčina a Laco nestihol zareagovať - 2:1. Zámorskí hokejisti mohli rozhodnúť v 51. minúte, keď mali k dispozícii 23 sekundovú presilovku štyroch na troch a následne 5 na 4, no súperi ich k ničomu nebezpečnému nepustili. Slováci si vypracovali tlak, no len jalový, keďže súperi ich takmer vôbec nepúšťali k streľbe. Kanaďania v závere ešte vyšperkovali svoj triumf dvoma gólmi. Najprv sa v 58. minúte Bieksova strela odrazila od Nagya za Lacov chrbát a o necelú minútu pridal svoj druhý presný zásah v zápase Ward - 4:1.

Hlasy po zápase

Tomáš Tatar, útočník SR (zdroj RTVS): "Ťažko sa mi rozpráva. Bojujeme so srdcom a potom si dáme v podstate vlastné góly, keď spravíme zlé striedania a chyby. Vedieme, hráme dobrý hokej a potom si to takto pokazíme. Aj ja osobne sa ešte musím zlepšiť, nebol to ešte môj vrchol. Pred turnajom by som možno bol pozitívny, keby sme mali po týchto dvoch zápasoch jeden bod, ale teraz by som ich chcel viac. V ďalších treba získať potrebné body a verím, že môžeme ísť do štvrťfinále a tam niekoho prekvapiť."

Vladimír Országh, asistent trénera SR (zdroj RTVS): "Prehra nás určite mrzí. Žiaľbohu, urobili sme chybu pri striedaní a Kanada dala gól na 2:1. Potom sme to chceli zvrátiť, dali sme všetko dopredu, no a Kanada strelila ďalšie dva góly."

Karol Sloboda, obranca a autor jediného gólu SR: "Myslím si, že sme odohrali dva vyrovnané zápasy, ale máme z nich iba bod. Kanaďania mali v závere viac energie, lepšie korčuľovali, boli dôraznejší. Pri mojom góle Miro Šatan clonil pred súperovou bránkou, strieľal som cez hráča, brankár zrejme nič nevidel. Premiérový gól v reprezentácii by som však vymenil za víťazstvo."



tabuľka A-skupiny:

1. Kanada 2 1 0 1 0 6:4 4

2. Švédsko 1 1 0 0 0 3:0 3

3. Nórsko 1 1 0 0 0 3:0 3

4. Česko 1 0 1 0 0 3:2 2

5. Francúzsko 1 0 1 0 0 3:2 2

6. Slovensko 2 0 0 1 1 3:7 1

7. Dánsko 1 0 0 0 1 0:3 0

8. Taliansko 1 0 0 0 1 0:3 0