Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Hokej

Tréner Lotyšska po neuznanom góle: Rozhodca chcel ísť asi do baru

Ted Nolan FOTO TASR/AP

Lotyšsko podalo formálny protest na predstaviteľov Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF), aby preskúmali incident.

Minsk 20. mája (TASR) - Pondelňajší priamy súboj o postup do štvrťfinále hokejových MS v Minsku medzi domácim výberom a Lotyšskom (3:1) poznačil sporný verdikt rozhodcov. Lotyši 36 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času za stavu 1:2 strelili vyrovnávajúci gól, ale hlavný arbiter Antonín Jeřábek z Česka ho neuznal.

Domáci hokejisti sa za povzbudzovania 14.531 divákov v Aréne Minsk ujali vedenia vďaka dvom gólom v rozpätí 33 sekúnd prvej tretiny, no Lotyši postupne vyrovnali hru a v 34. minúte znížili zásluhou Kuldu. V závere duelu si vypracovali obrovský tlak, v poslednej minúte počas presilovky odvolali aj brankára a pri hre 6 na 4 sa im podarilo vyrovnať. Kaspars Daugavinš vystrelil od modrej a puk skončil v sieti. Jeřábek ho však na prekvapenie Lotyšov neuznal pre postavenie Gintsa Meiju v bránkovisku. Na protesty hosťujúcich hráčov nereagoval a sporný moment nekonzultoval ani s videorozhodcom. V záverečných sekundách pridali Bielorusi tretí gól do prázdnej bránky.

"Prvá tretina bola náročná. Diváci dostali Bielorusov do varu. Potom sme však hrali oveľa lepšie a v druhej tretine sme prebrali kontrolu nad zápasom. Zaslúžili sme si lepší osud. Pozreli sme si spomalené zábery a podľa mňa to bol gól. Keď rozhodca spraví takýto verdikt a ani si nezavolá na video, asi sa niekam ponáhľal. Chcel ísť na drink do baru? Ja neviem. Títo chalani reprezentujú svoju krajinu a zaslúžia si viac rešpektu," vyhlásil tréner Lotyšska Ted Nolan pre oficiálnu stránku národnej hokejovej federácie.

Oficiálna stránka IIHF citovala ako dôvod neuznania gólu zo svojho pravidla číslo 471, ktoré hovorí:
471.4: Gól neplatí, ak útočiaci hráč stojí, alebo drží svoju hokejku v bránkovisku, keď puk prejde bránkovou čiarou.

471.6: Gól neplatí, ak sa útočiaci hráč dostane do kontaktu s brankárom, či už náhodne, alebo inak, zatiaľ, čo je brankár v bránkovisku a puk prejde bránkovou čiarou.

471.8: Gól neplatí, ak útočiaci hráč vstúpi, alebo zaujme miesto vnútri bránkoviska, ak bráni brankárovi vo výhľade, alebo mu znemožní chytať a puk prejde bránkovou čiarou.
Päťdesiatšesťročný kanadský kouč s bohatými skúsenosťami z NHL priznal, že takúto situáciu ešte nezažil. "Rozhodca nám nevysvetli svoj verdikt. Bolo to bizarné, akoby našim hráčom ukradol gól. No ja som im povedal, že som na nich a na to čo dokázali veľmi hrdý," dodal.

Lotyšsko podalo formálny protest na predstaviteľov Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF), aby preskúmali incident a podali vysvetlenie prečo nebol uznaný gól, ako aj ostatné verdikty rozhodcov v zápase Lotyšska s Bieloruskom.

"Neviem, čo presne hovoria pravidlá, ale z môjho pohľadu tam bola strela, puk skončil v sieti a z nejakého dôvodu to nebol gól," hneval sa obranca Arturs Kulda.

"Videl som Kasparsa Daugavinša, ako sa pripravuje na strelu, ale potom bolo všetko rozmazané. Zatiaľ som nevidel záznam, ale verím, že rozhodca urobil správne rozhodnutie," uviedol bieloruský brankár Kevin Lalande. "Gól neplatil a my sme vyhrali zápas. Aleluja. To je všetko, čo chcem k tomu povedať," dodal bieloruský kouč Glen Hanlon, ktorý vďaka pondelňajšiemu víťazstvu doviedol svoj tím do štvrťfinále.

Lotyši musia o vyraďovačku zabojovať v ich záverečnom zápase B-skupiny v utorok proti Švajčiarsku, ktoré už nemá šancu postúpiť, pričom potrebujú aspoň výhru v predĺžení.