Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Hokej

Marinčinov premiérový gól skalila prehra, Švédi trestali oslabenia

Slovenský tím, v popredí Karol Sloboda po prehre 1:3 v zápase Švédsko - Slovensko na MS 2014 v ľadovom hokeji v A-skupine v Aréne Čižovka v Minsku v piatok 16. mája 2014. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovákom sa nevydarila najmä úvodná tretina, ktorú prehrali 0:2. V obrane si zle preberali súperových hráčov a fauly Ladislava Nagya potrestali Švédi dvoma presilovkovými gólmi.

Minsk 16. mája (TASR) - Obranca Martin Marinčin strelil v piatkovom zápase so Švédskom svoj premiérový gól v reprezentačnom drese, veľkú radosť z neho však nemal. Slovenskí hokejisti totiž podľahli súperovi 1:3, tretíkrát na MS v Minsku vyšli bodovo naprázdno a štvrťfinálové brehy sa im opäť vzdialili.

Slovákom sa nevydarila najmä úvodná tretina, ktorú prehrali 0:2. V obrane si zle preberali súperových hráčov a fauly Ladislava Nagya potrestali Švédi dvoma presilovkovými gólmi. "Švédi potvrdili, že sú veľmi dobrí korčuliari, radi sa maznajú s pukom. Napriek tomu sme s nimi pri rovnovážnom stave dokázali držať krok. V druhej tretine sme sa dokázali aj niekoľkokrát usadiť v ich útočnom pásme, mali sme aj šance, škoda, že nám to nešlo v koncovke. Keby to aspoň Martinovi Réwayovi padlo na konci zápasu, možno by sme si ešte vytvorili záverečný tlak," vyslovil sa Marinčin.

Zadák Edmontonu Oilers sa presadil v 30. minúte za stavu 0:2, keď jeho nahodenie od modrej čiary v končiacej sa presilovke prešlo aj so šťastím za chrbát brankára Andersa Nilssona. Gól pôvodne pripísali Martinovi Réwayovi, ktorý sa snažil dotlačiť puk do bránky, no neskôr rozhodcovia zápis opravili a uznali zásah Marinčinovi. Puk mu z ľadu zobral na pamiatku masér. "Mal som voľný priestor, po modrej čiare som potiahol puk na stred. Juro Mikúš pred bránkou clonil vo výhľade brankárovi, odviedol super robotu. Keby tam nebol, asi gól nepadne," opísal situáciu. "Ukázalo sa, že ak pri presilovkách budeme často strieľať a útočníci cloniť brankárovi, tak v nich môžeme byť úspešní," poznamenal Marinčin.

Ivan Švárny sa zranil

V tíme šarapatí viróza, trio útočníkov Marek Hrivík, Marcel Šťastný a Tomáš Marcinko nemohlo na zápas nastúpiť pre vysoké horúčky. Po prvej dvadsaťminútovke odstúpil z hry pre zranenie obranca Ivan Švarný. "Sily nám nechýbali, aspoň mne nie. Traja strední útočníci sa točili v štyroch útokoch. Ivan Švarný vydržal prvú tretinu, no hrali sme siedmi obrancovia, sme zvyknutí hrať na šiestich, takže v tom nebol problém," pokračoval Marinčin.
Na snímke uprostred Tomáš Tatar (Slovensko), vľavo Gustav Nyquist a vpravo Calle Järnkrok (obaja Švédsko) v zápase Švédsko - Slovensko na MS 2014 v ľadovom hokeji v A-skupine v Aréne Čižovka v Minsku v piatok 16. mája 2014.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Ušiel nám začiatok, priznal Šatan, podľa Ďalogu rozhodli vylúčenia

"Nechceme používať výhovorky, mali sme však značne sťaženú situáciu, keďže sme hrali iba s tromi centrami," poznamenal po prehre kapitán slovenského tímu Miroslav Šatan. Podľa neho rozhodlo o osude stretnutia nevydarené úvodné dejstvo: "Začiatok zápasu nám ušiel. V prvej tretine využili Švédi dve presilovky, pomer striel 15:6 v tejto časti hry hovorí jasne o ich prevahe. Skóre sme už potom iba dobiehali."

"Za stavu 0:2 nás viackrát podržal Jaro Janus. V presilovke sme si dokázali vypracovať niekoľko šancí, škoda, že nám to tam nepadlo. Rozhodli naše vylúčenia, i keď dva z nich podľa mňa neboli. Žiaľ, rozhodca ich odpískal a nemôžeme sa na to vyhovárať," povedal obranca Marek Ďaloga. Ten v zápase predviedol niekoľko svojich typických útočných výletov, ktorými zamestnal defenzívu súpera. "Švédi dobre bránili stredné pásmo, nám sa ale otvárali možnosti z druhej vlny. Keď je šanca, treba pomôcť útočníkom," tvrdí.
Na snímke striedačka Slovenska, v popredí Martin Réway, vľavo Miroslav Šatan a v pozadí tréner Vladimír Vůjtek po zápase Švédsko - Slovensko (3:1)
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na oddych a regeneráciu nemali Slováci veľa času, už v sobotu večer ich čaká náročný súboj s Talianskom. V hre o štvrťfinále udržia mužstvo iba tri body. "Budeme chcieť tento zápas vyhrať. Favoritom budeme my, takže musíme tú úlohu zvládnuť. Musíme sa poučiť zo zápasu s Francúzskom, hrať disciplinovane, nenechať sa vylučovať a napodobniť niektoré naše úspešné tretiny na turnaji," dodal Šatan.

Po piatkovej prehre tak zostávajú Slováci so ziskom štyroch bodov na šiestej priečke v tabuľke A-skupiny. V sobotu o 19.45 SELČ ich čaká možno kľúčový zápas s Talianskom z hľadiska udržania sa v elitnej kategórii. "Na duel so Švédmi treba čo najrýchlejšie zabudnúť a pripraviť sa zodpovedne na Talianov. Dôležité bude zlepšiť koncovku a premieňať presilovky," dodal Marinčin.