Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Hokej

Mladí Slováci mali víťazstvo na dosah, zvíťazila česká skúsenosť

Foto: TASR

Slovenskí hokejisti držali nádej na víťazstvo až do záveru tretej tretiny. Najskôr Jágr a potom Klepiš rozhodli o tom, že Česko získalo dva body.

Minsk 9. mája (TASR) - Slovenskí hokejisti prehrali v prvom zápase MS v bieloruskom Minsku s Českom 2:3 po predĺžení. V súboji dvoch rivalov z bývalej jednej hokejovej školy prejavili okrem väčšej bojovnosti a nadšenia aj kus umenia, keď vtipne riešiacimi kontrami nedali favoritovi dýchať. Po "detských chorobách" z neskúsenosti a prílišnej motivácie sa postupne zlepšovali aj v obrannej disciplíne a o dva body prišli až v závere aj dávkou smoly.

"Po tom výbornom zápase a našom veľmi dobrom výkone nás to môže mrzieť. Prišli sme o víťazstvo po chybách v obrannom pásme a v predĺžení aj nie príliš dobré striedanie prispelo k strate ďalšieho bodu. Dúfam, že sme nervozitu otriasli a zajtra sa pokúsime zabrať proti Kanade," povedal po zápase pre RTVS kapitán Miroslav Šatan.

Slovensko má druhý súboj v sobotu opäť o 19.45. Česi hrajú v nedeľu proti úradujúcim majstrom sveta Švédom.



A-skupina:

Slovensko - Česko 2:3 po predĺžení (0:1, 2:0, 0:1 - 0:1)



Góly: 26. Miklík (Tatar), 36. Viedenský (Miklík, Réway) - 7. Němec (Hudler, Červenka), 62. Klepiš (Vitásek, Ševc). Rozhodcovia: Bulanov (Rus.), vylúčení na 2 min.: 6:6, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 6920 divákov.

SR: Laco - Sloboda, Ďaloga, Čerešňák, Marinčin, Valach, Švarný Brejčák - Šatan, Hrivík, Nagy - Miklík, Marcinko, Réway - Pánik, Mikúš, Tatar - Skokan, Viedenský, Tybor

ČR: Salák - Kindl, Němec, Polák, Ševc, Zámorský, Kolář, (od 21.) Vitásek - Jágr, Sobotka, Klepiš – Hertl, Červenka, Rolinek – Sekáč, Jan Kovář, Hudler - Petružálek, Novotný, Zaťovič


Z hokejového stretnutia A-skupiny Slovensko - Česko na MS 2014 v hokeji 9. mája 2014 v Arene Čižovka v Minsku. Na snímke vľavo brankár Slovenska Ján Laco po strelení prvého gólu Česka. Druhý zľava Jiří Hudler (Česko) a tretí zľava Marek Ďaloga (SVK).
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Priebeh zápasu

Slovenský hokej odštartoval svoju púť v Minsku dynamickou úvodnou tretinou, v ktorej držal v dvoch striedaniach držal krok s favoritom. Kým však omladená reprezentácia mohla naplno rozviť svoje ambície, prišlo dvojnásobné vylúčenie po zbytočnom faule Mikúša a hoci sa v oslabení zrodila obrovská šanca v sóle Viedenského, v konečnom dôsledku sa Česi dostali aj napriek ich vylúčeniu na koňa. V hre štyroch na štyroch rozprúdili strelecké preteky a do výraznejšej prevahy ich poslal ďalší školácky faul, tentoraz Marinčina. Němec od modrej zavesil na 1:0 a Slováci zostali pod tlakom. Po 9 minútach bolo 0:10 na strely a až potom poslal svoju jedovku na bránku Šatan, ktorý predviedol skvelé striedanie a zavelil do boja. V ďalšom priebehu svoje možnosti naznačili aj tri "mladšie" útoky a mužstvo sa dostalo do tempa. V presilovke Šatan parádnou diagonálnou priťukovačkou našiel Nagya, ale ten v čistej pozícii strelil puk do brankára. Zo série šancí zahodil tutovku Mikúš a pri doklepávke v "lufte" mal smolu Šatan. V záverečnej minúte prvého dejstva však vyrobil mohutnú hrúbku Brejčák, Česi ju síce vďaka skvele chytajúcemu Lacovi nepotrestali, ale zostali v pásme a rozhodcovia vinníka situácie trochu prísne vylúčili po súboji s Jágrom.
Z hokejového stretnutia A-skupiny Slovensko - Česko na MS 2014 v hokeji 9. mája 2014 v Arene Čižovka v Minsku. Na snímke radosť po strelení prvého gólu Slovenska. Vpravo v popredí Tomáš Marcinko a v pozadí Roman Polák (Česko).
Foto: TASR

Druhá tretina ako z partesu

Na začiatku druhej časti Slováci pomerne pokojne prežili početnú výhodu a snažili sa pokračovať v aktivite proti súperovi, ktorý akoby postupne zvlažnel. V 26. minúte Tatar šikovne zatiahol puk do pásma, neunáhlil sa k mantinelu, nechal tam o puk bojovať Marcinka a intuitívne sa mu postavil do cesty, keď ho Česi chceli vyhodiť. Následne ho poslal Miklíkovi, ktorý ho v centrálnej pozícii kúsok za modrou šikovne švihol spoza obrancu na Saláka a šťastne vyrovnal. Príťažlivé hokejové divadlo pokračovalo, Česi pridali na dôraze a keďže mali evidentnú prevahu v kreatívnych činnostiach, dostávali so do dobrých streleckých pozícií. Laco však chytal excelentne a všetky formácie pred ním sa snažili brániť aktívne. V 36. minúte vyšla skvelá kontra v čase, keď oba tímy začali striedať, Miklík s Réwayom si to priťukli na stredopravej strane, Réway poslal krížny pas naľavo Viedenskému a ten parádne trafil z prvej. Česi zareagovali na nečakané manko väčšou agresivitou, ale Slováci ich vytláčali z pozícií. V závere mali aj kus šťastia pri Ďalogovom nepochopiteľnom skrate, ktorý nevyužil v jasnej šanci Petružálek.

Marek Viedenský a jeho gól, ktorým poslal Slovensko do vedenia


Pár sekúnd nás delilo od víťazstva

Od úvodu tretieho dejstva bolo zrejmé, že Slováci sa sústredia na prehusťovanie kľúčových priestorov a kontry nebudú viesť za každú cenu. V 45. minút však Šatan s Nagyom po dôslednom forčekingu a vtipnej pozícii pripravili čistú šancu Hrivíkovi, ktorému v rozhodujúcej chvíli skĺzol puk z čepele. Na druhej strane opäť v zakončení "pohorel" Petružálek a Laco mal v tom momente na konte 30 zásahov. Pribudli aj ďalšie, ale v 51. minúte mal najväčšiu šancu tejto fázy Réway, ktorý v nájazde dvoch na jedného po Marcinkovom pase neprekonal Saláka po krásnom bekhendovom blafáku. Vzápätí opustený puk v bránkovisku rukou na pár sekúnd prikryl český obranca, ale rozhodcovia nereagovali. Potom mali Slováci možnosť presilovky, ale napriek totálnemu zámku a niekoľkým sľubným pozíciám nedokázali vedenie poistiť. Naopak, na druhej strane pri českom nápore vyčerpaný Marcinko neodstavil pri mantineli od puku Němca a ten našiel pred brankárom Jágra, ktorý vyrovnal slabo tiesnený Čerešňákom. V predĺžení napriahol na modrej Klepiš a Laco prekvapujúco inkasoval...

Z hokejového stretnutia A-skupiny Slovensko - Česko na MS 2014 v hokeji 9. mája 2014 v Arene Čižovka v Minsku. Na snímke radosť tímu Česka po víťazstve v predĺžení.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Hlasy po zápase
Vladimír Vůjtek, tréner SR: "V úvode zápasu sme si vybrali nováčikovskú daň, dostali sme sa pod tlak. Nakoniec sme mohli byť radi, že po prvej tretine sme prehrávali len o gól. Od druhého dejstva sme už hrali inak, obrancovia sa upokojili. V závere sme už mysleli sme na tri body. Mohli sme ich aj získať, ak by Réway premenil svoju šancu na 3:1. Nakoniec rozhodla chytrosť českých hráčov, či už to bol Němec alebo Jágr. Práve jeho gól na 2:2 bol rozhodujúcim momentom."

Michel Miklík: "Obrovská škoda, že sme nezískali tri body. Zápas sme mali dobre rozohraný, hoci nás Česi prestrieľali. Viedli sme 2:1, a to sme mali využiť. V závere sme však urobili hrubú chybu a pykali sme."

Ján Laco, brankár SR: "Česi hrali vabank, prehrávali 1:2 a v závere do toho dali všetko. Mali aj kus šťastia a nakoniec im to vyšlo. Musíme bojovať ďalej. Zajtra nás čaká silná Kanada, musíme podať opäť dobrý výkon a skúsime uhrať nejaké body. Bude to ťažký zápas."

Jakub Klepiš, strelec rozhodujúceho gólu ČR: "Keď človek vyrovná, tak ho to nakopne a ten gól v predĺžení, to bola viac menej šťastná strela. Myslím si, že to bol pekný zápas, hralo sa z hora dole. Slováci odohrali výborný zápas, boli veľmi nebezpeční z protiútokov, dobre bránili a my sme na nich nevedeli recept. V predĺžení vyhral šťastnejší."