Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Hokej

NOVINKY Z NHL: Kariéru Dupuisa ohrozuje krvná zrazenina v pľúcach

Hokejista Pittsburghu Penguins Pascal Dupuis (uprostred) sa teší so spoluhráčmi po strelení v zápase zámorskej hokejovej NHL Toronto Maple Leafs - Pittsburgh Penguins Foto: TASR/AP

Tridsaťpäťročný Kanaďan začal okamžite s liečbou.

Pittsburgh 20. novembra (TASR) - Útočníka Pittburghu Penguins Pascala Dupuisa čaká v zámorskej NHL minimálne polročná pauza. Lekári mu totiž objavili v pľúcach krvnú zrazeninu, ktorá môže ohroziť celú jeho hokejovú kariéru.

Tridsaťpäťročný Kanaďan začal okamžite s liečbou. Momentálne mu doktori podávajú injekcie na zriedenie krvi a neskôr začne užívať aj tabletky. "Pascal mal v nohe krvnú zrazeninu, ktorá sa postupne presunula až do pľúc. Z medicínskeho hľadiska ide o hlbokú žilovú trombózu rezultujúcu v pľúcnu embóliu. V Pascalovom prípade ide už o druhý takýto prípad. Liečba si vyžaduje minimálne šesť mesiacov, počas ktorých nemôže hrať hokej," citoval portál tsn.ca slová lekára "tučniakov" Dharmesha Vyasa.



"Rozhodne to nie je situácia, v ktorej by sa ste sa chceli ocitnúť. Karty sú však rozdané takto. Hokej je teraz u mňa na druhom mieste. Rodina je najdôležitejšou súčasťou môjho života a musím byť pre ňu zdravý," povedal Dupuis pre zámorské médiá. Zrazeninu mu odhalili po tom, čo sa začal v pondelok sťažovať na bolesť v hrudníku.

Dupuisovi zistili krvnú zrazeninu už v januári, pár týždňov po tom, čo si natrhol vonkajší krížny väz v kolene. Po šesťmesačnej liečbe začal pracovať na svojom návrate a v tejto sezóne odohral 16 stretnutí so ziskom 11 bodov (6+5).



Obranca Bostonu McQuaid is zlomil prst


Obranca Adam McQuaid bude chýbať hokejistom Bostonu Bruins najbližších šesť až osem týždňov. Dôvodom je zlomenina palca na ruke, ktorú utrpel v utorkovom víťaznom zápase NHL so St. Louis Blues (2:0). Informovala o tom oficiálna webstránka profiligy.

Defenzíva "medveďov" tak po zranení slovenského kapitána Zdena Cháru utrpela ďalšiu stratu. Dvadsaťosemročný McQuaid nastúpil v tejto sezóne na všetkých 20 zápasov, v ktorých strelil gól a pridal jednu asistenciu. V minulom ročníku odohral pre zdravotné problémy iba 30 stretnutí, sezónu mu predčasne ukončila operácia členka.