Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Hokej

Gáborík dvoma gólmi odmietol vypadnutie LA, Boston vedie už 3:1

Brankár San Jose Antti Niemiz dostáva gól z hokejky Tylera Toffolih v zápase Los Angeles -San Jose Foto: TASR/AP

Pre Mariána Gáboríka to boli zásahy s poradovými číslami 2 a 3 v tohtoročnej vyraďovacej fáze zámorskej profiligy. Los Angeles v sérii znížilo na 1:3.

New York 25. apríla (TASR) - Hokejisti Los Angeles Kings odvrátili prvú hrozbu vypadnutia vo štvrťfinále play off Západnej konferencie NHL, keď v noci na piatok zdolali na domácom ľade San Jose 6:3 a v sérii znížili na 1:3 na zápasy. Dvoma gólmi sa pod ich triumf podpísal slovenský útočník Marián Gáborík.

Tridsaťdvaročný krídelník v 5. minúte otvoril skóre duelu, keď pohotovo dorazil do siete strelu Browna. Druhým gólom v 41. minúte upravil na 5:2 pre Kings. Kopitar vybojoval puk pri mantineli, prihral medzi kruhy voľnému Gáboríkovi a ten presnou strelou švihom rozvlnil sieť. Pre slovenského kanoniera to boli zásahy s poradovými číslami dva a tri v štyroch zápasoch tohtoročnej vyraďovacej fázy zámorskej profiligy, pričom má vynikajúcu streleckú úspešnosť až 33,3 percent. Gáboríka vyhlásili za druhú hviezdu duelu.

Los Angeles pomohlo premiešanie útokov. Doteraz hrali v prvej elitnej formácii centra Anžeho Kopitara na krídlach Gáborík a Justin Williams. Tréner Darryl Sutter sa však rozhodol ich rozdeliť a obaja krídelníci zaznamenali po dva góly. "Sme šťastní, že sme dokázali vyhrať, no máme pred sebou ešte dlhú cestu. Ďalší krok nasleduje v San Jose a bude poriadne ťažký," uviedol Williams.

Vedľa Gáboríka a Kopitara tak nastúpil kapitán kráľov Dustin Brown, ktorý si vylepšil štatistiky o gól a jednu asistenciu. "Stále sme nažive. Zmeny formácií nás naštartovali. Brownie je náš kapitán a svojou fyzickou hrou nám veľmi pomohol. Dnes sme hrali veľmi dobre, takže veríme, že to zopakujeme aj v ďalšom zápase," uviedol Gáborík pre latimes.com.

Los Angeles v sérii znížilo na 1:3, v piatom súboji sa predstaví na ľade súpera. "Myslím si, že je to aj o hrdosti. Ako tím sme toho zažili veľa a toto je ďalšia výzva," dodal Brown.

Boston otočil zápas

Hokejisti Bostonu zvíťazili v rámci bojov vo východnej vetve nad Detroitom 3:2 po predĺžení, keď v druhej polovici duelu otočili z 0:2 a v sérii vedú už 3:1 na zápasy. Triumf "medveďov" v Detroite zariadil v 74. minúte Jarome Iginla, ktorý šikovne tečoval strelu Hamiltona od modrej. Slovenský kapitán hostí Zdeno Chára strávil na ľade necelých 30 minút a s 5 strelami na bránku bol spolu s Milanom Lucicom najnebezpečnejší hráč Bostonu. Na druhej strane ohrozil brankára Tuuku Raska až osemkrát Tomáš Tatar, no mladý krídelník sa napriek tomu do bodových štatistík nezapísal. Ďalší dvaja Slováci Tomáš Jurčo (Detroit) ani Andrej Meszároš (Boston) do stretnutia nezasiahli.

Hráčom Detroitu už pred zápasom zdvihol sebavedomie návrat ich kapitána Henrika Zetterberga do zostavy prvýkrát od 8. februára a duel rozbehli výborne. V 25. minúte viedli domáci už 2:0 vďaka gólom Niklasa Kronwall a Pavla Dacjuka, v ďalších minútach sa však presadili už len hostia. "Myslím si, že začiatok nám vyšiel veľmi dobre. Mohli sme vyhrávať aj vyšším rozdielom, no nepremenili sme svoje šance a Boston to využil. Postupom času sme mali čoraz viac dier v defenzíve," uviedol kouč Red Wings Mike Babcock.

Boston nakoniec triumfoval aj vďaka výbornému výkonu brankára Raska. Dvadsaťsedemročný Fín zlikvidoval 35 z 37 pokusov súpera a zaznamenal 94,6 percentnú úspešnosť zákrokov. "Nezačali sme najlepšie, no potom sme sa pozbierali a už sme išli za víťazstvom. Svedčí to o charaktere tohto mužstva, aj keď prehrávame, dokážeme duel otočiť," uviedol Rask.

"Máme skvelých vodcov, ktorí zoberú veci na seba a povedia, aby sa chalani upokojili a pracovali na prvom góle. Dokázali sme to a vybojovali sme si víťazstvo. Vždy je to super pocit, byť po predĺžení na víťaznej strane," dodal strelec rozhodujúceho gólu Iginla.

Divosi vyrovnali sériu s Coloradom

Minnesota na západe vyrovnala na 2:2 s Coloradom, keď v noci na piatok zdolala Avalanche 2:1. Rozhodujúcim faktorom víťazstva bola vynikajúca obrana, domáci totiž dovolili súperovi vyslať na bránku za celý zápas iba chudobných 12 striel. Sami pritom vypálili až 32-krát. "Počas play off sa chceme stále zlepšovať. V takýchto zápasoch rastie váš tím," uviedol tréner "divochov" Mike Yeo. Výbornú obranu podčiarkol svojou obetavosťou hrdina tretieho zápasu útočník Mikael Granlund, ktorý sa v rozhodujúcich chvíľach v záverečnej minúte duelu pri presilovke a powerplay hostí trikrát vrhol do striel Erika Johnsona. "Jednoducho sa snažíte zablokovať strelecké pozície. To je všetko, čo môžete urobiť," povedal. Domáce tímy si tak v sérii udržali neporaziteľnosť, najbližší duel je na programe v noci na nedeľu v Colorade.

Brankár Bishop musí na operáciu zápästia

Hokejový brankár Ben Bishop z klubu zámorskej NHL Tampa Bay musí ísť na operáciu roztrhnutých väzov v zápästí. Zranenie utrpel ešte pred All-star víkendom koncom januára.

Na archívnej snímke z 8. apríla 2014 zranený brankár Tampy Bay Ben Bishop leží na ľade
Foto: TASR/AP
Napriek tomu odohral v uplynulej sezóne profiligy 63 duelov, v ktorých dosiahol 37 víťazstiev, päť shutoutov priemer 2,23 gólu na zápas a 92,4-percentnú úspešnosť zákrokov. "Celú druhú polovicu sezóny som odohral so sadrou na zápästí," uviedol pre nhl.com.

Bishop si navyše pred záverom základnej časti vykĺbil rameno a tak vynechal posledné tri stretnutia a následné prvé kolo play off, v ktorom Tampa podľahla Montrealu 0:4 na zápasy.

Operáciu absolvuje na budúci týždeň a rehabilitácia by mala trvať približne tri mesiace. "Zaberie to celé leto, no musí sa to napraviť. Bolí to, musel som sa naučiť hrať trochu inak," dodal dvadsaťsedemročný americký brankár.


Výsledky 1. kola play off NHL

štvrťfinále Východnej konferencie, 4. zápas

Detroit - Boston 2:3 pp (1:0, 1:1, 0:2 - 0:1)


Góly: 11. Kronwall (Dacjuk), 25. Dacjuk (Kronwall, Abdelkader) - 31. Krug (Bergeron), 42. Lucic (Soderberg, Hamilton), 74. Iginla (Hamilton, Krejčí). Brankári: Gustavsson - Rask, strely na bránku: 37:40. Diváci: 20.066.
/na zápasy 1:3/




štvrťfinále Západnej konferencie, 4. zápasy

Minnesota - Colorado 2:1 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)


Góly: 4. Spurgeon (Parise, Granlund), 33. Coyle (Pominville) - 34. O'Reilly (McGinn). Brankári: Kuemper - Varlamov, strely na bránku: 32:12. Diváci: 19.396.
/na zápasy 2:2/




Los Angeles - San Jose 6:3 (1:1, 3:1, 2:1)


Góly: 5. GÁBORÍK (Brown, Vojnov), 24. Williams (Richards, Muzzin), 37. Williams (Mitchell, Stoll), 40. Toffoli (Martinez, Carter), 41. GÁBORÍK (Kopitar), 59. Brown (Toffoli) - 20. Sheppard (Hannan, Hertl), 29. Nieto (Marleau), 52. Pavelski (Marleau, Boyle). Brankári: Quick - Niemi (41. Stalock), strely na bránku: 31:39. Diváci: 18.376.






Slováci v akcii:
Marián Gáborík (Los Angeles) 13:41 2 0 2 0 3 0
Tomáš Tatar (Detroit) 14:41 0 0 0 0 8 0
Zdeno Chára (Boston) 29:18 0 0 0 0 5 0
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/