Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Hokej

Boston vyhral v Montreale po predĺžení, Kings padli s Anaheimom

Gól z hokejky Matta Frasera v sieti Montrealu v štvrtom stretnutí semifinále Východnej konferecie NHL Foto: TASR/AP

Los Angeles Kings nestačila k úspechu ani asistencia slovenského útočníka Mariána Gáboríka, už štvrtá v priebehu play off.

New York 9. mája (TASR) - Hokejisti Bostonu zvíťazili vo štvrtom stretnutí semifinále Východnej konferencie zámorskej NHL na ľade Montrealu 1:0 po predĺžení a vyrovnali stav série na 2:2 na zápasy. O triumfe hostí rozhodol na začiatku predĺženia nováčik Matt Fraser.

Fraser debutoval v play off NHL, keď ho len v stredu povolali z farmy v Providence (AHL). Kapitán "medveďov" Zdeno Chára odohral vyše 24 minút, jeho krajan, obranca Andrej Meszároš, nenastúpil. V bránke domácich nedostal šancu Peter Budaj. Zápas číslo 5 je na programe v Bostone v noci na nedeľu.

V treťom súboji semifinále Západnej konferencie sa zastavila víťazná séria Los Angeles Kings, ktorí prehrali doma s Anaheimom 2:3. Domácim nestačila k úspechu ani asistencia slovenského útočníka Mariána Gáboríka, už štvrtá v priebehu play off. Los Angeles tak prerušili šnúru šiestich výhier, ktorú ťahali od otočenia série so San Jose z 0:3 na 4:3, keďže získali pre seba aj prvé dve stretnutia semifinále s Anaheimom. Ducks znížili stav v sérii na 1:2, zápas číslo 4 sa bude hrať opäť v Staples Center v noci na nedeľu.

Z nováčika hrdina

Nečakaným hrdinom Bostonu sa stal 23-ročný nováčik Fraser, ktorý vo svojom prvom zápase v play off rozhodol bezgólovú bitku v Montreale. Boston vyrovnal na 2:2 a získal späť výhodu domáceho prostredia. Diváci v Bell Centre videli výborný hokej a skvelé výkony brankárov Careyho Pricea a Tuukku Raska. Obaja predviedli viacero výborných zákrokov a obom pomohli aj bránkové konštrukcie. V predĺžení padlo rozhodnutie už po 79 sekundách a Bostonu pri víťaznom góle prialo šťastie. Price betónom vyrazil strelu Johnnyho Boychuka, puk sa od zadného plexiskla z veľkej výšky odrazil späť pred bránku, kde zapracoval Carl Söderberg a nakoniec Fraser svojim dôrazom rozsvietil červené svetlo.

"Vôbec nenachádzam slová a ani neviem ako by som opísal moje pocity. Prajem to zažiť každému mladému hokejistovi, je to niečo neskutočné. Ani si tú akciu poriadne nepamätám, všetko sa zbehlo rýchlo. Puk sa dostal pred bránku a bol som v správnom čase na správnom mieste," žiaril kanadský útočník, ktorý predtým za Dallas a Boston odohral len 27 duelov v základnej časti a strelil v nich tri góly.

Na základe štatistík agentúry Elias Sports Bureau sa Fraser stal šiestym hráčom za uplynulých 75 rokov, ktorý strelil svoj prvý gól v play off v zápase s výsledkom 1:0 po predĺžení. Pred ním sa to podarilo takisto v tohtoročnom play off 21. apríla útočníkovi Minnesoty Mikaelovi Granlundovi, v roku 1998 Andrejovi Zjuzinovi zo San Jose, v roku 2002 Ruslanovi Fedotenkovi z Philadelphie, v roku 2004 Nikovi Dimitrakosovi zo San Jose a v roku 2010 Ryanovi O'Reillymu z Colorada. Len Fraser a Dimitrakos to dokázali v debute v play off. Rask si pripísal 33 zákrokov a zaznamenal piaty shutout v kariére play off, druhý v tejto sezóne. Jeho náprotivok Price chytil 34 z 35 striel. Jeden gól medzi Montrealom a Bostonom rozhodol v play off o víťazovi desiatykrát v histórii, prvýkrát od 15. apríla 2008. Výsledkom 1:0 po predĺžení sa však skončil predtým len jeden zápas, 16. apríla 1953 rozhodol Elmer Lach v 82. sekunde predĺženia o zisku Stanleyho pohára pre Montreal. "Bol to veľký boj a nakoniec sa k nám priklonilo šťastie. Výhodu máme späť a doma chceme vyhrať," povedal hviezdny útočník Bostonu Jarome Iginla. V sérii ešte nevyhral ani jeden tím dva zápasy po sebe.

Tlak Kings na vyrovnanie nestačil

Králi z Los Angeles prerušili šesťzápasovú víťaznú sériu a podľahli doma Anaheimu 2:3. Ducks tak znížili stav série na 1:2. Slovenský útočník Marián Gáborík natiahol svoju osobnú bodovú sériu na štyri zápasy, keď v prvej tretine v presilovke prihral perfektne medzi kruhy Jeffovi Carterovi a ten vyrovnal na 1:1. Gáborík zaznamenal štvrtú asistenciu a desiaty bod v desiatom zápase play off. "Káčerov" potom dostal opäť do vedenia veterán Teemu Selänne, keď v 36. minúte využil v závere presilovky perfektnú prihrávku Nicka Bonina. Štyridsaťtriročný Fín strelil svoj 44. gól v play off. Víťaznú poistku pridal 2 minúty a 55 sekúnd pred koncom obranca Ben Lovejoy. Kings hrali v závere vabank a viac ako dve minúty to skúšali bez brankára. V poslednej minúte mal istý gól na hokejke Corey Perry, ale v momente, keď zakončoval do prázdnej bránky, tak sa mu zlomila hokejka a cieľ minul. Z následnej akcie znížil na 2:3 30,8 sekundy pred koncom tretej tretiny Mike Richards a vykresal iskierku nádeje. Vyrovnať sa však už domácim nepodarilo.

"Potrebovali sme dnes vyhrať, jednoducho sme to dnes museli," povedal Lovejoy. V bránke Ducks nastúpil od začiatku prekvapujúco Frederik Andersen, ktorý dostal prednosť pred Jonasom Hillerom. Švéd však pre zranenie dolnej časti tela duel nedochytal a v 50. minúte ho nahradil Hiller. "Prečo som postavil Andersena? Vyšiel som jednoducho zo štatistík v Stamples Centre. Jonas tu mal bilanciu 0-7, Freddie 2-0, takže som sa rozhodol pre neho," povedal tréner Anaheimu Bruce Boudreau. "Nepodali sme dnes dobrý tímový výkon a preto sme prehrali. Robili sme chyby a súper to využil. V ďalšom zápase musíme hrať lepšie," povedal autor druhého gólu Kings Richards. Nováčik Ducks Patrick Maroon bodoval v šiestom zápase v rade, čo sa predtým naposledy podarilo v roku 1993 Warrenovi Rychelovi z Los Angeles.


2. kolo play off NHL

štvrtý zápas semifinále Východnej konferencie

Montreal - Boston 0:1 pp (0:0, 0:0, 0:0 - 0:1)


Gól: 62. Fraser (Söderberg, Boychuk). Brankári: Price - Rask, strely na bránku: 33:35. Diváci: 21.273.
/na zápasy: 2:2/




Tretí zápas semifinále Západnej konferencie

Los Angeles - Anaheim 2:3 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)


Góly: 25. Carter (GÁBORÍK, Kopitar), 60. Richards (Pearson, Carter) - 5. Perry (Maroon, Getzlaf), 36. Selänne (Bonino, Lindholm), 58. Lovejoy (Cogliano). Brankári: Quick – Andersen (50. Hiller), strely na bránku: 31:22. Diváci: 18.622.
/na zápasy: 2:1/



Slováci v akcii:

Marián Gáborík (Los Angeles) 15:19 0 1 1 0 4 0
Zdeno Chára (Boston) 24:24 0 0 0 0 2 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/