Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Hokej

Saku Koivu ukončil profesionálnu kariéru

Na snímke Saku Koivu (vpravo). FOTO TASR/AP

S aktívnym hokejom sa lúči po 22 rokoch, ktoré strávil dokopy len v troch kluboch.

Helsinki 10. septembra (TASR) - Saku Koivu oznámil v stredu koniec profesionálnej hokejovej kariéry. Štvornásobný olympijský medailista v drese Fínska odohral v zámorskej NHL 18 sezón, pričom až trinásť z nich strávil v Montreale. S aktívnym hokejom sa lúči po 22 rokoch, ktoré strávil dokopy len v troch kluboch.

"Keď sa obzriem za 22 rokmi mojej kariéry najskôr vo Fínsku a následne v NHL, cítim, že som splnil, čo som mal. Už dlhšie som uvažoval o konci, teraz si však za svojím definitívnym rozhodnutím stojím," citoval oficiálny web Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) slová 39-ročného centra.

Dlhoročný fínsky reprezentant odohral v zámorskej NHL 18 sezón a bol pravidelným členom reprezentácie Suomi na väčšine vrcholných medzinárodných podujatí. "Chcem sa poďakovať Fínskej hokejovej federácii, všetkým trénerom, realizačným tímom a spoluhráčom. Bolo mi cťou reprezentovať Fínsko. Úspechy, ktoré sme spoločne dosiahli, mi dodávali sebavedomie a podporovali ma v mojich ďalších hráčskych ambíciách," uviedol Koivu, ktorý vynechal takmer celý súťažný ročník 2001/2002 pre rakovinu lymfatických uzlín.

Elitný center začínal s hokejom v TPS Turku. V roku 1993 si ho z 21. miesta v drafte vybral Montreal, ktorému zostal verný až trinásť sezón v NHL. V roku 2009 sa presťahoval do Anaheimu, kde odohral ďalších päť ročníkov. Napriek dlhoročnému pôsobeniu v profilige sa mu ani raz nepodarilo zodvihnúť nad hlavu Stanleyho pohár, získal však niekoľko individuálnych ocenení.

Oveľa väčšie úspechy dosiahol v národnom drese. Fínsko reprezentoval na siedmich svetových šampionátoch a v zbierke má jedno zlato, dve striebra a bronz. Štyrikrát hájil farby Suomi aj pod olympijskými kruhmi a z každého turnaja sa vrátil s cenným kovom. Z Lillehammeru 1994, z Nagana 1998 a rovnako aj z Vancouveru 2010 si priniesol bronz, striebro vybojoval so spoluhráčmi v Turíne 2006.