Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Hokej

Slováci na Svetovom pohári 2016 budú zrejme iba súčasťou výberu Európy

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Okrem elitnej šestice tímov USA, Kanady, Ruska, Švédska, Česka a Fínska budú na turnaji štartovať aj ďalšie dva výbery.

Toronto 18. novembra (TASR) - Slovenskí hokejisti sa na Svetovom pohári 2016 predstavia pravdepodobne iba vo výbere Európy. Organizátori podujatia, ktoré bude hostiť Toronto, oznámili predstavy o základnom formáte turnaja. Okrem elitnej šestice tímov USA, Kanady, Ruska, Švédska, Česka a Fínska budú na turnaji štartovať aj ďalšie dva výbery.

Ten prvý budú tvoriť hráči zo zvyšných európskych krajín - okrem Slovenska organizátori medzi inými spomenuli Švajčiarsko, Lotyšsko, Nemecko i Slovinsko. Zloženie druhého výberu má podľa špecializovaného portálu Yahoo dve alternatívy. Buď to budú najlepší mladí hráči zo zámorskej NHL alebo spoločné 'béčko' USA a Kanady, teda tí hráči, ktorí neprejdú záverečným sitom nominácie do A-tímov.

Stretnutie vedenia NHL, Hráčskej asociácie NHL (NHLPA) a funkcionárov Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) sa uskutočnilo v Toronte pri príležitosti prijatia nových členov Siene slávy NHL. "NHLPA zastupovali siedmi ľudia, samotnú NHL jej šéf Gary Bettman a komisár Bill Daly. Dôvodom bolo stretnutie ohľadom kempov v roku 2016 pre tímy, ktoré budú na Svetovom pohári štartovať. Išlo hlavne o úhradu réžie počas kempov a cestovania európskych tímov do zámoria. Samozrejme, reč padla aj na obsadenie siedmeho a ôsmeho miesta na tomto turnaji. Existuje niekoľko alternatív. Jednou z nich je účasť reprezentačných tímov, ktoré vyberie NHLPA, druhou zase európsky výber a výber mladých zámorských hviezd. Nič nie je ale definitívne a konečný verdikt padne v januári budúceho roka po Zápase hviezd NHL. Organizátorom podujatia je hráčska asociácia a práve jej predstavitelia rozhodnú o tom, kto obsadí zvyšné dve miesta," povedal pre hockeyslovakia.sk prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Igor Nemeček, ktorý sa na rokovaniach zúčastnil z pozície člena exekutívy IIHF.

Organizátori údajne pôvodne uvažovali aj o kvalifikačnom podujatí, ktoré by určilo ďalšie dve krajiny, nenašli by však priestor v termínovej listine. Rovnako padla idea uskutočniť niektoré zápasy SP v Montreale.

Svetový pohár sa naposledy uskutočnil v roku 2004, šesticu najlepších vtedy doplnilo aj Nemecko a Slovensko. Slováci v "severoamerickej" skupine prehrali všetky tri zápasy, postupne nestačili na Kanadu, USA a Rusko. Vo štvrťfinále potom podľahli Kanade 0:5.