Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Slovák, ktorý pripravuje slovenské aj svetové hokejové hviezdy

Na snímke športový fyzioterapeut Dušan Benický, ktorý sa staral aj o prípravu Pavla Demitru. Foto: TASR/Daniel Veselský

Tréningové centrum v kanadskom Vancouveri, ktoré patrí Slovákovi Dušanovi Benickému, víta každoročne v príprave pred sezónou slovenských hokejistov, ale aj hokejistov z NHL a Európy.

Vancouver 15. júla (TASR) - Dočasným domovom pre viacerých hokejistov zo Slovenska býva počas roka mesto Vancouver na západnom pobreží Kanady. Najčastejšie tam absolvujú letnú prípravu pred novou sezónou, založenú na inovatívnych prístupoch, s ktorými pracuje tréningové centrum slovenského rodáka - Dušana Benického.

Tréningový proces, ktorý realizuje vo Vancouveri s hokejistami z NHL, ale aj hráčmi zo Slovenska a iných európskych krajín, sa začína tradične vstupnou analýzou. Tá zvykne odhaliť ich silné, no predovšetkým slabšie stránky, od čoho sa následne odvíjajú ďalšie fázy, spravidla niekoľko týždňov trvajúceho tréningu.

Za neuspokojivými výsledkami niektorých hokejistov sa podľa Benického slov skrýva napríklad naštrbené sebavedomie, zlé návyky pri korčuľovaní, slabšie brušné svaly majúce vplyv na úspešnosť pri súbojoch i "miešaní" puku, ďalej je to nesprávne zapájanie viacerých svalových partií pri balansovaní na ľade či nemenej dôležité detaily, akými sú napríklad nevhodné viazanie a brúsenie korčulí.

Zlé tréningové postupy a zlé návyky hokejistov

Na snímke športový fyzioterapeut Dušan Benický, ktorý sa stará o našich hokejistov aj zahraničných hokejistov.
Foto: TASR/Daniel Veselský
"Zlé tréningové postupy a následné zlé návyky hokejistov sa často podpisujú aj pod ich zranenia. Najčastejšie ich trápia triesla. Sú však hráči, ktorí sa správnymi návykmi po absolvovaní špeciálneho tréningu dokázali postupne odlíšiť od ostatných. Stali sa silnejšími, výkonnejšími, vedia umiestňovať puk tam, kde chcú a vyhýbajú sa zraneniam. Viackrát som zažil, ako sa v tejto súvislosti stali z priemerných hráčov superhviezdy," uviedol Benický pre TASR.

Tréningový proces aplikovaný v jeho Hockey Performance Centre pozostáva zvyčajne z viacerých častí. Nezriedka ide o kombináciu posilňovacích cvikov v telocvični, korčuľovania na špeciálnom trenažéri s názvom skatemill, klasických hokejových zápasov, ale aj jogy, ktorá čiastočne súvisí okrem fyzickej aj s mimoriadne dôležitou - psychologickou prípravou. Správne návyky na ľade pomáha upevňovať pri tréningu Benického zverencov nezriedka aj profesionálny krasokorčuliar.

Benický emigroval v 80. rokoch do Kanady

Slovenský rodák je súčasťou hokejového sveta v zámorí od 80. rokov minulého storočia po tom, čo emigroval do Kanady. Počas svojej kariéry spolupracoval s viacerými hviezdami z NHL - Petrom Bondrom, Igorom Larionovom, Jiřím Šlégrom, Cliffom Ronningom, Mikeom Pecom, Brettom Hedicanom, Claudeom Lemieuxom či Tomášom Vokounom. Svoje skúsenosti odovzdával aj slovenskej hokejovej reprezentácii v časoch, keď ju trénoval Ján Filc. V uplynulých rokoch pracoval s viacerými hráčmi, ktorí sa následne dostali do 1. kola NHL draftu, kde figurovali na popredných pozíciách.

Vo vancouverskom tréningovom centre sa stretli v uplynulých dňoch hokejové talenty z viacerých krajín, medzi nimi aj obranca Slovana Bratislava Ján Brejčák a mladý útočník Tomáš Mikúš, ktorého kariéra bude po odchode zo Slovana pokračovať vo fínskom klube Hokki Kajaani.

Na snímke športový fyzioterapeut Dušan Benický, ktorý sa stará o našich hokejistov aj zahraničných hokejistov.
Foto: TASR/Daniel Veselský


"Ja som troška zaostával v miešaní puku, no po absolvovaní tréningu sa to zlepšilo. Posilnil som brušné svalstvo, zlepšila sa stabilita na ľade, teším sa preto do novej sezóny, cítim, že mi pôjde všetko ľahšie. Prebrali sme s trénerom v Kanade zároveň nejaké veci o vnútornom myslení pri krízových situáciách, teším sa, ako to budem aplikovať pri hre," priblížil Brejčák pre TASR.

Mikúš sa do kanadského tréningového centra vrátil po niekoľkoročnej prestávke. "Som rád, že som mohol opätovne skombinovať klasickú kondičnú prípravu zo Slovenska so špecifickou prípravou v réžii Dušana Benického. Dokopy si myslím, že to dá super výsledok a že to budem cítiť v sezóne."