Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Slovenskí hokejisti doma nestačili na Fínov, prehrali 0:3

Na snímke radosť hokejistov Fínska po strelení gólu v prvom z dvoch prípravných zápasov proti reprezentácii Slovenska v rámci 3. kola Euro Hockey Challenge v Košiciach 24. apríla 2014. Foto: TASR/František Iván

Zverenci Vladimíra Vůjteka si tak vo vzájomnej bilancii nepripísali šieste víťazstvo a budú si musieť na neho ešte počkať.

Košice 24. apríla (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti si pripísali počas záverečnej prípravy na májové MS tretiu prehru, keď vo štvrtok v Košiciach podľahli Fínsku 0:3. Fíni mali od začiatku stretnutia navrch, boli predovšetkým pohyblivejší i agresívnejší v osobných súbojoch a Slovákom znepríjemňovali "život" už v ich obrannom pásme. Vo fínskom drese sa blysol gólom a asistenciou 19-ročný talentovaný útočník Teuvo Teräväinen z tímu Rockford IceHogs (AHL), ktorý v základnej časti prebiehajúcej sezóny NHL odohral aj tri zápasy v drese obhajcu Stanleyho pohára Chicaga Blackhawks.

Zverenci Vladimíra Vůjteka si tak vo vzájomnej bilancii nepripísali šieste víťazstvo a budú si musieť na neho ešte počkať. Najbližšiu príležitosť budú mať už v sobotu o 17.00 v Poprade, keď odohrajú druhý duel v rámci 3. kola Euro Hockey Challenge.





Euro Hockey Challenge

Slovensko - Fínsko 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)



Góly: 8. Keränen (Teräväinen, Pakarinen), 15. Hytönen (Immonen, Hietanen), 45. Teräväinen (Keränen). Rozhodovali: Baluška, Kubuš - M. Korba, Rovenský, vylúčenia: 3:4 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 8347 divákov - vypredané.

Slovensko: Janus - Sloboda, Ďaloga, Marinčin, Mihálik, Valach, Švarný, Deyl, Brejčák - Šatan, J. Mikúš, Nagy - Miklík, Marcinko, Tybor - Bartek, Špirko, Réway - Bakoš, Bulík, P. Zuzin

Fínsko: Saros - Hietanen, Mäntylä, Karalahti, Korpiraki, Taimi, Lindell, Kivistö, Marttinen - Hytönen, Immonen, Tuppurainen - Pakarinen, Teräväinen, Keränen - J. Sallinen, T. Sallinen, Huhtala - Pöysti, Wirtanen, Savinainen


Priebeh zápasu

O prvý rozruch stretnutia sa postarali slovenskí reprezentanti po strele Tybora, ktorou prinútil Sarosa k zákroku. Na opačnej strane preveril Janusa o minútu neskôr Wirtanen. Slováci si ďalšiu príležitosť vypracovali v 5. minúte počas presilovej hry piatich proti štyrom, Švarný napriahol od modrej čiary, nechal však vyniknúť fínskeho brankára. Dobre korčuľujúci Fíni sa dostali do vedenia v 8. minúte, keď Keränen strelou z ľavej strany prekvapujúco prekonal Janusa - 0:1. Severania ožili a už o minútu neskôr nebezpečne pálil spomedzi kruhov Tomi Sallinen. O ďalší vzruch pred slovenskou bránkou sa postaral v 14. minúte spoluhráč Ladislava Nagya z Jokeritu Helsinki obranca Karalahti, ktorý tvrdou strelou od modrej čiary poriadne natiahol Janusa. Ten sa musel poriadne obracať aj po Huhtalovej strele v 15. minúte, keď predviedol dobrú prácu betónom. O dve minúty neskôr pohrozili aj Slováci po Réwayom zakončení a najmä strele Bulíka, ktorý natiahol Sarosa. V závere tretiny mali Fíni k dispozícii presilovku, ale nič z nej nevyťažili.
Na snímke uprostred hráč Slovenska Radoslav Tybor, vpravo hráč Fínska Tomi Sallinen a vľavo jeho spoluhráč Tommi Taimi bojujú o puk v prvom z dvoch prípravných zápasov medzi reprezentáciami Slovenska a Fínska v rámci 3. kola Euro Hockey Challenge v Košiciach 24. apríla 2014.
Foto: TASR/František Iván

Vstup do druhej tretiny mali lepší hráči Fínska, už v 22. minúte mohol zvýšiť ich vedenie Hytönen, ktorý sa ocitol sám pred Janusom, slovenský gólman jeho strelecký pokus vyrazil. O tri minúty neskôr si z ľavej strany nakorčuľoval Pakarinen, ale v ideálnej pozícii mieril tesne vedľa. Na opačnej strane zahodil najväčšiu šancu Slovenska Réway, keď bekhendovým zakončením vyzval Sarosovu lapačku k zákroku. Preťažená slovenská defenzíva kopila chyby, v 26. minúte nebezpečne pálil obranca Taimi, po ňom v 28. minúte ešte neprekonal Janusa ani Mäntylä. V 31. minúte už namieril presne Hytönen, ktorý švihom šikovne vypálil spoza slovenského beka a upravil na 0:2. V ďalšom priebehu druhej dvadsaťminútovky mali navrch zverenci Erkka Westerlunda, ktorí napádali svojho súpera už v jeho obrannom pásme, vytvárali si tlak i viacero dobrých príležitostí.



Tretie dejstvo otvorila šanca Tuppurainen, jeho rýchlo únik z pravej strany Janus s problémami zneškodnil. V 43. minúte po prihrávke Réwaya pohrozil na opačnej strane Špirko, po ňom o minútu neskôr v skrumáži pred fínskou bránkou i Peter Zuzin a vzápätí sa ocitol v dobrej streleckej pozícii i Nagy, ktorý nenamieril presne. Nemohúcnosť Slovákov podčiarkol na začiatku 46. minúty tretím gólom v Janusovej sieti Teräväinen - 0:3. Slovenský výber sa v závere zápasu pokúšal o zaznamenanie čestného úspechu, najbližšie k nemu bola prvá formácia vedená Mikúšom s Nagyom a Šatanom, ale fínsky gólman podržal svoj tím a zaknihoval čisté konto.

Hlasy po zápase

Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Videli sme zaujímavý rýchly hokej, v ktorom bolo lepšie fínske družstvo. Lepšie bolo najmä v druhej tretine počas dvanástich minút, inak sme s ním hrali vyrovnanú partiu. Väčšia suverenita Fínov sa ukázala v koncovke."



Tomáš Marcinko, center SR: "Myslím si, že najmä na začiatku druhej tretiny sme prestali korčuľovať a vtedy nás Fíni prevýšili. Inak to bol celkom vyrovnaný zápas, i keď sme ho prehrali o tri góly a aj to o niečom svedčí. Ak by sme premenili šance, ktoré sme mali, tak to mohlo byť úplne iné."

Ladislav Nagy, útočník SR: "Hralo sa mi zle, mal som ťažšie nohy. V tretej tretine som sa začal cítiť lepšie, ale nebolo to ono. Dúfam, že v Poprade to bude lepšie."

Martin Réway, útočník SR: "Mali sme tam nejaké príležitosti, no nevyužili sme ich a v závere bola škoda, že naša päťka nedala nejaký gól, aby sme to zdramatizovali. Musíme sa z toho poučiť a verím, že v sobotu sa výkon zlepší."

Erkka Westerlund, tréner Fínska: "Bolo veľmi príjemné hrať na Slovensku pred vypredanou halou. Odohrali sme veľmi dobré stretnutie z pohľadu obrany a zachytal nám aj veľmi dobre brankár."