Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Hokej

Slováci majú skalp Kanady, v Mníchove skóroval aj debutant Rác

Na snímke gólová radosť slovenských hokejistov, zľava Marek Viedenský, Martin Bakoš, strelec gólu Juraj Mikuš a Vladimír Dravecký v hokejovom zápase na Nemeckom pohári medzi Slovenskom a Kanadou 7. novembra 2014 v Mníchove. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenská reprezentácia sa mohla oprieť o skvelý výkon brankára Konráda.

Mníchov 7. novembra (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili vo svojom úvodnom zápase na Nemeckom pohári 2014, keď v si piatkovom stretnutí poradili s výberom Kanady 4:1.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka sa ujali vedenia v 16. minúte počas presilovky vďaka šikovnému teču Juraja Mikuša a po dvoch tretinách viedli 2:0, druhý gól pridal Deyl. Kanade síce v 42. minúte strelil kontaktný gól, no na ten okamžite a v oslabení odpovedal Lapšanský. Na 4:1 upravil po peknom prečíslení Rác, ktorý tak dosiahol gól v premiérovom vystúpení v národnom drese.

Slovákov čaká v sobotu o 16.30 h duel s domácim výberom a svoje účinkovanie na turnaji zakončia v nedeľu o 13.15 súbojom proti Švajčiarsku.

Kanada - Slovensko 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)



Góly: 42. DuPont (Reinprecht) - 16. Mikuš (Deyl), 39. Deyl (Dravecký), 42. Lapšanský (Lušňák), 53. Rác (Lušňák). Rozhodcovia: Aicher, Vogl - Höfer, Kohlmüller (všetci Nem.), vylúčení: 4:5 na 2 min., presilovky: 1:1, oslabenia: 0:1.

Zostavy:

SR:
Konrád – Valach, Mikuš, Deyl, Švarný, Bokroš, Kozák, Jánošík, Kotvan – Bakoš, Viedenský, Dravecký - J. Sýkora, Marcinko, Tománek - T. Sýkora, Cingel, Lapšanský – Rác, Lušňák, Dej – Bortňák

Kanada: Caron - Roy, Festerling, Regehr, Raymond, DuPont, Fraser, Westcott - Dixon, Ch. Abbott, C. Abbott - Hollway, Clark, Buck - Reddox, Aulin, Hamill - Reinprecht, Pettinger, James - Greentree


Skvelý Deyl

Na snímke gól, vpravo prekonaný brankár Sebastien Caron, vľavo Richard Regehr (obaja Kanada), gól strelil Juraj Mikuš (na sn. nie je) v hokejovom zápase na Nemeckom pohári medzi Slovenskom a Kanadou 7. novembra 2014 v Mníchove.
Foto: TASR/Martin Baumann
Lepší štart do zápasu mali slovenskí reprezentanti, ktorí boli aktívnejší a v úvode si vypracovali zopár menších šancí. V 3. minúte poslal Kozák propagačnú strelu na Carona, kanadský brankár musel vzápätí riešiť oveľa nebezpečnejší pokus Deja z pravého kruhu, ktorý vyrazil lapačkou. V úvodnom dejstve videli diváci svižný hokej a hra sa prelievala zo strany na stranu. Prvé prerušenie prišlo až vo 4. minúte. Kanada prvýkrát vážnejšie pohrozila v 6. minúte, Konrád zasahoval po akcii Hamilla s Aulinom. Na druhej strane mohol otvoriť skóre Dravecký, ktorý vystrelil hneď po buly spomedzi kruhov, no netrafil bránku. Ani jedno mužstvo si však nevedelo vytvoriť stopercentné šance, chýbali nápadité kombinácie a na oboch stranách bolo dosť nepresností. Kanada mala blízko ku gólu po chybe súperovej obrany, no Reddox zblízka napálil len žŕdku. Rozhodcovia si ešte celú situáciu overili na videozázname, gól nebol. O minútu neskôr sa však už skóre zmenilo. Vůjtekovi zverenci využili hneď prvú presilovku na turnaji, keď Mikuš pred brankárom šikovne tečoval strelu Deyla - 0:1.

Úradovanie Konráda

Na snímke vyhlásený najlepší hráč Slovenska v zápase s Kanadou brankár Branislav Konrád v hokejovom zápase na Nemeckom pohári medzi Slovenskom a Kanadou 7. novembra 2014 v Mníchove.
Foto: TASR/Martin Baumann
"Javorové listy" sa dostali vo väčšieho tlaku až v druhej tretine počas presilovky pri vylúčení Cingela. Na Konráda vyslali niekoľko striel, no chýbala im presnosť i razancia. Slováci mohli ísť do dvojgólového vedenia v 27. minúte, Marcinko vysunul do samostatného úniku Tománka, no ten si nespracoval puk a k zakončeniu sa nedostal. Vzápätí predviedli krásnu rýchlu akciu na jeden dotyk Pettinger, Aulin a Hamill, Konrád výborne zasiahol a ďalšie úspešné zákroky pridal v nasledujúcich minútach, keďže Kanaďania zintenzívnili forčeking, pritvrdili v osobných súbojoch a častejšie sa dostávali do zakončenia. V 32. minúte to však prehnal s hrubosťou Reddox a išiel na trestnú. Nasledujúce minúty tak patrili hráčom v modrých dresoch. Počas presilovky boli blízko ku gólu J. Sýkora a po dorážkach Tománek i Cingel, no Caron svojich spoluhráčov podržal. V 36. minúte Švarný opäť výborne vysunul do úniku Tománeka, ten si ale opäť puk nespracoval a tak zo stopercentnej šance nebolo nič. Na druhej strane nepochodil v tutovke Reddox. Slováci stihli v druhej tretine pridať ďalší gól. V 39. minúte vypálil z pravého kruhu Deyl a zvýšil na 2:0.

Gól nováčika Ráca

Záverečná tretina mala rýchly spád. Najprv DuPont využil vyše minútu a pol dlhú dvojnásobnú presilovku, no vzápätí sa presadili aj Slováci pri dohrávanom oslabení o jedného hráča. Vyšiel im rýchly brejk Lušňáka s Lapšanským, ktorý pomedzi Caronove betóny upravil na 3:1. Ďalšie minúty už patrili slovenským reprezentantom a ich výkon prikrášlil v 53. minúte po peknej akcii Rác - 4:1. Premiérový zásah reprezentačného debutanta bol bodkou za všetkým podstatným v otváracom zápase turnaja.

Na snímke slovenskí hokejisti, zľava Rastislav Dej, Roman Rác, ktorý pri svojom debute za Slovensko strelil svoj premiérový gól a Adam Jánošík v hokejovom zápase na Nemeckom pohári medzi Slovenskom a Kanadou 7. novembra 2014 v Mníchove.
Foto: TASR/Martin Baumann


Fotogaléria zo zápasu Kanada - SR na Nemeckom pohári




Hlasy po zápase:

Vladimír Vůjtek, tréner SR: "S výsledkom som spokojný, ale i naša hra bola dobrá. Aj keď bola nevyrovnaná a nie všetci hráči žiarili, no všetci bojovali a prejavilo sa to na výsledku. Vynikajúci bol brankár Konrád a výborne zahrala aj obrana. Mysleli sme si, že tam bude najviac problémov, hráči nie sú medzinárodne ostrieľaní, no zhostili sa toho výborne."

Roman Rác, strelec štvrtého gólu Slovenska: "Bol to super zápas. Hlavné je, že sme vyhrali a ešte k tomu som dal aj ten gól, takže výborné pocity. Paťovi Lušňákovi som sa poďakoval, bola to krásna nahrávka, a aj za puk, ktorý mi zobral."

Ivan Švarný, kapitán Slovenska: "Kanaďania sa dostávali do našej tretiny, no my sme to zodpovedným výkonom posielali všetko dopredu. Útočníci išli do brejkov a dali z nich góly. V závere sme si to postrážili. Pred zápasom som chalanom povedal, aby sme do toho išli s rešpektom a nie s obavou a aby sme išli do každého striedania naplno. Myslím si, že to všetci splnili."

Radek Deyl, obranca a strelec druhého gólu SR: "Nastúpiť za národné mužstvo je vždy česť. Tešil som sa na tento zápas. Nevedel som, čo ma čaká, pretože tých hráčov z Kanady veľmi nepoznám. Jazdili, boli silní, rýchli a myslím si, že to bol dobrý zápas. Bol to môj prvý gól v reprezentácii, ja ich veľa nedávam, takže samozrejme potešil."

Branislav Konrád, brankár a najlepší hráč SR: "Víťazstvo teší, svoj výkon hodnotím dobre. Plnili sme to, čo sme si povedali na 99 percent. V obrane sme hrali výborne, útočníci sa vracali, čakali sme ich v strednom pásme, chodili sme na brejky a dávali sme góly. Dali sme štyri, čo je proti Kanade dosť a to nás naozaj teší."