Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Hokej

Vůjtek si chce preveriť nováčikov na Nemeckom pohári

Na snímke tréner Vladimír Vůjtek. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na prvá reprezentačnej previerke sa už začne boj o miestenky na MS v Česku, ktoré sú lákadlom pre každého hráča.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti vo štvrtok dopoludnia odcestovali na prvú hernú previerku sezóny 2014/2015. Tréner Vladimír Vůjtek zobral na Nemecký pohár do Mníchova medzinárodne neskúsený tím a hlavným cieľom tak bude preveriť si schopnosti mladších hráčov a ich prínos pre budúcnosť národného tímu.

Do Bavorska odcestovalo dovedna 24 hokejistov - dvaja brankári, ôsmi obrancovia a 14 útočníkov. Hlavný kouč musel v posledných dňoch urobiť niekoľko vynútených zmien, pre zranenia vypadli brankár Július Hudáček, obranca Marek Ďaloga a útočník Dávid Skokan, ich miesta zaujali Marek Čiliak z Komety Brno, Tomáš Bokroš z Trenčína a útočník HK Poprad Tomáš Sýkora. "Za tie roky som si už na vynútené zmeny zvykol. Veril som, že sa z poslednej nominácie veľa chalanov neospravedlní, pretože sú hlavne zo slovenskej a českej ligy a títo hráči chcú reprezentovať, chcú si urobiť meno na medzinárodnej scéne. Bohužiaľ, zraneniam sa nikto nevyhne," uviedol tréner.

Do Nemecka cestuje až sedem nováčikov (Adam Jánošík, Oldřich Kotvan, Lukáš Kozák, Dalibor Bortňák, Roman Rác, Lukáš Cingeľ a Bokroš), pričom viac ako desať štartov v najcennejšom drese majú na konte iba jedenásti hráči z kádra. "Náš výber nie je až tak mladý, ale je medzinárodne neskúsený. Od našej účasti na turnaji očakávam dobrý pohyb, agresivitu, hru v osobných súbojoch, ich vyhrávanie a taký živý hokej. Chceme, aby mladší hráči ukázali čo v nich je. Pre nás nemá príliš zmysel ťahať na tieto turnaje 35-ročných. Uvidíme, ako sa títo mladší chlapci uplatnia. Veríme, že sa niektorí v medzinárodnom hokeji chytia a že ich zoberieme aj na ďalšie turnaje a budeme s nimi počítať. Ak sa chytia, môžu ďalších päť či sedem rokov reprezentovať Slovensko."

Najväčšou slabinou slovenského výberu v Mníchove môže byť neskúsená obrana. "Samozrejme, je nová a mladá. Ťažko povedať, ako sa prejaví na medzinárodnom poli. U obrancov sú chyby vždy vidieť. Musia sa vyrovnať s psychikou," uviedol tréner.

Brankárske úlohy si v Mníchove podelia Čiliak a Branislav Konrád z Trenčína. V mužstve figuruje osem hokejistov zo slovenskej extraligy, KHL zastupuje iba Ivan Švarný. Tridsaťročný obranca je so 79 štartmi najskúsenejším vo výbere a tréneri si ho preto zvolili aj za kapitána. K oporám výberu by mohli patriť aj ostrieľaný extraligový kanonier Roman Tománek, či Marek Viedenský, ktorému sa darí vo fínskom HPK Hämmeenlinna: "Hral dobre už na majstrovstvách sveta ako neznámy chalan a vedeli sme, že v tom bude pokračovať. V Európe hrá pravidelne na rozdiel od zámoria, čo mu dosť prospelo. Zbiera body a myslím, že bude patriť k oporám."

Prvým súperom Kanada

Prvým súperom Slovákov v mníchovskom Olympijskom parku bude výber Kanady, s ktorým si zmerajú sily v piatok 7. novembra o 16.30 h. Nasledujúci deň vyzvú Vůjtekovi zverenci domácu reprezentáciu (16.15 h). Účinkovanie na Nemeckom pohári uzavrú v nedeľu 9. novembra o 13.15 h súbojom proti Švajčiarsku. "Kanada a Nemecko majú podobné hokejové štýly. Švajčiarsko by malo hrať viac technický hokej," stručne komentoval súperov Vůjtek.

Viac sa o nich rozhovoril Juraj Valach: "Sú to tímy s veľmi podobným štýlom hokeja. Aj väčšina kanadských reprezentantov hrá v nemeckej či švajčiarskej lige. Budú to zápasy založené na dobrej defenzíve, silový hokej s množstvom osobných súbojov, bude to o korčuľovaní. Ak však budeme hrať svoju hru a pridáme k nej ešte tú našu slovenskú šikovnosť, tak by sme turnaj mali zvládnuť."

Na prvá reprezentačnej previerke sa už začne boj o miestenky na MS v Česku, ktoré sú lákadlom pre každého hráča. Aj keď sa v Mníchove nezúčastnia hráči z KHL, ktorá počas turnaja nemá pauzu, viacero hokejistov si môže vytvoriť dobré predpoklady na to, aby v máji v Ostrave nechýbali. "Turnaj beriem ako prípravu pred majstrovstvami sveta. Je to dobrá skúška, čakajú nás kvalitné tímy. Verím, že to bude dobré, že potvrdím výkony z minulej sezóny," pokračoval obranca Slavie Praha.

Rovnaký názor zdieľa aj útočník Martin Bakoš z Liberca: "Každý zápas v reprezentácii je šanca ukázať sa a dokázať trénerovi, že do tímu patrím. Ideme tam s mladým tímom a na turnaji môžeme prekvapiť. Uvidíme, ako nám to pôjde."

Vůjtekovi zverenci si chcú v Mníchove napraviť reputáciu, keďže na vlaňajšej edícii turnaja obsadili posledné štvrté miesto. Vtedy zdolali iba neskorších víťazov podujatia - výber USA 4:3 po predĺžení a nájazdoch.

Slováci proti Kanada s Konrádom

Slovenský tím absolvoval pred úvodným tréningom v dejisku turnaja fotenie na informačnú kocku a na ľade strávil následne deväťdesiat minút. V bránke by mal proti Kanade v piatok stáť Branislav Konrád. „Taká bola dohoda s trénerom, že turnaj odštartujem v bránke ja, v sobotu bude proti Nemecku chytať zase Marek. Kto odchytá posledný zápas proti Švajčiarom, bude následne na tréneroch. Je česť byť v reprezentácii a nám sem dvere otvorila aj skutočnosť, že KHL sa neprerušila. Za seba poviem, že určite na ľade odvediem všetko, čo bude v mojich silách,“ povedal pre oficiálnu stránku Slovenského zväzu ľadového hokeja hockeyslovakia.sk Konrád, ktorý odchytal doteraz za Slovensko 5 zápasov.

Čerešňáka trafil do oka puk

Smoliarom bol na prvom tréningu obranca Peter Čerešňák, ktorého trafil rovno do nosa tečovaný puk a 21-ročný bek musel predčasne opustiť ľad a v sprievode lekára Jána Grauzela navštíviť jednu z mníchovských nemocníc, kde podstúpil röntgenové vyšetrenia.
Káder SR na Nemecký pohár 2014:

brankári - Marek Čiliak (HC Kometa Brno/ČR), Branislav Konrád (Dukla Trenčín)

obrancovia - Peter Čerešňák (HC Vítkovice/ČR), Tomáš Bokroš (Dukla Trenčín), Adam Jánošík (HC Košice), Oldřich Kotvan (HC Zlín/ČR), Lukáš Kozák (Dukla Trenčín), Juraj Mikuš (Sparta Praha/ČR), Ivan Švarný (Dinamo Minsk/KHL, Biel.), Juraj Valach (Slavia Praha/ČR)

útočníci - Martin Bakoš (Bílí Tygři Liberec/ČR), Dalibor Bortňák (Hkm Zvolen), Lukáš Cingeľ (Sparta Praha/ČR), Rastislav Dej (HK Hradec Králové/ČR), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec/ČR), Adam Lapšanský (HC Košice), Patrik Lušňák (Junosť Minsk/Bielorus.), Tomáš Marcinko (HC Pardubice/ČR), Roman Rác (HC Olomouc/ČR), Tomáš Sýkora (HC Poprad), Ján Sýkora (HC Plzeň/ČR), Roman Tománek (HK Nitra), Michael Vandas (HC Vítkovice/ČR), Marek Viedenský (HPK Hämmeenlinna/Fín.)

Program turnaja:

piatok 7. novembra: Kanada - Slovensko (16.30), Nemecko - Švajčiarsko (20.00)
sobota 8. novembra: Nemecko - Slovensko (16.15), Švajčiarsko - Kanada (19.45)
nedeľa 9. novembra: Slovensko - Švajčiarsko (13.15), Kanada - Nemecko (16.45)