Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Hokej

Slovákov na úvod otestujú Rusi, kapitánom bude Šatan

Z tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie 10. apríla 2014 v Bratislave. Na snímke Miroslav Šatan. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Prvým vážnym testom schopností jeho tímu bude favorizovaná zborná, ktorá veľmi túži odčiniť na MS neúspech z vlaňajšieho šampionátu a najmä z februárových domácich ZOH.

Bratislava 10. apríla (TASR) - Slovenskí hokejisti odštartujú sériu prípravných stretnutí pred májovými MS v Minsku v piatok, keď na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave privítajú o 17.00 h reprezentáciu Ruska. Druhý vzájomný duel so zbornou v rámci Euro Hockey Challenge je na programe v nedeľu (takisto 17.00).

Tréner SR Vladimír Vůjtek má v kádri dokopy 28 hráčov, medzi nimi aj skúseného Miroslava Šatana. Držiteľ všetkých štyroch slovenských medailí z MS sa vrátil do národného tímu po takmer roku, naposledy reprezentoval svoju krajinu na vlaňajšom svetovom šampionáte v Helsinkách. Jediným nováčikom v kádri je 19-ročný útočník Mário Lunter z Banskej Bystrice, ktorý dosial zbieral reprezentačné štarty len na mládežníckej úrovni. Oproti minulotýždňovému sústredeniu v Banskej Bystrici pribudol do mužstva pred zápasmi s Ruskom aj brankár Ján Laco, ďalej obrancovia Peter Čerešňák, Vladimír Mihálik a útočníci Michel Miklík a Patrik Lušňák. Zdravotne sa dávajú do poriadku Ján Brejčák a Radoslav Tybor, ktorí predtým nedokončili bystrický kemp.

Vůjtek počas záverečnej prípravy ešte očakáva príchod niekoľkých hráčov z finišujúcich európskych líg. Z NHL však podľa všetkého veľa posíl nepríde a tak na MS musí počítať najmä s hokejistami súčasného kádra. "Nominovaní hráči budú kostrou tímu, ktorý sa predstaví na šampionáte. V domácej extralige ani v zahraničných ligách nám už totiž veľa hráčov nehrá a zatiaľ nie je isté, či niekto príde zo zámoria. Musíme sa spoliehať na mužstvo, ktoré máme tu," uviedol reprezentačný tréner.

Prvým vážnym testom schopností jeho tímu bude favorizovaná zborná, ktorá veľmi túži odčiniť na MS neúspech z vlaňajšieho šampionátu a najmä z februárových "domácich" ZOH. V oboch prípadoch vypadla vo štvrťfinále, pričom najmä vyradenie s Fínmi v Soči po prehre 1:3 ruský národ veľmi bolelo. Premiéru na striedačke absolvuje v Bratislave Olegs Znaroks, ktorý nahradil vo funkcii Zinetulu Biľaletdinova. Ostrieľaný lotyšský odborník dáva v reprezentácii šancu viacerým novým menám.

"Rusi majú veľký výber hráčov. Neprídu im síce také hviezdy ako Alexander Radulov či Iľja Kovaľčuk, ale stále majú v kádri množstvo skvelých hokejistov. Oni sú schopní postaviť tri kvalitné tímy. Budú určite silní. Bol by som rád, keby sa nám s nimi podarilo odohrať vyrovnanú partiu," zaželal si tréner Vůjtek.

Do slovenskej bránky sa v piatok postaví Jaroslav Janus, brankár Slovana má súperových hráčov dobre zmapovaných zo súbojov v KHL. "Rusi majú vynikajúci tím. Po tom, čo sa im zranili dvaja kľúčoví hráči Kovaľčuk a Radulov, sa nebudú až tak spoliehať na hviezdy a kvalitu rozložia do viacerých útokov. Mužstvo im budú ťahať všetky štyri lajny. Majú nového trénera a kopec nových hráčov, ale určite sa dobre pripravia. Neúspech zo zimnej olympiády zo Soči budú chcieť na majstrovstvách určite odčiniť." Mimo zostavy zostanú v piatok určite obranca Vladimír Mihálik a útočník Radoslav Tybor. "Mihálik má zdravotné problémy a Tybor trénoval len na suchu. V deň zápasu sa ešte rozhodneme koho postavíme z trojice Skokan – Lušňák – Lunter. Kapitánom tímu bude Miroslav Šatan," povedal Vůjtek pre web SZĽH.

Slováci majú s Rusmi negatívnu zápasovú bilanciu. V doterajšej samostatnej histórii sa stretli s nimi 27-krát, pričom vyhrali osem duelov, päťkrát remizovali a 14-krát prehrali pri celkovom skóre 72:82. Najpamätnejší súboj odohrali na MS 2002 v Göteborgu, kde vo finále zdolali zbornú vďaka "zlatému" gólu Petra Bondru 100 sekúnd pred koncom 4:3 a získali dosiaľ jediný titul majstra sveta. Posledný vzájomný duel sa uskutočnil 16. februára v základnej skupine ZOH v Soči, Vůjtekovi zverenci v ňom vydolovali bod po prehre 0:1 po samostatných nájazdoch. Bravúrny výkon vtedy podal v slovenskej bránke Ján Laco. Opora Donbassu Doneck by mala podľa predbežnej dohody chytať v nedeľňajšom druhom prípravnom dueli.

Na snímke trénerská dvojica Vladimír Vůjtek (vľavo) a asistent Peter Oremus.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Káder SR pred dvojzápasom s Ruskom (11. a 13. apríla):

brankári - Július Hudáček (HC ČSOB Pardubice/ČR), Jaroslav Janus (Slovan Bratislava/KHL), Ján Laco (Donbass Doneck, Ukr./KHL)

obrancovia - Ján Brejčák (Slovan Bratislava/KHL), Peter Čerešňák (Dukla Trenčín), Marek Ďaloga (HC ČSOB Pardubice/CR), Vladimír Mihálik (Slovan Bratislava/KHL), Karol Sloboda, Richard Stehlík (obaja HC Vítkovice/ČR), Martin Štajnoch (Slovan Bratislava/KHL), Ivan Švarný (Medveščak Záhreb, Chor./KHL), Juraj Valach (Slavia Praha/ČR)

útočníci
- Martin Bakoš (Slovan Bratislava/KHL), Martin Bartek, Tomáš Bulík (obaja Bílí Tygři Liberec/ČR), Marcel Haščák (Dinamo Riga, Lot./KHL), Adam Lapšanský (HK Poprad), Mário Lunter (HC'05 Banská Bystrica), Patrik Lušňák (ŠHK 37 Piešťany), Michel Miklík, Juraj Mikúš (obaja Slovan Bratislava/KHL), Ladislav Nagy (Jokerit Helsinki/Fín.), Dávid Skokan (Slavia Praha/ČR), Miroslav Šatan (Slovan Bratislava/KHL), Rastislav Špirko (Spartak Moskva, Rus./KHL), Andrej Šťastný (Slovan Bratislava/KHL), Radoslav Tybor (HC ČSOB Pardubice/ČR), Peter Zuzin (HKM Zvolen)

Program prípravy slovenskej reprezentácie pred MS v Minsku:

Euro Hockey Challenge

piatok 11. apríla: SR - Rusko (Bratislava, 17.00)

nedeľa 13. apríla: SR - Rusko (Bratislava, 17.00)

štvrtok 17. apríla: Francúzsko - SR (Gap)

sobota 19. apríla: Francúzsko - SR (Grenoble)

štvrtok 24. apríla: SR - Fínsko (Košice)

sobota 26. apríla: SR - Fínsko (Poprad)



Slovakia Cup 2014 (Bratislava)

1.-3. mája, zúčastnené tímy: SR, Lotyšsko, Nórsko


Pozvánku dostal aj Mário Lunter



Jediného nováčika v súčasnom kádri hokejovej reprezentácie Mária Luntera pozvánka do prípravy pred MS poriadne zaskočila. O to viac, že prišla paradoxne v momente, keď sa po úspešnej sezóne lúčil v kabíne so spoluhráčmi z Banskej Bystrice.

Na snímke český brankár Nitry Vlastimil Lakosil (vpravo) dostáva druhý gól, strieľa ho útočník Banskej Bystrice Mário Lunter (vľavo) počas zápasu 42. kola slovenskej hokejovej Tipsport extraligy medzi HC 05 Banská Bystrica a HK Nitra v Banskej Bystrici v utorok 21. januára 2014.
Foto: TASR/Dušan Hein
"Pozvánku som vôbec nečakal a preto som veľmi rád, že som ju dostal. V Banskej Bystrici sme mali také ukončenie sezóny a na jeho konci mi tréner v šatni povedal, že vlastne ešte idem na tréning reprezentácie," prezradil pre TASR. Úvodný reprezentačný kemp totiž prebiehal práve v metropole stredného Slovenska a Vladimír Országh je okrem kouča bystrických hokejistov aj asistentom pri národnom tíme. "Takže hneď potom, vo štvrtok a v piatok ráno som sa s nimi pripravoval," pokračoval.

Devätnásťročný útočník však nevedel, ako dlho sa s tímom zdrží a najprv sa zdalo, že po bystrickom kempe už na ďalší zraz do Bratislavy nepocestuje. "Tréner Vůjtek mi poďakoval a povedal, že ešte bude volať s Milanom Bartovičom, či môže prísť do Bratislavy a podľa toho sa uvidí, či zostanem s tímom. Nakoniec mi zavolal, že pôjdem s nimi, čo ma veľmi potešilo. Pre mňa sú to úplne super pocity. Sú tu veľmi skúsení hráči a každý tréning s nimi mi pomáha," pokračoval mladík.

Lunter už obliekal národný dres v mládežníckych kategóriách a Slovensko reprezentoval na MS v do 17, 18 i 20 rokov. Aj keď sa teraz dostal do "Á-čka", nemá príliš veľké oči a o účasti na šampionáte v Bielorusku nehovorí. "Idem od tréningu k tréningu a uvidíme, čo sa stane. Zatiaľ som v piatom útoku a ani neviem, či nastúpim v najbližších zápasoch s Ruskom, či aspoň na jeden z nich. S trénerom sme sa o tom zatiaľ nerozprávali," povedal Lunter, ktorý veľmi pozitívne hodnotí aj prvé tréningy pod dohľadom Vladimíra Vůjteka. "Je to veľmi dobrý tréner, má prirodzený rešpekt. Nemusí na nás kričať, snažíme sa robiť všetko tak, ako máme, aby nemusel zvyšovať hlas."

Nomináciu si vyslúžil vďaka dobrým výkonom v drese "baranov", s ktorými nakoniec vybojoval bronzové medaily. V 56 zápasoch extraligy strelil 13 gólov a pridal 15 asistencií. "Sezónu hodnotím pozitívne. Samozrejme, vďaka patrí aj trénerom a celému realizačnému tímu, že sme nakoniec skončil tretí. Sme radi, že to takto dopadlo," povedal.