Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Hokej

Spišská Nová Ves porazila Košice v 5. zápase semifinále

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vedenie domáceho klubu odovzdalo pred duelom útočníkovi Michaelovi Vandasovi symbolický dres, pretože odohral 500 zápasov v najvyššej slovenskej súťaži.

Spišská Nová Ves 12. apríla (TASR) - Hokejisti Spišskej Novej Vsi zvládli viac ako 80-minútový duel a sú bližšie k historickému postupu do finále. Víťazstvo 4:3 v piatom semifinálovom stretnutí Tipos extraligy nad Košicami zariadil v úvode druhého predĺženia Martin Bakoš. Spišiaci uspeli aj tretíkrát doma, dostali sa do vedenia 3:2 na zápasy a chcú rozhodnúť už v šiestom stretnutí, ktoré je na programe v nedeľu na ľade obhajcu titulu.

Mužstvo Vlastimila Wojnara sa tešilo už v 75. minúte, keď skóroval Juraj Majdan. Gól však napokon neplatil pre ofsajd. Tréneri si podľa pravidiel nemôžu zobrať výzvu počas poslednej minúty riadneho hracieho času zápasu alebo predĺženia. Výhradné právo na preskúmanie spornej situácie, ktorá by inak podliehala výzve trénera, môže len videorozhodca. Ten to urobil a informoval zasvietením červeného svetla rozhodcov na ľade. "Ešte som nič také nezažil. Opäť to je pre mňa nová skúsenosť. Nevedeli sme o tom. Rozhodcovia si to nemôžu ísť pozrieť, ale videorozhodca v posledných minútach musí skontrolovať každý gól. Povedali nám, že to bol ofsajd, zobrali sme to ako fakt a museli sme sa s tým vyrovnať," uviedol kormidelník domácich na pozápasovej tlačovej konferencii. K situácii sa vyjadril aj strelec presného zásahu: "Ja som to nevidel. Som hráč, ktorý ide za gólom. Musím si to pozrieť doma. Bolo to frustrujúce potom, čo nám neuznali gól. Povedali sme si však, že to musíme zvládnuť a podarilo sa nám to."

Spišiaci predsa len strelili rozhodujúci gól v úvode druhého predĺženia (82. minúta), keď sa presadil Bakoš. "Bola to riadna prestrelka. Otočili sme domáci play off zápas proti silným Košiciam. Samozrejme, bol tam neuznaný gól pre ofsajd. Boli tam obrovské emócie, ale som rád, že sme sa dali hneď dokopy, neprekvapili nás a dali sme ten gól," povedal Bakoš, pre ktorého to bol druhý presný zásah v stretnutí. V 47. minúte znížil na 2:3 a naštartoval tím k obratu. "Košice sú silné, keď sa dostanú do vedenia. My sme ukázali charakter a som veľmi rád, že sme toto dokázali otočiť," zhodnotil. Košičania viedli 2:0 aj 3:1, keď sa v prvej časti presadili Oliver Jokeľ so Shawnom Lalondem a po 55 sekundách tretej časti aj Joona Jääskeläinen.

Domácim vyšli v piatok presilové hry. Dostali sa až k piatim a súpera pustili len k jednej. V polovici duelu znížili na 1:2 vďaka kapitánovi Branislavovi Rapáčovi a v 54. minúte Kale Kerbashian bekhendom upravil na 3:3 a duel za tohto stavu išiel do predĺženia. "Samozrejme aj to bol jeden z bodov počas našich mítingov. Darilo sa im počas presilových hier predtým a hovorili sme si, že musíme hrať bez faulov a zodpovedne. Podarilo sa nám to a my sme využili svoje početné výhody," priznal Bakoš.

Wojnar po stretnutí vyzdvihol výkon tímu: "Klobúk dole pred hráčmi. Dokázali sa hlavami vrátiť späť do zápasu aj po neuznanom góle. Naštartovali sa a duel dotiahli do víťazného konca. Séria sa musí všetkým páčiť, je to reklama na hokej. Stretli sa tímy, ktoré majú podobný systém a hľadajú sa len maličkosti. Som rád, že môžeme byť toho súčasťou."

Spišiaci v prípade postupu do finále vylepšia svoj klubový rekord z minulej sezóny. Vtedy prehrali v semifinále so Zvolenom 3:4 na zápasy a skončili na treťom mieste. Aj proti HKM viedli v sérii 3:2, ale nedokázali to dotiahnuť do úspešného konca. Tentokrát to chcú odčiniť a uspieť už pri prvej možnosti, keď ich čaká duel v Košiciach: "Bude to veľmi ťažký zápas, musíme sa na neho dôkladne pripraviť a verím, že ho zvládneme. Niekto z tejto dvojice musí zvládnuť jedno stretnutie na ľade súpera, alebo to pôjde naspäť k nám. Chceme však zvíťaziť už u nich," skonštatoval Bakoš a nadviazal na neho aj Majdan: "Musíme hrať inak, pretože predchádzajúce dva zápasy neboli z našej strany dobré. Verím, že to tam zvládneme."



semifinále play off Tipos extraligy – piaty zápas /na 4 víťazstvá/:


HK Spišská Nová Ves – HC Košice 4:3 pp (0:2, 1:0, 2:1 – 0:0, 1:0)

Góly: 29. Rapáč (Majdan, Merežko), 47. Bakoš (Kerbashian, Björkung), 54. Kerbashian (Majdan, Björkung), 82. Bakoš (Majdan, Vandas) – 8. Jokeľ, 18. Lalonde (Jääskeläinen, Chovan), 41. Jääskeläinen. Rozhodovali: J. Konc ml., Štefik – Šoltés, Kacej, vylúčení: 1:5 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 4155 divákov.

Spišská Nová Ves: Melicherčík – Merežko, Romaňák, Ališauskas, Björkung, Valach, Žiak – Burgess, Nellis, Archambault – Bakoš, Kerbashian, Majdan – Rapáč, Bortňák, Danielčák – Vandas, Myklucha, Džugan

Košice: Janus – Olsson, Breton, Lalonde, Deyl, Ferenc, Šedivý, Hudec – Chovan, Berger, Fejes – Jääskeläinen, Pollock, Mikúš – Bartánus, Slovák, Rogoň – Jokeľ, Havrila, Šimun

/stav série: 3:2/