Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Hokej

Švédsko vyhralo nad Dánskom v A-skupine, hrdinom zápasu Backlund

Švédski hráči oslavujú gól Mikaela Baclunda v zápase Švédsko - Dánsko na MS v hokeji v Minsku Foto: TASR/AP

Prvá tretina sa niesla v znamení švédskeho útočníka Mikaela Backlunda, ktorý sa počas nej tešil z troch gólov, no rozhodcovia mu uznali len dva presné zásahy.

Minsk 10. mája (TASR) - Švédski hokejisti zvíťazili v sobotňajšom zápase A-skupiny MS v bieloruskom Minsku nad severskými susedmi Dánmi 3:0. Základ úspechu položil už v úvodnej tretine center prvého útoku Mikael Backlund, ktorý strelil dva góly.

"Tre kronor" sa najbližšie stretnú v nedeľu o 19.45 SELČ v Aréne Čižovka s Čechmi, Dáni narazia o štyri hodiny skôr na Nórov.

Prvá tretina sa niesla v znamení švédskeho útočníka Mikaela Backlunda, ktorý sa počas nej tešil z troch gólov, no rozhodcovia mu uznali len dva presné zásahy. Prvú radosť zo 4. minúty mu zmaril videorozhodca. Backlund vystihol slabú rozohrávku súpera a poslal puk za chrbát brankára Galbraitha, no ako odhalil záznam, ten neprešiel celým objemom za čiaru. Švédov to vôbec nerozhodilo a od úvodu duelu diktovali tempo hry. V 12. minúte sa už z gólu tešili. Backlund sa dostal k odrazenému puku a aj za pomoci korčule jedného z dánskych obrancov ho poslal do siete - 1:0. Dáni si vypracovali gólové šance len v úvode a v závere tretiny. V 2. minúte napálil Christensen žŕdku a v 19. zmaril tutovku Jakobsena švédsky brankár Nilsson. Posledné slovo však mali opäť Švédi a opäť Backlund, ktorý si nakorčuľoval na strieľanú prihrávku Lindströma a zvýšil na 2:0.

Švédi pokračovali v dobrom výkone aj v ďalšom priebehu duelu. Dánov púšťali len do minima príležitostí a dobre ich vytláčali zo streleckých pozícii. V 30. minúte však neustrážili pred bránkou Staala a ten takmer znížil, no Nilsson vyrazil oba jeho pokusy.

V 49. minúte definitívne zlomil zápas na stranu "Tre kronor" šikovný krídleník Nyquist, ktorý si zasekol puk, obišiel blokujúceho obrancu a trafil nad brankárove rameno - 3:0.

A-skupina:

Švédsko - Dánsko 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)
Góly: 12. Backlund (Ekholm), 20. Backlund (Erixon, Lindström), 49. Nyquist. Rozhodcovia: Piechaczek (Nem.), Sidorenko (Biel.) - Lederer (ČR), Semjonov (Est.), vylúčení na 2 min: 3:3, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 4900 divákov.

Švédsko: Nilsson – Gustafsson, Ekholm, Fransson, Erixon, Ahnelöv, Rahimi, Nygrén – Lindström, Backlund, Möller – Ericsson, Järnkrok, Nyquist – Hjalmarsson, Sjögren, Axelsson – Danielsson, Lundqvist, Klasen

Dánsko: Galbraith – Lassen, Larsen, J. B. Jensen, M. Lauridsen, O. Lauridsen, Kristensen, Bruggisser – Bödker, Hansen, Madsen - Bjorkstrand, J. Jensen, Storm – Poulsen, Green, Christensen – N. Jensen, Jakobsen, Staal