Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Hokej

Taliani prehrali so Švédskom a lúčia sa s A-kategóriou

Švédsky hráč Gustav Nyquist skóruje cez talianskeho brankára Daniela Bellissima v hokejovom zápase A-skupiny Taliansko - Švédsko na MS 2014 v hokeji v bieloruskom Minsku 19. mája 2014. Foto: TASR/AP

Taliansko tak obsadilo v základnej A-skupine posledné ôsme miesto, jediné tri body získali hokejisti z Apeninského polostrova po výhre nad Francúzskom.

Minsk 19. mája (TASR) - Talianskí hokejoví reprezentanti zostúpili z elitnej A-kategórie MS. V pondelkovom stretnutí A-skupiny na svetovom šampionáte v Bielorusku o tom rozhodla prehra so Švédskom 1:5. Taliansko tak obsadilo v základnej A-skupine posledné ôsme miesto, jediné tri body získali hokejisti z Apeninského polostrova po výhre nad Francúzskom. Švédi majú na svojom konte 18 bodov a aktuálne vedú tabuľku.



A-skupina

Taliansko - Švédsko 1:5 (1:2, 0:2, 0:1)



Góly: 11. Gander (Felicetti, Tudin) - 1. Nyquist (Klasen), 17. Ekholm (Klasen), 35. Nyquist (Danielsson, Klasen), 38. Danielsson (Ekholm, Klasen), 56. Ericsson (Nygren, Möller). Rozhodovali: Šindler (ČR), Gofman - Raming (obaja Rus.), Carnathan (Kan.), vylúčení: 6:3, presilovky: 0:4, oslabenia: 0:0, 7878 divákov.

Taliansko: Bellissimo - Egger, Nicoletti, Hofer, Borgatello, Larkin, Sullivan, Johnson, Trivellato - Ihnačák, Rocco, Borrelli - Scandella, Di Casmirro, Kostner - Gander, Tudin, Felicetti - Insam, Bernard, Ramoser

Švédsko: Eriksson – Ekholm, Fransson, Burström, Andersen, Erixon, Gustafsson, Nygren - Axelsson, Backlund, Möller – Klasen, Järnkrok, Nyquist – Ericsson, Sjögren, Hjalamarsson – Lundqvist, Rasmussen, Danielsson


Švédski hráči oslavujú gól Mattiasa Ekholma v hokejovom zápase A-skupiny Taliansko - Švédsko na MS 2014 v hokeji v bieloruskom Minsku 19. mája 2014.
Foto: TASR/AP


Priebeh zápasu

Severania nastúpili na svoje posledné vystúpenie v základnej A-skupine bez svojho najproduktívnejšieho hráča Joakima Lindströma. Švédsky útočník si v dramatickom zápase proti Kanade natiahol slabiny a tak ho tréner "Tre Kronor" Pär Marts nechal pred dôležitým duelom štvrťfinále oddychovať. Taliani nastúpili s nožom na krku vedomí si, že v prípade prehry zostúpia z elitnej kategórie MS.

Úvod patril Švédom, ktorí otvorili skóre už po 48 sekundách hry. Puk vo vlastnom obrannom pásme vybojoval od Scandellu Klasen a presnou krížnou prihrávkou vysunul Nyquista. Útočník Detroitu v samostatnom nájazde nezaváhal a gólom medzi nohy prekonal Bellissima v bránke súpera - 0:1. Hráčom z Apeninského polostrova sa podarilo vyrovnať v polovici prvej tretiny, keď traja obrancovia "troch koruniek" sa sústredili na prenikajúceho Felicettiho, puk sa však odrazil k úplne voľnému Ganderovi a ten osamotený skóroval - 1:1. O dve minúty neskôr mohol zaznamenať svoj druhý gól v zápase Nyquist, ale po samostatnej akcii v čistej šanci prestrelil Bellissimovu bránku. V závere úvodnej dvadsaťminútovky vyšla Švédom presilovka. Obranca Ekholm využil fakt, že taliansky brankár mal zakrytý výhľad, ale strelou do ľavého horného rohu zaznamenal svoj prvý gól na šampionáte.

V druhom dejstve sa Taliani snažili o vyrovnávajúci gól, severania verní svojej povesti hrali len to, čo potrebovali na udržanie si výsledku. Skóre sa menilo v 35. minúte, keď Švédi využili ďalšiu presilovú hru. Po výbornej akcii celého útoku strelil svoj druhý gól v stretnutí Nyquist. Definitívnym klincom do talianskej zostupovej rakvy bol presný zásah Danielssona o tri minúty neskôr, ktorý taktiež padol v početnej výhode.

V záverečnej tretine už Taliani rezignovali, na bránku súpera za posledných 20 minút nevyslali jediný strelecký pokus. Švédi výsledok ešte prikrášlili v 56. minúte, a opäť v presilovej hre, zásluhou gólu z hokejky Ericssona.



Tabuľka A-skupiny:

1. Švédsko 7 5 1 1 0 21:10 18 *

2. Kanada 6 4 1 1 0 25:11 15 *

3. Francúzsko 6 2 2 0 2 21:15 10 *

4. ČR 6 2 1 2 1 15:14 10 *

-------------------------------------------

5. SLOVENSKO 6 2 0 1 3 16:18 7

6. Nórsko 6 2 0 1 3 14:16 7

7. Dánsko 6 1 1 0 4 14:23 5

-------------------------------------------

8. Taliansko 7 1 0 0 6 6:25 3 **



Pozn.: * - istý postup do štvrťfinále, ** - zostup z A-kategórie MS