Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Hokej

Hokejisti na tréningu nacvičovali rýchlosť, podľa trénera to rozhodne

Na snímke vpravo tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek a vľavo obranca Karol Sloboda prichádzajú na tréning počas hokejových MS v Minsku Foto: TASR/Pavel Neubauer

Tréner SR Vladimír Vůjtek zostavil na pondelkovom tréningu cvičenia zamerané najmä na rýchlosť.

Minsk 19. mája (TASR) - Slovenskí hokejisti nastúpia na záverečný zápas v základnej skupine MS v Minsku proti Dánsku (v utorok o 15.45 SELČ) pravdepodobne v rovnakej zostave, v ktorej začali aj sobotňajší duel s Talianskom. Na pondelkovom tréningu naplno zaberal aj Marcel Haščák, ktorému krvavé zranenie zo zápasu s Talianmi pripomína rana na líci zašitá štyrmi stehmi.

Dvadsaťsedemročný útočník trénoval s celotvárovým "košíkom" a v utorok by sa mal opäť predstaviť na ľavom krídle tretej lajny s Tomášom Marcinkom a Richardom Pánikom. Do bránky sa od začiatku zrejme opäť postaví Ján Laco.

Tréner SR Vladimír Vůjtek zostavil na pondelkovom tréningu cvičenia zamerané najmä na rýchlosť. Hráči dokonca absolvovali akúsi šortrekovú štafetu, v ktorej si namiesto kolíka odovzdávali hokejku. Cesta k úspechu bude proti Dánsku viesť aj cez rýchle korčuľovanie. "Dáni zdolali Čechov a dokázali, že majú na turnaji nebezpečné mužstvo. V kádri majú pár hráčov z NHL. Hrajú podobným štýlom ako Švédi, dobre korčuľujú a vedia si podržať puk. Bude to náročný zápas, na ktorý sa musíme dobre pripraviť," povedal o najbližšom súperovi center druhého slovenského útoku Juraj Mikúš.



Slováci ešte v pondelok nevedeli, akú dôležitosť bude mať súboj s Dánmi. V prípade víťazstva Francúzov nad severanmi by slovenská nádej na postup do štvrťfinále definitívne zhasla, v opačnom prípade by potrebovali zverenci Vladimíra Vůjteka v utorok Dánov zdolať a čakať na priaznivý výsledok večerného stretnutia Čechov s Francúzmi. "Nemáme to už vo svojich rukách. Sami sme si to pokašľali. Teraz musíme čakať na výsledky ostatných tímov, rovnako ako vlani. Minulý rok sa to podarilo, keď nám pomohli súperi. Stále nám zostáva jeden zápas, ktorý musíme dobre odohrať bez ohľadu na to, ako sa to celé skončí," tvrdí Mikúš.

Ak to nevyjde a Slováci skončia pred štvrťfinálovými bránami, bude to veľké sklamanie. "Môžeme si spytovať svedomie, že sme v prvých troch zápasoch v skupine získali napriek dobrej hre iba bod," povzdychol si 27-ročný útočník, ktorý sa chystal pondelkový zápas Francúzska s Dánskom pozerať na hotelovej izbe. "Francúzom zatiaľ ide karta, proti Dánom budú však v akejsi pozícii favorita. Určite dnes vrhnú do toho všetko a nebudú sa spoliehať na zápas s Českom."

Treba zachytiť úvod

O osude slovenských hokejistov na MS mali rozhodnúť Dáni. Najprv im držali palce v pondelkovom súboji s Francúzskom a potom ich potrebovali zdolať v utorkovom záverečnom skupinovom dueli v Minsku.

Slovenskú nádej na štvrťfinále mohlo definitívne pochovať víťazstvo Francúzska nad Dánskom v riadnom hracom čase. V prípade, že by "Les Blues" získali v pondelok iba dva či menej bodov, stále ich šanca žila. To by však museli v utorok severanov zdolať a čakať na priaznivý výsledok zápasu Francúzsko - Česko.

"Nemáme to vo vlastných rukách," uvedomoval si Marek Ďaloga. "Nezostáva nám nič iné, ako sa spoľahnúť na pomoc druhých a v utorok urobiť maximum preto, aby sme proti Dánom vyťažili tri body. Ak sa to nepodarí, bude nás to mrzieť," povedal 25-ročný obranca, ktorý sa rovnako ako väčšina hráčov chystal sledovať zápas Dánska s Francúzskom na hotelovej izbe.

Hráči z Jutského polostrova prekvapili na šampionáte najmä víťazstvom nad Českom 4:3 po nájazdoch. "Dáni majú kvalitný tím vystužený hráčmi z NHL, švédskej a fínskej ligy. Je to typická severská škola. Bude to ťažký súper," predpovedal Ďaloga.

Slováci sa v doterajšej histórii stretli s Dánmi v najvyššej kategórii MS trikrát. Na šampionáte v Česku 2004 rozdrvili súpera v osemfinálovej skupine 8:0. Do pamäte slovenských fanúšikov sa potom nepríjemne vryl duel na MS 2010 v Nemecku. V Kolíne nad Rýnom vtedy vybuchol "Hanlonovcom" v rukách dánsky dynamit - v prvej tretine inkasovali v priebehu 14 minút šesť gólov a utrpeli zahanbujúci debakel 0:6. Slováci im prehru vrátili o rok na "domácich" majstrovstvách sveta v Bratislave, kde zvíťazili pri rozlúčke Pavla Demitru s národným tímom 4:1.

Na snímke Richard Pánik
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Zo súčasného kádra zažilo šesťgólový debakel v Kolíne 2010 na vlastnej koži trio Vladimír Mihálik, Tomáš Tatar a Richard Pánik. "Mám na to zlé spomienky. Treba sa z toho zápasu poučiť. Musíme zachytiť najmä začiatok stretnutia, aby sa neopakovalo to, čo sa stalo v Nemecku," upozorňoval Pánik. Aj on vníma silu protivníka, ktorý sa už v Minsku postaral o jedno veľké prekvapenie. "Proti Čechom predviedli Dáni vynikajúci výkon. Bude to určite náročný súper. Ak chceme byť úspešní, musíme podať zodpovedný výkon celých 60 minút," tvrdil krídelník Tampy Bay Lightning, ktorý stále čaká na prvý gól a prvý bod na turnaji.

Predpokladaná zostava SR v utorkovom zápase s Dánskom:

Slovensko: Laco - Sloboda, Ďaloga, Valach, Švarný, Mihálik, Marinčin - Šatan, Hrivík, Nagy - Tatar, Mikúš, Miklík - Pánik, Marcinko, Haščák - Skokan, Viedenský, Réway - Šťastný