Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Mladí Slováci prehrali s USA, na turnaji skončili na 8. mieste

Gól v Slovenskej sieti Foto: IIHF.com

Víťaz základnej B-skupiny dominoval na ľade už od prvých sekúnd.

Lappeeranta 24. apríla (TASR) - Slovenskí hokejisti skončili svoje účinkovanie na MS hráčov do 18 rokov. Vo štvrtkovom štvrťfinále nestačili na rovesníkov USA, ktorí nepripustili prekvapenie a v zápase triumfovali presvedčivo 6:2. Slováci tak obsadili na šampionáte konečnú ôsmu priečku, Američania sa v semifinále stretnú s víťazom severoeurópskeho derby medzi Fínskom a Švédskom.

Víťaz základnej B-skupiny dominoval na ľade už od prvých sekúnd. Prvú tretinu nevyhral len pri pohľade na skóre 3:0, ale aj v početnosti streľby. V tej prevýšili Američania Slovákov v pomere 20:0 a suverénne kráčali za postupom do semifinále. Do druhého dejstva sa postavil namiesto Tomeka do bránky Húska, no už po štyroch minútach kapituloval aj on a USA viedlo 4:0.

Záverečná tretina priniesla ešte dva góly na oboch stranách. Najskôr sa Ferleťákovi podarilo skorigovať, následne sa však druhý raz v stretnutí presadil MacLeod a po ňom upravil Stevens už na 6:1. Bodku za zápasom dal štyri minúty pred koncom Halama.

Slováci absolútne nezvládli vstup do stretnutia a už po 54 sekundách prehrávali, keď Tomeka prekvapil Eichel. V 4. minúte lovil slovenský brankár puk zo siete druhýkrát, v presilovke ho prestrelil MacLeod. Hernú prevahu potvrdili Američania ďalším presným zásahom o deväť minút neskôr, no Hitchcock umiestnil puk za bránkovú čiaru korčuľou a rozhodcovia gól pre úmysel neuznali. V 18. minúte si však reprezentanti USA všetko vynahradili a nezvládnuté prvé dejstvo zo strany Slovákov podčiarkol gólom na 3:0 Bjork. Jasnou rečou hovorili po prvej tretine aj štatistiky, na strely ju vyhrali Američania 20:0.

Tempo hry aj v ďalšom priebehu diktoval zámorský výber, ktorý zásluhou Matthewsa viedol od 24. minúty už 4:0. Brankár Nedeljkovic musel prvýkrát zasahovať až o tri minúty neskôr, autorom úvodného streleckého pokusu zverencov Antona Bartánusa bol Matej Paločko.

Slovenskí reprezentanti sa dočkali gólu napokon v 47. minúte, keď sa puk odrazil na hokejku Kristiána Ferleťáka a ten nedal Nedeljkovicovi šancu. Američania však odpovedali rovnakou kartou už o 73 sekúnd neskôr, strela MacLeoda sa nešťastne odrazila za Húskov chrbát. V 53. minúte zvýšil Stevens už na rozdiel piatich gólov, no konečné skóre na 6:2 stanovil o tri minúty neskôr Marco Halama.


MS hráčov do 18 rokov

štvrťfinále

USA - Slovensko 6:2 (3:0, 1:0, 2:2)

Góly: 1. Eichel, 4. MacLeod, 18. Bjork, 24. Matthews, 49. MacLeod, 53. Stevens - 47. Ferleťák, 56. Halama. Rozhodovali: Schukies (Nem.), Sergejev (Rus.) - Lazarev (Rus.), Ponomarjow (Nem.), vylúčení: 7:8, presilovky: 3:1, oslabenia: 0:0, zmeny: 21. Húska za Tomeka (SR)

Zostavy:

USA: Nedeljkovic – Dougherty, Fortunato, Glover, Belpedio, Collins, Hanifin, MacLeod – Tuch, Eichel, Milano – Bjork, Larkin, Hitchcock – Matthews, Connor, Gersich – Wegwerth, Stevens, Fiegl.

Slovensko: Tomek (21. Húska) – Maier, Černák, Moravčík, Jaroš, Romančík, Meliško, Grman, Koch – Paločko, Sukeľ, Milý – Hrušík, Halama, Ferleťák – Pospíšil, Bondra, Valent – Petráš, Klenko, Tatár.


Hlasy po zápase (zdroj: SZĽH)

Anton Bartánus, tréner SR "18": "Aj keď sme si uvedomovali veľký herný potenciál a silu favorizovaného tímu USA, boli sme odhodlaní vo štvrťfinále odohrať kvalitný hokej. Žiaľ, chybami sme zámorskému súperovi ponúkli šance ako na podnose na strelenie dvoch rýchlych gólov a plán, že by sme podobným spôsobom hry ako proti Kanade (1:2) dlho držali nádej na prekvapujúci výsledok, dostal skoro rýchle trhliny. Boli sme pripravení na tlak favorita, ale jeho gólová efektivita hneď v úvode akoby zneistila našich chlapcov. Po prvej prestávke sme urobili menšie korektúry v zostave, vymenili brankárov, aby sme zmobilizovali družstvo. Vyšlo to, pretože naši zverenci si začali dôslednejšie plniť herné povinnosti, viac sa dostávali aj do koncovky. Škoda len, že chlapci sa nevyvarovali oslabeniam, pretože Američania boli v presilovkách efektívnejší než my v pomere 3:1. Pritom išlo naozaj o zbytočné fauly, ktoré nás napokon stáli podstatne lepší výsledok. Odohrali sme na MS väčšinu kvalitných zápasov, so Švédmi a dnes s Američanmi sme sa o lepšie výsledky pripravili vlastnými chybami. Náš výber naznačil, no naplno nevyužil svoj potenciál. Každý jeden bod navyše v tejto konkurencii a mohli sme ich mať naozaj viac už aj vzhľadom na spomínaný duel s Kanadou či prehru 2:3 po predĺžení gólom v oslabení s Ruskom. Bod či dva navyše a hneď sa vyhnete víťazovi skupiny, posuniete sa vyššie v konečnom hodnotení. V každom prípade, celkový výkon potvrdil, že prvý rok domáceho projektu 'osemnástky' priniesol svoje ovocie. Prezentovali sme sa solídnym hokejom, korčuliarsky, technicky a takticky na výške, hráči sa dokázali adaptovať na náročný medzinárodný hokej. Šiesti z tohto výberu - brankári Tomek a Húska, obrancovia Černák, Grman a útočníci Bondra s Valentom, môžu hrať na budúcich MS. Domov sa vraciame až v pondelok. Keďže IIHF hradí pobytové náklady, využijeme pobyt na sledovanie zvyšných zápasov MS. Učiť sa od najlepších je vždy dobré."