Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Vůjtek ani Chára českým médiám nenaleteli, kapitán odvetil: Som Slovák

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek počas tréningu pred zápasom Slovensko - Česko na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 17. februára 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Vladimír Vůjtek na rozdiel od trénera Čechov Aloisa Hadamczika verejne pripustil, že utorkový súboj je špeciálny a že je rozdiel, či hrá mužstvo proti rivalovi alebo Lotyšsku, či Rakúsku.

Soči 17. februára (TASR) - Vzťah českých hokejových trénerov Aloisa Hadamczika a Vladimíra Vůjteka je opradený historkami a záhadami. Svojho času sa stal ten prvý trénerom reprezentácie svojej vlasti, ale záujem mal aj ten druhý a o spôsobe výberu sa "šuchlo" všeličo. To bolo však už dávno, v roku 2005 a medzitým sa Hadamczik dostal k žezlu druhýkrát.

Vůjtek o šesť rokov neskôr "kývol" Slovenskému zväzu ľadového hokeja a prevzal reprezentáciu v nezávideniahodnom stave - po prepade na historickom domácom šampionáte. A nielenže hneď s ňou striebrom na MS zahojil rany, ale helsinský úspech vystaval aj takpovediac na Hadamzcikovom chrbte. Česká hokejová verejnosť ťažko niesla, že napriek všeobecným bilanciám ich tím prehral druhé z troch vzájomných meraní síl v najlepšej štvorke veľkého turnaja.

"My sme spolu hovorili tu v Soči ešte v čase, keď sme nevedeli, že budeme hrať proti sebe. Česi nepočítali, že by na nás mohli naraziť. Poznáme sa už veľa rokov, takže to bol taký priateľský rozhovor. Rozprávali sme sa skôr o tom, ako sa tu prezentujú jednotlivé tímy, či už náš alebo ich. Proste debata o hokeji," konštatoval Vůjtek deň pred zápasom rivalov. Snažil sa čo najmenej ísť do podrobností svojho vzťahu ku kolegovi.

Nemal to však ľahké. Nielen slovenskí, ale predovšetkým českí zástupcovia "siedmej veľmoci" sa snažili pre svojich čitateľov vypátrať čo najpútavejšie kontexty a práve u susedov sa všeličo povráva - napríklad o Hadamczikovom komplexe zo Slovákov pod vedením trénera, ktorému uchmatol miesto... Tieto úvahy podporili aj informácie o tom, že Vůjtek bol ochotný ísť do televízneho štúdia na diskusiu s populárnym českým komentátorom Robertom Zárubom, ale tréner Česka nie. "Ja som k novinárom celkom prístupný, niekedy sa mi to aj nevyplatilo, ale taký je život. S Robertom sa poznám roky, urobil veľa pre český hokej. Nemám dôvod ho odmietnuť," povedal tréner Slovenska a opäť sa vyhol priamemu výroku na adresu soka.

V jednom sa obaja tréneri asi zhodnú, že žiadny zo súperov by v tejto fáze nebol ľahký a ak chce mať mužstvo nejaké ambície, tak musí ísť do štvrťfinále cez hocikoho. "Beriem tento zápas v prvom rade profesionálne. Už som na to dosť starý, aby nervozita nebola taká veľká. Proste to už beriem ako šport. Som rád, že sme si proti Rusku dokázali napraviť reputáciu, ktorú sme v prvých dvoch zápasoch stratili a verím, že budeme pokračovať v dobrých výkonoch."

Vůjtek na rozdiel od Hadamczika verejne pripustil, že tento súboj je špeciálny a že je rozdiel, či hrá mužstvo proti rivalovi alebo Lotyšsku, či Rakúsku: "Samozrejme, že je to zápas, na ktorý sa tešia diváci oboch krajín viac, ako keby hrali napríklad s Fínskom, či Švajčiarskom. Rodiny vždy fandia svojim. Moje rodné Klimkovice budú asi rozpolené. Ale moja rodina to bude zrejme pozerať niekde v krčme..."

Tréner slovenských hokejistov prijal s potešením správu, že na webových diskusiách fandí jeho tímu množstvo Čechov: "Samozrejme, že to poteší, ale musím sa priznať, že teraz nečítam ani slovenské ani české noviny a už vôbec nie diskusie. Nezaoberám sa tým, chcem mať čistú hlavu."

Nenaletel ani Chára
Kapitán Zdeno Chára (vľavo) a asistent trénera Vladimír Országh.
Foto: TASR/Jakub Súkup


Českým médiám v pondelok v mix-zóne Šajba arény "nenaletel" ani Zdeno Chára. Kapitán slovenských hokejistov veľmi rázne odmietol akékoľvek debaty o špecifickosti zápasu z pohľadu svojho pôvodu: "Môj otec je Čech, mama Slovenka, je to zmiešaná rodina, ale ja som sa narodil na Slovensku a som Slovák. Preto si nemyslím, že toto by hralo nejakú veľkú úlohu, vnímam to ako veľký zápas dvoch rivalov."

Čo Chára uznáva, je výnimočnosť Jaromíra Jágra. Mal by si s ním čo povedať, na krátky čas sa ich osudy stretli v Bostone. Teraz je z jeho tímu NHL na druhom reprezentačnom brehu David Krejčí. "Určite by bolo o čom podebatovať, ale tu na to nie je priestor, každý tím má svoj režim a aj iné programy."

Práve Jágra a Krejčího považuje Chára za nebezpečenstvo najvyššieho stupňa. Rešpekt má pred celou českou ofenzívou: "Musíme sa na to poriadne pripraviť. Je dobré, že sme sa zlepšili v zápase s Ruskom, ale teraz sa už sústredíme iba na najbližší zápas. Bez zbytočných emócií."