Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Analytici neočakávajú výraznejší nárast nezamestnanosti na Slovensku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

V októbri klesla nezamestnanosť na Slovensku na 4,94 %.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Hoci nezamestnanosť na Slovensku v októbri tohto roka klesla, analytici neočakávajú výraznejšie ubúdanie nezamestnaných na úradoch práce. Dôvodom by mali byť spomalenie ekonomiky, ako aj slabšie náborové plány firiem, ktoré na vývoj hospodárstva reagujú oneskorene. Nezamestnanosť by však nemala v najbližšom období ani prudko rásť.

V októbri klesla nezamestnanosť na Slovensku na 4,94 %. Analytikov tento vývoj neprekvapil. "Miera nezamestnanosti stagnuje už šesť mesiacov v rade. Medzera medzi odtokom a prítokom uchádzačov do evidencie sa zmenšuje," konštatujú v rýchlom komentári analytici Inštitútu finančnej politiky (IFP). Zároveň vyčíslili, že miera nezamestnanosti stúpla vo viac ako tretine okresov na Slovensku. "Nárast pozorujeme na západe, vo zvyšku Slovenska je stále počet ľudí bez práce v porovnaní s minulým rokom nižší. Medziročne už niekoľko mesiacov rastie počet uchádzačov pôvodne zamestnaných v stavebníctve a v priemysle. V októbri však prítok prvýkrát zvýšili aj uchádzači prichádzajúci zo sektora služieb," doplnili analytici IFP. To podľa nich naznačuje, že spomalenie na trhu práce sa po priemysle a stavebníctve pravdepodobne prelieva už aj do služieb. Počet voľných pracovných miest však dosiahol v októbri tohto roka nový rekord, keď bolo voľných takmer 100.000 miest.

Analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák neočakáva návrat k výraznejšiemu poklesu nezamestnanosti ani v nasledujúcich mesiacoch. "Dôvody zastavenia poklesu nezamestnanosti by sa mali pozvoľna čoraz viac presúvať od štrukturálnych problémov na trhu práce k spomaľovaniu ekonomického rastu, na ktorý zamestnávatelia pri plánoch na prepúšťanie, respektíve nábor pracovnej sily, predsa len reagujú s miernym oneskorením," vysvetľuje Koršňák.

Spomaľujúca ekonomika by podľa neho mala generovať čoraz menej pracovných miest a postupne tak schladzovať aj domáci trh práce. "Výraznejší nárast nezamestnanosti však stále neočakávame, aj vzhľadom na to, že aktuálny ekonomický rast je oveľa náročnejší na novú pracovnú silu v porovnaní s obdobím spred dekády. Nové pracovné miesta by mali aj v nasledujúcich mesiacoch pribúdať najmä na západe krajiny, kde je už zásoba vhodnej pracovnej sily vyčerpaná, čo bráni i ďalšiemu poklesu nezamestnanosti v tomto regióne," očakáva Koršňák.

V ekonomicky slabších regiónoch Slovenska sa však, naopak, nedá podľa analytika UniCreditu vylúčiť, že by na prelome rokov mohol byť i mierny nárast miery nezamestnanosti nad rámec tradičnej sezóny. "Ešte viac by sa tak mohla zvýrazniť heterogenita pracovného trhu na Slovensku, kde v zásade fungujú dva paralelné trhy, a to jeden na západe a severozápade a druhý na juhu stredného Slovenska a na východe," doplnil Koršňák. Zároveň očakáva, že v dôsledku nízkej mobility časti pracovnej sily budú viacerí zamestnávatelia na západnom Slovensku stále odkázaní na dovoz pracovnej sily zo zahraničia alebo budú nútení prehodnotiť svoje plány ďalšej expanzie v tomto regióne.