Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Ľudia, ktorých trápia črevá, budú mať možnosť poradiť sa s odborníkmi

Ilustračné foto Foto: TASR/S. Písecký

Nešpecifické črevné zápalové ochorenia trápia asi 10-tisíc Slovákov.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Nešpecifické črevné zápalové ochorenia (IBD) trápia asi 10.000 Slovákov. Mnohí ďalší o nich nevedia, aj keď môžu mať ich príznaky ako bolesti brucha, nafukovanie či chudnutie. Zlepšiť povedomie o týchto ochoreniach a možnosť stretnúť sa s odborníkmi ponúka Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční 16. mája v desiatich špecializovaných gastroenterologických ambulanciách po celom Slovensku. Počas tohto dňa nie je potrebné prísť s výmenným lístkom od lekára, ani sa vopred objednať.

"Ide o centrá pre črevné zápalové ochorenia," priblížil vedúci lekár v centre pre črevné zápalové ochorenia v Bratislave – Ružinove Tibor Hlavatý. Počas Dňa otvorených dverí môžu pacienti navštíviť ambulanciu a bezplatne sa dať vyšetriť. Zároveň absolvujú diagnostický test a pokiaľ si so sebou prinesú vzorku stolice, tak aj vyšetrenie na zistenie črevných zápalových procesov. V opačnom prípade dostanú samohodnotiaci test a stolicu si môžu vyšetriť doma. Ako poukázal Hlavatý, pokiaľ sa ochorenie podchytí včas, môžu žiť pacienti plnohodnotný život.

Dňu otvorených dverí bude predchádzať možnosť bezplatne konzultovať črevné problémy s lekárom - gatroenterológom v obchodných centrách na Slovensku. Osvetové stánky budú umiestnené v dňoch 10. až 11. mája v OC Eurovea v Bratislave, v dňoch 12. až 13. mája v OC Európa v Banskej Bystrici a 14. až 15. mája v OC Aupark v Košiciach. Viac informácií o podujatí možno nájsť na webe www.trapiavascreva.sk. Odbornú garanciu prevzala Slovenská gastroenterologická spoločnosť a podporilo ho združenie Slovak Crohn Club.

Nešpecifické zápalové črevné ochorenia sú spoločným pomenovaním pre Crohnovu chorobu a ulceróznu kolitídu, postihujú mladšie vekové skupiny. "Príčiny ochorenia nie sú jasné, úlohu zohráva genetická predispozícia, neprimerané prejavy imunitného systému a tiež podnety pochádzajúce z externého prostredia," vysvetlil predseda pracovnej skupiny pre IBD na Slovensku Martin Huorka. Výrazne sa pod ochorenie podpisuje stres, ale napríklad aj fajčenie. Medzi prejavy IBD patria hnačky, plynatosť, krvavá stolica, bolesti brucha, kŕčovité stavy, únava a chudokrvnosť.