Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

Guvernér Maďarskej národnej banky Matolcsy vyzval k reforme eurozóny

Foto: TASR/AP

Podľa spravodajského servera Portfolio.hu. guvernér zdôraznil, že dôležité je aj to, aby sa na tomto dialógu zúčastnili aj členské krajiny Únie, ktoré nie sú členmi eurozóny.

Budapešť 20. januára (TASR) - Nadchádzajúce 30. výročie Maastrichtskej zmluvy ponúka vynikajúcu príležitosť na to, aby bola eurozóna zreformovaná, na čo je však potrebné začať dialóg, vyhlásil v pondelok guvernér Maďarskej národnej banky (MNB) György Matolcsy na budapeštianskej konferencii.

Podľa spravodajského servera Portfolio.hu. guvernér zdôraznil, že dôležité je aj to, aby sa na tomto dialógu zúčastnili aj členské krajiny Únie, ktoré nie sú členmi eurozóny, a aby boli zohľadnené aj ich názory.

"Ani 20 rokov po zavedení eura sa nesplnili niektoré základné podmienky, preto je potrebný nový dialóg o tom, ako zreformovať eurozónu," povedal Matolcsy, podľa ktorého sa principiálne všetky členské krajiny EÚ zaviazali pri vstupe zaviesť euro, avšak napríklad Maďarsko nebolo v roku 1992 v Maastrichte pri vypracovaní kritérií.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)