Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Import

Je zdravotná starostlivosť na Slovensku kvalitná a bezpečná

Je zdravotná starostlivosť na Slovensku kvalitná a bezpečná? Bratislava hostí konferenciu európskeho formátu Foto: Advantage

Bratislava hostí konferenciu európskeho formátu.

Bratislava 22. marca (OTS) - Slovenská spoločnosť všeobecných praktických lekárov (SSVPL) v spolupráci s Európskou organizáciou pre kvalitu a bezpečnosť v zdravotnej starostlivosti (EQuiP) organizuje v Bratislave 1. európsku konferenciu všeobecných praktických lekárov na Slovensku. Jej cieľom je zvyšovanie kvality primárnej zdravotnej starostlivosti.

Základným kameňom zdravotnej starostlivosti je praktický lekár. Na zvyšovanie kvality, efektívnosti a bezpečnosti primárnej zdravotnej starostlivosti je zamerané odborné podujatie európskeho formátu, ktoré sa 23. a 24. marca 2018 uskutoční v Bratislave.

Od úrovne primárnej zdravotnej starostlivosti sa odvíja kvalita celej zdravotníckej pyramídy. Všeobecní praktickí lekári, ktorí sú s pacientmi v dennom kontakte, si uvedomujú svoju zodpovednosť. Práve preto sa permanentne snažia zlepšovať nielen svoje odborné vedomosti, ale aj nastavenie zdravotného systému na čo najvyššiu úroveň.
Jedným z dôležitých krokov na tejto nekončiacej sa ceste je aj spolupráca s medzinárodnými organizáciami, ktoré na problematiku dokážu sprostredkovať širší pohľad a dlhoročné skúsenosti s efektívnymi riešeniami. 1. európska konferencia všeobecných praktických lekárov na Slovensku je práve takouto príležitosťou.
Je zdravotná starostlivosť na Slovensku kvalitná a bezpečná? Bratislava hostí konferenciu európskeho formátu
Foto: Advantage

Všeobecných lekárov na Slovensku i vo svete zaujíma bezpečnosť pacientov, eHealth a vzdelávanie
Program konferencie EQuiP, ktorá je pracovnou skupinou Svetovej organizácie praktických lekárov (WONCA) je zložený z prednášok medzinárodne uznávaných odborníkov a je obohatený o množstvo praktických workshopov. Slovenskí všeobecní lekári tu môžu nájsť zaujímavé inšpirácie a vypočuť si posledné novinky od kolegov zo Švajčiarska, Portugalska, Slovinska, Fínska, Luxemburska, či Dánska.
Predmetom konferencie sú tri hlavné okruhy – vzdelávanie, elektronické zdravotníctvo a bezpečnosť pacientov. Práve tie výborne odrážajú aktuálne témy, ktoré rezonujú nielen medzi lekármi Slovenska, ale aj mnohých ďalších krajín.
Je zdravotná starostlivosť na Slovensku kvalitná a bezpečná? Bratislava hostí konferenciu európskeho formátu
Foto: Advantage

Organizátori konferencie vidia, kde je potenciál na zlepšovanie kvality zdravotnej starostlivosti
Prezident spoločnosti EQuiP MUDr. Piet Vanden Bussche hovorí, že sa sústreďujú na kvalitu a bezpečnosť v zdravotnej starostlivosti: „Našou prioritou od roku 2018 je vzdelávanie o kvalite. Angažujeme sa v projektoch na podporu ustavičného lekárskeho vzdelávania v rôznych európskych krajinách“ a pokračuje: „Počas európskych konferencií WONCA sme sa venovali aj elektronickému zdravotníctvu. Táto téma sa neustále mení, ale je správne sledovať ju, aby sme videli, čo sa práve deje a ako budúcnosť zmení našu prácu. Mohla by byť oporou pre kvalitu a bezpečnosť systému zdravotnej starostlivosti.“ Spoločnosť EQuiP sa vážne zaoberá aj bezpečnosťou pacientov. Jedným z jej hlavných problémov je správna diagnóza, ale aj aktuálnejšie skutočnosti – prehnaná diagnostika a prehnaná liečba. „Myslíme si, že všeobecní lekári môžu zohrávať významnú úlohu v znižovaní prehnanej diagnostiky a ochrane pacientov pred škodlivou, zbytočnou liečbou,“ vysvetľuje prezident EQuiP.
Témy konferencie sú na Slovensku aktuálne a predstavujú asi najväčší potenciál na zlepšovanie“, objasňuje výber tém MUDr. Štefan Krnáč, prezident konferencie a národný delegát EQuiP.

MUDr. Peter Makara, prezident Slovenskej spoločnosti všeobecných praktických lekárov považuje témy konferencie za pálčivé: „Dotýkajú sa každého z nás. Sú zamerané na zmeny v zdravotníctve, ktoré sa v tomto čase dejú u nás - problematika eHealth a kompetencie praktického lekára“. Oceňuje všetkých významných prednášateľov z rôznych kútov sveta, ktorí sú ochotní slovenským kolegom odovzdať svoje poznatky a skúsenosti o tom, ako zdravotníctvo funguje v ostatných štátoch Európskej únie.

Piet Vanden Bussche - všeobecný lekár, prezident Európskej organizácie pre kvalitu a bezpečnosť v zdravotnej starostlivosti (EQuiP), Berchem, Belgicko
Štefan Krnáč - všeobecný lekár, člen výboru Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva (SSVPL), národný delegát EQuiP, národný delegát v Európskom fóre pre primárnu zdravotnú starostlivosť (EFPC) a v European medical agency (EMA), prezident 1. európskej konferencie všeobecných praktických lekárov, Banská Bystrica, Slovensko
Peter Makara - všeobecný lekár, prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva (SSVPL), Snina, Slovensko
Jana Bendová - všeobecná lekárka, expert Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva (SSVPL) na eHealth, Veľký Biel, Slovensko